Ako vybrať dirtový a BMX bicykel
18.02.2022

Ako vybrať dirtový a BMX bicykel

Hľadáte pre seba, svoje dieťa alebo pre svojho známeho špičkový dirtový alebo BMX bicykel? Plánujete pretekať, jazdiť v skateparku, na BMX dráhe alebo len po meste s kamošmi?  Preferujete kvalitný rám a komponenty, ktoré vydržia aj drsnejšie zaobchádzanie?

Ste na správnom mieste! V tomto článku vám poradíme, ako vybrať ideálny dirt a BMX bicykel, ktorý splní všetky vaše očakávania.

Základné rozdelenie týchto bicyklov
BMX bicykle
Freestylové bicykle
Dirt bicykle
Kvalitné vybavenie

Základné rozdelenie týchto bicyklov

Tieto typy bicyklov môžeme hneď v úvode rozdeliť na 3 základné typy: klasický BMX, freestyle a dirtový bicykel. Poďme sa na tieto bicykle pozrieť, porovnať ich vlastnosti a použitie:

  • BMX bicykel - Je závodný bicykel vhodný na BMX trate. Disponuje 20” plášťami, ľahkým rámom, odolnými a pomerne ľahkými cyklistickými komponentami a silnou zadnou brzdou. Takýto bicykel sa používa v pretekoch, na upravené trate, jazdenie na prašných cestách, mimo cesty a na krátke vzdialenosti.
  • Freestyle bicykel - Je robustný, vhodný na triky, skoky a voľný štýl. Disponuje ultra robustným rámom a vystuženými kolesami. Plášťami na asfalt, hlavovou časťou bicykla prispôsobenú na triky, aby sa nezamotala kabeláž. Takýto bicykle je vhodný na jazdu v skateparokoch, učenie trikov a kaskadérskych kúskov.
  • Dirtový bicykel - Sú niekedy označované ako Dirt Jumper bicykle - ide o spojenie BMX a freestyle bicyklov. Disponujú pevným rámom, kolesami, zadnou brzdou a drsnejším dezénom. Sú vhodné na skákanie, na rampy a všade kde vás napadne.

Základné rozdelenie Dirt a BMX bicyklov

BMX bicykle

Sa začali vyrábať koncom 60. rokov. Boli navrhnuté pre bike preteky, na BMX dráhu, skoky, parky okolo hrádzi a pod. Čoskoro si získali detskú priazeň a pretekári boli všade. Tieto bicykle majú nízku hmotnosť, výbornú ovládateľnosť, sú rýchle a svižné. Najčastejšie majú 20” kolesá, výnimkou nie sú ani 24” cruisery. Majú o niečo výraznejší dezén, vzpriamené riadidlá, malé sedlá, dlhé kľuky a pomerne silné zadné brzdy. 

Rámy sú vyrobené prevažne z hliníka alebo ocele. Cena závisí aj od tohto faktora. Čím sú ľahšie, tým sú drahšie. Výhodu hliníka je jeho výborná pevnosť, stálosť a nehrdzavie. Tieto bicykle sú vyrobené v rôznych veľkostných rámov na základe veku jazdca:

  • Detské BMX - Majú nízku výšku, 155 mm kľuky, pneumatiky o rozmere 20 x 1 ⅛”, sú vhodné pre vek od 4 do 6 rokov,
  • Juniorské BMX - Majú o niečo väčší rám ako detské, 165 mm kľuky, pneumatiky o rozmere 20 x 1 ⅜“, sú vhodné pre juniorov od 6 do 9 rokov,
  • Štandardné BMX - Majú dlhšiu hornú rámovú trubku, 170 mm kľuky, plášte o rozmere 20 x 1,5 - 1,57”, sú vhodné pre deti do 13 rokov,
  • Profesionálne BMX - Sú vhodné pre profesionálnych MBX jazdcov, juniorov, dospelých jazdcov a deti od 12 rokov. Rám má plnú veľkosť, kľúky sú o rozmere 175 - 180 mm a plášte majú rozmer 20 x 1,75 - 2,2”. 

BMX bicykle

Freestylové bicykle

Freestylové bicykle uzreli svetlo sveta krátko po BMX príchode. Sú určené skôr na pretekanie, voľný štýl, triky, agresívnejšie pouličné jazdenie, vertikálu v skateparkoch. Je tiež vhodný na jazdu po meste, do školy či obchodu. V tomto prípade je pevná konštrukcia prioritnejšou pred nízkou hmotnosťou. Majú najčastejšie 20” alebo 24” plášte, ktoré majú širší rozmer ako 2,125” s pomerne hladkým dezénom vhodný pre asfalt, chodníky a mierne nerovný mestský terén. Tieto bicykle sú vybavené prednými a zadnými brzdami. Káble a bowdeny sú vedené cez rotor alebo detangler, bez zamotania brzdového lanka.

Freestylove bicykle

Dirt bicykle

Ako sme už vyššie spomenuli, sú vhodné na dirt jumperové skoky. Zvyčajne nemajú predné brzdy avšak majú výkonné zadné brzdy a kolesá zložené zo 36 kvalitných špicov, ktoré sú osadené pevnými niplami. Niekedy ich nájdete aj v 24” prevedením kolies, ktoré sú vhodnejšie pre vyšších jazdcov. Majú agresívnejšie pneumatiky a dezén, ktorý sa ľahko zakusne do nerovnosti.

Dirtové bicykle

Kvalitné vybavenie

Pri výbere vhodného BMX, freestyle alebo dirt jumperového bicykla je potrebné dbať na túto výbavu:

  • Kolesá - musia dobre slúžiť vaším potrebám, je dôležité aby boli ľahké, tuhé a odolné. Majte na pamäti že hliníkové koleso s 32 špicmi na BMX preteky nevydrží toľko, ako tvrdené koleso s 48 špicmi určené na freestyle bicykle. 
  • Plášte - sa pohybujú na hranici medi vozovkou, teda asfaltom a terénom. Hoci sa používajú prevažne v teréne, musíme brať do úvahy aj valivý odpor, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri pretekaní. Prémiovejšie plášte sa často fúkajú na vyššie tlaky, či ma znižuje valivý odpor počas pretekania, zvyšuje sa ochrana ráfika pri skokoch a pneumatiky tak dlhšie vydržia. 
  • Riadidlá - Okrem rozdielov v hmotnosti a pevnosti rámu existuje rozdiel aj v tvare jednotlivých riadidiel. Freestylové a dirtové riadidlá sú o niečo širšie a viac do tvaru lastovičky, aby poskytli jazdcovi lepšiu ovládateľnosť a manévrovanie. Tak isto na 24” rámoch budú riadidla o niečo kratšie ako tie na 20” bicykloch.
  • Brzdy - Majte na pamäti, že freestylové bicykle sú vybavené prednými a zadnými brzdami. BMX a dirtové bicykle majú zvyčajne iba zadné brzdy. Dôležitý je v tomto prípade aj typ brzdy. BMX bikeri vyžadujú čistú brzdnú silu, takže uprednostňujú brzdy z ľahkým lineárnym ťahom (Linera Pull Brake) pre maximálnu priľnavosť. Freestylový jazdci sa zaujímajú skôr o kontrolované brzdenie a uprednostňujú kotúčové alebo V-brake brzdy vpredu aj vzadu.

Dúfame, že vám tento článok pomôže s výberom vhodného bicykla. Pozrite si tiež produkty na našom e-shope aby ste získali lepšiu predstavu o skvelých modeloch BMX, freestyle alebo dirtových bicykloch.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport