Ako správne skladovať lyže, skialpy a snowboard
19.03.2021

Ako správne skladovať lyže, skialpy a snowboard

Postupne sa otepľuje, prichádza jar a asi každý z vás si kladie podobnú otázku, ako správne skladovať svoje lyže, snowboard, skialpy či bežky mimo zimnú sezónu. Správne skladovanie je veľmi dôležité, pretože preukázateľne zvyšuje životnosť vášho vybavenia. V tomto článku sa budeme venovať aj otázke, kde uložiť svoje vybavenie na letný spánok.

Uložte zimnú výstroj na letný spánok
Prečo potrebujete lyžiarsku výstroj správne uskladniť?
Ako a kde správne skladovať a uložiť lyže, skialpy, bežky či snowboard
Ďalšie odporúčania pred uskladnením

Uložte zimnú výstroj na letný spánok

Pred uložením na letný spánok by ste mali zvážiť, či je potrebné lyže alebo snowboard opraviť. Je vhodné nabrúsiť hrany, sklznicu a naniesť vosk. Nezabúdajte, že to najlepšie vybavenie potrebuje dôkladnú starostlivosť a vyladenie po každej náročnej sezóne.

Prečo potrebujete lyžiarsku výstroj správne uskladniť?

Základná údržba je nevyhnutnou súčasťou, aby vaša zimná výstroj dlho vydržala. Určite nenechávajte hrany na lyžiach či snowboarde počas letného spánku zhrdzavieť. Neskladujte ich na vlhkých miestach bez prísunu vzduchu. Hrdzaveniu hrán predídete aj tým, že po každej lyžovačke sklznicu a hrany dôkladne očistite od špiny a usušíte suchou handričkou. 

V podstate to isté platí aj pre príliš suchú alebo opotrebovanú sklznicu, ktorá potrebuje pravidelnú starostlivosť v podobe brúsenia, nanášania vosku za tepla a záverečného zaleštenia. Na pravidelnú starostlivosť je potrebné myslieť aj počas hlavnej sezóny, najmä ak jazdíte na tvrdom snehu a rozbitých zjazdovkách. Viac informácií o tom, ako sa starať o svoje lyže počas sezóny zistíte v článku - denník servisáka, prečo je servis lyží taký dôležitý.

Ako uskladniť zimnú výstroj

Ako a kde správne skladovať a uložiť lyže, skialpy, bežky či snowboard

Skladovanie lyžiarskej, skialpovej či snowboardovej výbavy je veľmi dôležité, pokiaľ ide o udržanie vášho vybavenia v čo najlepšom stave. V ideálnom prípade chcete mať svoje vybavenie niekde v dome, garáží alebo pivnici. Dôležité je, aby bola teplota a vlhkosť v týchto priestoroch regulovaná. Ak bývate v byte, tak si zvoľte skôr chladnejšie miesto, ako je napr. spálňa, šatník alebo vstavaná skriňa. Ak je naopak miesto príliš horúce, môže to viesť k poškodeniu lyží prílišným zahrievaním jednotlivých vrstiev. Preto ich nenechávajte v blízkosti sálavých zdrojov tepla, ako je krb či radiátor.

Ďalšou často kladenou otázkou o mimosezónnom uskladnení je ako správne uložiť svoje zimné vybavenie a výstroj. Mali by vaše lyže či snowboard stáť alebo ležať? Či tak alebo onak všetky spôsoby sú v poriadku, avšak odporúčame použiť praktický vak na lyže, snowboard alebo bežky. Pre skialpové lyže môžete samozrejme použiť štandardné vaky na lyže. Podobne sa starajte aj o lyžiarky a celú vašu výbavu. Použite univerzálne vaky na lyžiarky, obaly na prilby, okuliare a podobne. Mnoho ľudí skladuje svoju zimnú výstroj pod posteľou - je to úplne v poriadku. Cieľom je, aby nebola zahádzaná hromadou boxov a iného športového vybavenia, ktoré by mohlo poškodiť alebo tlačiť na materiál.

Ďalšie odporúčania pred uskladnením

Predtým, ako definitívne odložíte svoju výbavu, vám ponúkneme pár tipov ako na to:

    • Po poslednom pobyte na zjazdovke si utrite lyže a snowboard do sucha,
    • Uistite sa, že na lyži nezostali zvyšky špiny, väčšinou zvyšky soli z parkoviska alebo cesty pri preprave, ktoré by mohli počas uskladnenia lyže či snowboard poškodzovať,
    • Na profesionálne pripravené lyže môžete využiť služby nášho špecializovaného servisu,
    • Vybrať si môžete radu špičkových servisných služieb:

Tieto rady a správny prístup k uskladneniu vám pomôžu predísť nepríjemnostiam po letnej sezóne. Lyže navyše budete mať na budúcu zimnú sezónu pripravené v 100 % stave. Vyhnete sa preplneným servisom a lyže vždy nájdete na mieste, kde ste im predtým vyčlenili priestor. Potom stačí už len vyraziť na svah a užiť si lyžovačku alebo snowboardovačku naplno. 

Tím Najšport