10 najlepšie zarábajúcich cyklistov na svete
25.04.2024

10 najlepšie zarábajúcich cyklistov na svete

Chceli by ste vedieť, koľko zarábajú profesionálny cyklisti? Pozreli sme sa na konkrétne platy cyklistov v sezóne 2022 a 2023. Nie všetky údaje sú kompletné a presné, poskytujú len informačný charakter, nakoľko cyklisti a tímy len zriedka oficiálne oznamujú podrobnosti o svojom plate či konkrétnych bodoch vo svojich zmluvách. Myslíte si že stále je najlepšie zarábajúcim cyklistom Peter Sagan? Možno budete prekvapený, aké nové mena sa v Top rebríčku 10 zobrazujú na prvých pozíciách, poďme sa na to spoločne pozrieť! S výberom vhodného cestného bicykla vám radi a ochotne poradíme v predajniach Najšport.

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)
2. Chris Froome (Israel Start-Up Nation)
3. Peter Sagan (Total Energies)
4. Geraint Thomas (Team Ineos)
5. Egan Bernal (Team Ineos)
6. Michal Kwiatkowski (Team Ineos)
7. Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep)
8. Alejandro Valverde (Movistar)
9. Richard Carapaz (Team Ineos)
10. Vincenzo Nibali (Astana)

1. Tadej Pogačar (Team UAE Team Emirates)

Rebríček najlepšie zarábajúcich cyklistov obsadil 23 ročný slovinský jazdec Tadej Pogačar, ktorý je členom tímu UAE Team Emirates. Po svojom prvom víťazstve na Tour de France v roku 2020 podpísal zmluvu s tímom Spojených Arabských Emirátov do roku 2026. O necelých päť mesiacov neskôr, akonáhle získal titul na druhom Tour de France v roku 2021 predĺžil zmluvu do roku 2027. Jeho plat sa zvýšil na 6 miliónov eur za rok. Len pre info v roku 2019 Tadej zarobil za rok niečo cez 41 tisíc eur.

Tadej Pogačar

2. Chris Froome (Team Israel Start-Up Nation)

Trojnásobný víťaz slávnych pretekov Tour de France, Christhopher Froome aktuálne zarába niečo cez 5,5 milióna eur. Jeho kariéru cyklistu v roku 2019 poznačila vážna nehoda. Aktuálne sa očakáva že sa objaví na ďalšom ročníku Tour de France pod vlajkou tímu Israel Start-Up Nation. Za sebou má aktuálne 4 víťazstvá na Tour v roku 2013, 2015, 2016 a 2017.

Chris Froome

3. Peter Sagan (Team Total Energies)

Profesionálny cyklista a rodák zo Žiliny za posledné sezóny obsadil množstvo zaujímavých prvenstiev a úspechov na Tour de France. Peter Sagan aktuálne preteká za francúzsky tím Total Energies a podľa odborníkov patrí medzi najväčšie talenty svetovej cyklistiky v súčasnosti. Na sociálnych sieťach má najväčší počet sledovateľov spomedzi cyklistov. Jeho plat sa pohybuje okolo 5 miliónov eur za rok.

Peter Sagan

4. Geraint Thomas (Team Ineos)

Tento 35 ročný britský cyklista Geraint Thomas v súčasnosti preteká za cyklistický tím Ineos. V roku 2018 zvíťazil na pretekoch na Tour de France za tím Sky. Predpokladá sa že tento nádejný cyklista ročne zarobí až 3,5 milióna eur.

Geraint Thomas

5. Egan Bernal (Team Ineos)

Mladý Kolumbijčan Egan Bernal sa vo veku 23 rokov stal vôbec prvým Američanom, ktorý mimo USA vyhral Tour de France. Od roku 2017 má zmluvu s Teamom Ineos. Podpísal ju na 5 rokov a jeho súčasný plat sa odhaduje na 2,8 milióna eur ročne.

Egan Bernal

6. Michal Kwiatkowski (Team Ineos)

Poľský cyklista Michal Kwiatkowski debutoval ako profesionálny jazdec v roku 2010 za španielsky tím Caja Rural. V roku 2014 sa stal prvým poľským cyklistom, ktorý sa stal majstrom sveta. Teraz je členom tímu Ineos a jeho plat sa odhaduje na 2,5 milióna eur za rok. V súčasnosti preteká s tímom Ineos.

Michal Kwiatkowski

7. Julian Alaphilippe (Team Deceuninck-QuickStep)

Aktuálny majster sveta a nádejný francúzsky jazdec Julian Alaphilippe je súčasťou tímu Deceuninck-QuickStep od roku 2013. Jeho plat v roku 2021 sa odhaduje na 2,3 milióna eur. Stal sa prvým francúzskym jazdcom, ktorý získal viacero prestížnych titulov v roku 2020 a 2021. Rozhodne by sme nemali byť príliš prekvapení, ak sa v najbližších mesiacoch jeho plat znásobí.

Julian Alaphilippe

8. Alejandro Valverde (Team Movistar)

Alejandro Valverde minulý rok oznámil, že sezóna 2022 bude pravdepodobne jeho posledná v svetovej profesionálnej cyklistike. Tento 40 ročný španielsky jazdec tímu Movistar je stále jedným z najlepšie hodnotených a zarábajúcich jazdcov svetovej cyklistiky. Neverili by ste, že aktuálne zarába viac, ako 2,2 milióna eur.

Alejandro Valverde

9. Richard Carapaz (Team Ineos)

Ekvádorčan Richard Carapaz na prekvapenie mnohých vyhral slávnu taliansku súťaž Giro d´Italia. Následne podpísal zmluvu s tímom Ineos, čo mu prinieslo umiestnenie v top 10 najlepšie zarábajúcich cyklistov. Na svoje konto si môže pripísať plat 2,2 milióna eur. V rovnakom rebríčku platených jazdcov sa nachádza aj britský jazdec Wout van Aert s tímu Jumbo Visma, ktorý prekvapil svojimi excelentnými výkonmi na majstrovstvách sveta.

Richard Carapaz

10. Vincenzo Nibali (Team Astana) 

Vincenzo Nibali sa do roku 2019  objavoval, ako tretí najlepšie platený cyklista v medzinárodnom pelotóne s takmer 4 miliónmi eur. Po zmene presedlal do tímu Trek Segafredo a následného presunu to tímu Astany mu prinieslo zníženie platu na hodnotu 2,1 milióna eur. Nibali je jedným z mála vyvolených, ktorým sa v celej histórii cyklistiky podarilo vyhrať v Three Grand Tours.

Vincenzo Nibali

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport