7 jedál, ktoré vás nakopnú pred cyklistickým tréningom
30.05.2023

7 jedál, ktoré vás nakopnú pred cyklistickým tréningom

Najlepší výber jedál pre cyklistov spočíva nielen v starostlivom nákupe tých najlepších lokálnych a čerstvých potravín, ale i v jeho dôkladnej príprave a baleniu, aby sa počas jazdy neznehodnotilo. Takisto aj pri návšteve reštaurácie a rýchleho občerstvenia by ste mali myslieť na výživovú hodnotu a kvalitu jedál, ktoré kupujete. Vyberajte si chutné a dobre vyzerajúce potraviny alebo si pripravte pokrm podľa vášho gusta, ktorý vás postaví na nohy a dodá telu potrebnú energiu a výživu. Nezabudnite si pozrieť najnovšie bicykle a elektrobicykle na našom e-shope Najšort. Zastavte sa tiež v našej predajni Najšport, kde vám poradia naši špecialisti.

1. Čínske jedlá bez vyprážania
2. Zdravé indické jedlá
3. Fish and chips inak - ryba s hranolkami a hráškom
4. Pizza so zdravým zložením
5. Kebab v pita chlebe a zeleninový šalát
6. Kuracie Quesadillas
7. Zdravé maškrty

Kľúčom k úspechu je dodržiavanie týchto 5+ pravidiel

  1. Vyberajte chudé mäso, do ktorého patrí aj rybie a kuracie mäso pripravené na pare alebo na grile.
  2. Uprednostnite ryžu, bulgur, kuskus, quinou a varené rezance pred vyprážanými hranolkami a inými praženými prílohami.
  3. Zvoľte si jedlá s paradajkovým základom, či jedlá s kari (jalfrezi, bhuna, tandoori, paradajková polievka, bolognese špagety) a upustite od ťažkých krémových jedlách (korma, sviečková, dukátové buchtičky, mliečne či smotanové omáčky a polievky).
  4. Obmedzujte tučné mäso, ako je jahňacina, kačacina, bravčovina a jedlá obalené v cestíčku a v syre (pizza, prekladaná pizza, cesnakový chlieb) a ochutnajte radšej dobrý zeleninový či ovocný šalát.
  5. Vyhnite sa majonézovým dipom a omáčkam a nahraďte ich jogurtovými dressingami v laktofree alebo rastlinnej verzii.
  6. Uprednostnite menšie porcie, ktoré budete konzumovať pomaly. Vyhnete sa tak prejedaniu.

7 najobľúbenejších jedál vhodných na bicykel

1. Čínske jedlá bez vyprážania

K veľmi obľúbeným pochutinám, ktoré cyklisti vyhľadávajú patria ľahké, pestré, zeleninové čínske jedlá s chudým mäsom či s jeho vegetariánskou alternatívou - tofu. Dajte pozor na to, ako sú jedlá pripravované. Vyhnite sa vyprážaniu a zvoľte varenú alebo ryžu varenú v pare s aromatickými bylinkami. Vďaka tejto kombinácii dosiahnete rýchly prísun bielkovín, ktoré vám pomôžu zregenerovať namáhané svaly.

Pri výbere jedla A, ktoré obsahuje: 350 g sladkokyslého kuracieho mäsa a 150 g varenej ryže získate spolu približne 782 kcal, 73 g sacharidov, 32 g tuku, 62 g bielkovín. Naopak pri výbere jedla B, ktoré zahŕňa: 350 g kuracieho mäsa na spôsob kung pao a 150 g vyprážanej ryže získate až 1129 kcal, 74 g sacharidov, 66 g tuku, 58 g bielkovín. Ako vidíte jedlo A je oveľa ľahšie stráviteľné a dodá vám viac energie než jedlo B.

Čínske jedlo bez vyprážania

2. Zdravé indické jedlá

Jedlá inšpirované Indiou sú plné exotických korenín, ktoré v nás zanechávajú nezabudnuteľné kulinárske zážitky. Avšak pre ľudí s horšou znášanlivosťou korenín a ich netradičnými kombináciami, odporúčame vyberať tie menej pikantné a málo korenené. Taktiež sa vyhnite jedlám (napr. masala a tikka), ktoré sú pripravované na oleji alebo ghí a s kokosovým mliekom, inak môžete sťažiť trávenie. Zároveň sa vyhnite vyprážanému chlebu puri a paratha. Indické jedlá všetky tieto spomenuté ingrediencie potrebujú k tomu, aby sa zmiešané koreniny krásne prepojili s ostatnými surovinami a zvýraznili tak výslednú chuť jedla.

Vyberajte si jedlá s varenou ryžou či naanu a jedlá pripravované na báze paradajkového základu. Zachováte si dobrú kondíciu vďaka dostatku sacharidov a bielkovín, ktoré v tomto jedle nájdete. Ku príkladu uvádzame jedlo tikka masala s chlebom paratha alebo kuracie korma s ryžou pilau, ktoré hravo nahradíte 350 g kreviet jalfrezi so 150 g varenej ryže. Vďaka tomuto výberu získate cca 600 kcal, 61 g sacharidov, 22 g tuku a 44,5 g bielkovín, ktoré vám doprajú to, čo potrebujete.

