5 najkrajších MTB trás v Košiciach a okolí
27.05.2022

5 najkrajších MTB trás v Košiciach a okolí

O slovenskej krajine je známe, že sa môže pýšiť bohatou kultúrou, krásnou prírodou, pestrou vegetáciou a živočíšstvom, nádhernými kopcami a nezabudnuteľnými výhľadmi. Tieto a mnohé ďalšie prívlastky sú pre Slovensko získané oprávnene. Presvedčte sa o nich na vlastné oči a vydajte sa spoznávať malebné prostredie východného Slovenska na vašom dvojkolesovom tátošovi. Práve cyklistika vám pomôže navštíviť miesta, o ktorých ste možno ani nepočuli a taktiež vás tento šport inšpiruje k zdravému životnému štýlu. Ak vás zaujíma cyklistika, pozrite si najnovšie produkty a vychytávky v našom e-shope Najšport.

Cyklotrasy - Košický kraj
Cyklotrasa Hornád
Gombárov kút - (Klatovianka) - Mrázová
Alpinka - Nemcova dolka - Alpinka
Zelený dvor - Hrašovík - Lesopark Furča
Sokoľ - Kráľova studňa - Kavečany

Cyklotrasy - Košický kraj

Košická kotlina v sebe ukrýva zákutia, ktorých súčasťou sú malebné pohoria, ako je napríklad aj Slovenské rudohorie a Volovské vrchy, Čierna hora, Slanské vrchy, Slovenský kras a Východoslovenská rovina, ako i mnohé ďalšie. Na východnom Slovensku nájdete okrem bohatej kultúry a histórie aj mnohé cyklotrasy vedúce napr. cez malebnú tokajskú oblasť a taktiež aj cez miesta, kde môžete obdivovať kultúrne a historické pamiatky či takmer nedotknutú prírodu.

Sieť poľných a lesných ciest okolia Košíc vás privedie na iné myšlienky a ukáže vám ako môžete plnohodnotne tráviť svoj voľný čas, či už používate cestný, trekingový, horský, mestský, gravelový bicykel alebo ich elektro-verziu. Okolie Košíc ponúka trasy rôznej náročnosti, ktoré sú nielen atraktívne, ale i bezpečné. Celkovo 25 cyklotrás je popísaných v zaujímavej knihe s názvom ”Najkrajšie cyklotrasy Košice a okolie”, ktorými sa môžete taktiež inšpirovať. My vám predstavíme 5 najkrajších MTB trás v tomto kúte Slovenska a veríme, že si ich zamilujete.

Cyklotrasa Hornád

Približne 11 km dlhá cyklotrasa je vhodná pre tých náročnejších MTB bikerov, ktorí budú zdolávať približne 3 km stúpanie, 1,6 km klesanie a 6,5 km dlhú rovinu. Trasa vás povedie po červenej cez udržiavaný les, poľnohospodársku pôdu, trávny porast a nevyhnete sa ani obytnej oblasti a nespevneným cestám a chodníkom. Počas cesty budete prechádzať cez geomorfologický celok Košická kotlina, kde môžete obdivovať krásy nedotknutej prírody. Za zvuku prítoku Hornádu s názvom Olšana a rieky Torysa sa vám vyčistí hlava od nepotrebných myšlienok.

Cyklotrasa Hornád križuje aj turistickú trasu - Cesta svätej Alžbety, obce: Nižná Myšľa, Čaňa, Kokšov-Bakša, ako aj Košice a jej mestskú časť Krásna. Ak by ste sa na tejto trase nevedeli zorientovať, držte sa týchto orientačných bodov: Hardička; Húština pri Hornáde; Kokšov - Bakša, Košice - Barca, železnica; Štrkovisko Krásna; Košice - Krásna; Košice - Krásna, Keldišova ulica; Košice - Krásna, Za mostom; taktiež aj Košice - Krásna, Golianova ulica, ktoré vás prevedú krásnymi miestami.

5-najkrajsich-mtb-tras-v-kosiciach-a-okoli

Gombárov kút - (Klatovianka) - Mrázová

3,1 km dlhá cyklotrasa vedúca po žltej značke vás prevedie po udržiavanom lese i nespevnenej ceste, ale i cez poľnohospodársku pôdu a obytnú zónu. Na tejto cyklotrase sa môžete tešiť na 2,8 km stúpanie, necelé 310 m klesanie a k záveru vás čaká už len rovina. Pri jazde na MTB bicykli budete prechádzať cez Volovské vrchy a Košickú kotlinu a obce: Nižný Klátov, Kamenné, ako aj mesto Košice a mestskú časť Sever. Vďaka orientačným bodom (Gombárov kút, Berpáš, Klatovianska, Za Timbergom, Do rieky, Pod Slobodnou, Mrázová) sa nestratíte, naopak uvidíte križovatky turistických trás, ako napr. Východniarska. Neminiete ani obce Horný Bankov - Nižný Klátov, Široký dol - Mrázová - Soliská - Jahodná, Klatovianka - Nižný Klátov, v ktorých nájdete aj nejaké to občerstvenie či strechu nad hlavou.

Alpinka - Nemcova dolka - Alpinka

19 km dlhá cyklotrasa, ktorá vás povedie po zelenej značke vám ukáže krásne miesta východoslovenskej prírody. Cez udržiavaný les, nespevnenú cestu a lúku budete prechádzať cez rôzne geomorfologické celky a obdivovať ich majestátnosť. Jedná sa o Volovské vrchy a Čiernu horu. Približne 9 km budete stúpať, ďalších 9 km klesať a potom vás čaká už len rovina. Cyklotrasa “Alpinka” vás prevedie aj cez zaujímavé miesta, ako je napr. obec Čermeľ a Košická Belá, ako aj cez mesto Košice a jeho mestskú časť Sever.

Počas jazdy môžete odbočiť aj na jednu z turistických trás, ktoré cyklotrasu križujú. Je to napr. Chodník zvedavých myšiek; Sedlo pod Kamenným hrbom - Diana, poľ.chata; Čermeľská dolina, rázcestie - Pod starou Jahodnou; Košice; Čermeľ - Veľká Lodina; Sedlo Repy - Chata na Jahodnej. Vnímajte krásne lesné prostredie a nadýchajte sa čerstvého vzduchu.

5-najkrajsich-mtb-tras-v-kosiciach-a-okoli-1

Zelený dvor - Hrašovík - Lesopark Furča

Približne 10 km dlhá cyklotrasa, ktorá vedie po zelenej značke cez Košickú kotlinu zaručí MTB jazdcom to, po čom túžia. Väčšinu cyklotrasy pôjdu cez udržiavaný les, v ktorom nájdu rôzne prekážky, ktoré hravo zvládnu. V závere trasy budete prechádzať cez obytnú, záhradkársku a rekreačnú oblasť. Nespevnená cesta vás povedie 4,8 km stúpaním a 3,6 km klesaním. V závere cesty je už len príjemná vyhliadková rovinka. Počas jazdy sa držte orientačných bodov: Chválabohu, Zelený dvor, Rovné a Lesopark Furča a sme si istí, že nezablúdite. Zaujímavosťou je, že okrem lesného prostredia budete prechádzať aj cez obce Furča, Hrašovík, Beniakovce, ako aj mestom Košice a jeho s mestskú časť Dargovských hrdinov. Taktiež budete križovať aj zaujímavú turistickú trasu NHC mestských lesov Košice. Bola by škoda nevyskúšať jazdu týmto smerom.

Sokoľ - Kráľova studňa - Kavečany

Cca 12 km dlhá trasa po modrej značke prechádza cez geomorfologický celok Čierna hora a obce Sokoľ, Čermeľ, Kavečany a mesto Košice s mestskou časťou Sever. Ideálna trasa pre MTB cyklistiku vedie po väčšine času udržiavaným lesom, lúkou, rekreačnou oblasťou, ako i obytnou oblasťou. 5,9 km stúpanie a 5,7 km klesanie a následná rovinka sú miesta, ktorými sa budete chcieť bicyklovať.

Vďaka orientačným bodom: Sokoľ; Kráľova studňa, Kráľova studňa, prameň; Kráľova studňa, sedlo; Jánošova lúka; Gajdošová; Vyhliadka na Vysoké Tatry; Hrešná; Pod Hrešnou; Krasaková a Kavečany si trasu bez problémov užijete. 

Krásna príroda, zurčiaci potok a blízkosť turistických trás, ako: Náučný chodník ku Kráľovej studni; Modrá turistika; Kostoľany nad Hornádom - Kráľova studňa, rázcestie; Sedlo pod Kamenným hrbom - Diana, poľ.chata; Cesta hrdinov SNP; Košice; Čermeľ - Sedlo Repy a Medzinárodná diaľková turistická trasa E8, Slovensko, je to, čo po dlhom pracovnom týždni naozaj potrebujete. Dlho neváhajte a zamierte na východné Slovensko obdivovať krásy prírody z MTB perspektívy.

5-najkrajsich-mtb-tras-v-kosiciach-a-okoli-2

Cyklotrás v Košickom kraji je naozaj mnoho, no vybrali sme len zopár, aby sme vám dodali chuť objaviť aj iné, než ktoré sme spomenuli. Často sa dostanete do nedotknutej prírody, prejdete cez obytnú oblasť či popri poliach a lúkach. Je to krásne využitý čas, pri ktorom si navyše aj oddýchnete. Ak sa vám článok páčil, určite vám odporúčame aj ďalšie blogy z našej dielne:

Tím Najšport