ZDravé indické jedlá

3. Fish and chips inak - ryba s hranolkami (s vyšším podielom zemiakov) a hráškom

Spočiatku toto nezdravé jedlo sa môže zdať ako veľmi škodlivé. No, ak zvolíte hrubé hranolky s veľkým podielom zemiakov s menším množstvom tuku, prípadne ich zameníte inou prílohou ako napr. fazuľou či hráškom, ušetríte svoje telo od ťažšieho trávenia, ako keby ste zvolili tenké premastené hranolky s vyprážanou rybou.

Z rýb vyberajte lososa na prírodno bez cestíčka namiesto vyprážanej tresky a platesy, z toho dôvodu, že obsahuje vysoký podiel omega 3 mastných kyselín a menej škodlivého tuku. Tie pomáhajú pri lepšom prekrvovaní svalov a znižujú riziko srdcovo - cievnych ochorení. Ak nemáte inú možnosť, odstráňte cestíčko zo 170 g ryby a zjedzte 100 g hráškového pyré. Získate tak cca 380 kcal, 24 g sacharidov, 12 g tuku a 21 g bielkovín, ktoré na nasledujúcu jazdu budete potrebovať.

Fisch and Chips s hráškom

4. Pizza so zdravým zložením

Pizza ako taká obsahuje veľmi vysoký obsah sacharidov a tuku, ak si na ňu pridáte viac syra, mäsa a majonézových a cesnakových dipov, či iných chutných doplnkov. Pizzu samozrejme môžete zaradiť do svojho jedálnička, avšak jej zloženie si vyberajte s rozumom, pretože sama o sebe je pizza ťažšie stráviteľná.

Veľmi vhodnou voľbou je pizza s morskými plodmi, ktoré vám dodajú vysoký obsah bielkovín a nepodrobia vaše telo ťažkému tráveniu tukov. Vďaka tomu môžete získať približne 700 kcal, 20 g tuku, 90 g sacharidov a skoro 50 g bielkovín. Pizzu môžete ozvláštniť aj zeleninovým šalátom a ak je to možné vyberte si menšiu veľkosť pizze.

Zdravá pizza

5. Kebab v pita chlebe a zeleninový šalát

Jedná sa samozrejme o ľahšie stráviteľnú verziu kebabu. Zvoľte kurací kebab v pita chlebe, ktorý je doplnený o primerané množstvo zeleninového šalátu bez pridania majonézy, ale ak túžite po dresingu vyberajte ten ochutený jogurtom. Dávajte si pozor aj na to, ako je kuracie mäso pripravované. Budeme sa opakovať, ale vyhnite sa kuraciemu mäsu pripravovanému na ťažkom prepálenom oleji alebo inom tuku. Ak si už zvolíte 150 g kurací kebab v tejto zdravej forme, mali by ste vedieť, že pri ňom získate cca 232 kcal, 25 g sacharidov, len 4 g tuku a 20 g bielkovín. Pri voľbe jahňacieho kebabu vaše telo dostane za úlohu spotrebovať cca až 590 kcal, 30 g sacharidov, 40 g tuku a 30 g bielkovín. Logicky, ktorý kebab bude pre vás lepšia varianta? Kurací samozrejme.

Kebab v pita chlebe

6. Kuracie Quesadillas

Veľmi chutné jedlo, ktoré v kombinácii s kuracím mäsom a s rôznymi typmi zeleniny zabalené v tortille vie vyčarovať “nebíčko v papuľke”. Celozrnnú tortillu naplníme uduseným alebo ugrilovaným kuracím mäsom a nadrobno nakrájanou zeleninou, ktorá pozostáva z červenej, zelenej a žltej papriky, jarnej cibuľky a strúčiku cesnaku, kukurice, čerstvého koriandra na prevoňanie, čierneho korenia a soli, chilli a kvalitného strúhaného syra. Pripravte si kuracie quesadillas aj sami.

Všetky zložky nakrájate na malé kúsky. Začnete udusením kuracích kociek, pridáte soľ, čierne mleté korenie a nadrobno nakrájaný cesnak. Potom doplňte aj zeleninu. Keď bude celý proces prípravy u konca, do woku nasypte aj kukuricu. Tortilu zľahka opečte na olivovom oleji na panvici a naplňte ju zvyškom ingrediencií. Na záver posypte strúhaným syrom. Veľmi rýchle a lahodné jedlo, ktoré vám dodá patričnú energiu.

Chicken (kuracie) Quesadillas

7. Zdravé maškrty

Pri zdravom životnom štýle sa dá aj mlsať. Konzumáciou vegánskeho banánového chleba, granoly, energetických guľôčok z kokosového masla, datlí a brusníc, či müsli tyčiniek z kešu, banánu, datlí a kakaa zaiste nič nepokazíte. Výborne si pochutíte a doplníte straty zdravých cukrov a tukov, s ktorými pri cyklistike musíte rátať. Taktiež môžete vaše obľúbené celozrnné pečivo natrieť arašidovým maslom alebo inou orieškovou nátierkou. Pečivo ozdobte kokosom, goji bobuľkami či lyofilizovanými marhuľami a malinami. O energetickú bombu máte zaručene postarané. Prajeme vám dobrú chuť.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport