Ako sa správne obliecť na bicykel časť 2
28.05.2021

Ako sa správne obliecť na bicykel časť 2

Cyklistika sa dá robiť celoročne – za predpokladu, že sa viete obliecť adekvátne k podmienkam, ktoré panujú vonku. Prečítajte si naše rady, tipy a odporúčania, ako sa obliecť na bike v každom ročnom období! Pripravili sme pre vás pokračovanie článku - Ako sa správne obliecť na bicykel časť 1.

Cyklistická prilba
Polstrované cyklistické nohavice
Cyklistický dres alebo tričko
Návleky na ruky, nohy a tretry
Nepremokavá a vetruodolná bunda
Cyklistické rukavice
Okuliare na bicykel
Cyklistická prilba

Cyklistická prilba

Nosenie cyklistickej prilby je v niektorých krajinách povinnosťou danou zákonom, v iných nie. Tak či onak, tento prvok výbavy vrele odporúčame nosiť celoročne - na hlave, nie zavesenú na batohu alebo riadidlách. Okrem svojej primárnej funkcie (ochrana hlavy) môže prilba plniť aj ďalšie užitočné funkcie - niektoré modely disponujú reflexnými prvkami či integrovanými svetlami, vďaka čomu je cyklista viac viditeľný.

Cyklistické prilby

Polstrované cyklistické nohavice

Módne cyklistické nohavice a šortky vyzerajú fajn, ale na bicykel to rozhodne nie je to „pravé orechové“. Ak to s cyklistikou (horskou, cestnou, ...) myslíte vážne a chcete sa jej pravidelne (hoc aj rekreačne) venovať, určite by ste mali zainvestovať do kvalitného cyklo-oblečenia a svojej sedacej časti. Polstrované cyklistické šortky či nohavice s antibakteriálnou vložkou by mali byť jasnou voľbou, predovšetkým pri dlhších jazdách, kedy dodajú žiadanú mieru komfortu.

Na trhu nájdete rôzne strihy, od šortiek do teplého počasia až po plnohodnotné nohavice do mrazov. Niektoré z nich sú vybavené elastickými trakmi, vďaka ktorým nohavice lepšie držia na svojom mieste a nehrozí, že by sa počas nosenia zrolovali. Nevýhodou sú ťažkosti pri ceste na toaletu i samotná „činnosť v kabínke“, kedy treba najskôr vyzliecť vrchnú časť oblečenia, potom traky a ďalej všetko ostatné.

Cyklistické nohavice

Cyklistický dres alebo tričko

Cyklistické dresy bývajú vyrobené z materiálov, ako lycra, vlna merino či kombinácie týchto a ďalších moderných materiálov. Merino vlne sme sa podrobnejšie venovali v článku - Všetko čo potrebujete vedieť o vlne merino. Vpredu majú zvyčajne zips po celej dĺžke alebo do polovice a vyšší golier. Veľmi vhod padnú zadné vrecká v spodnej časti chrbta, do ktorých si odložíte peňaženku, občerstvenie, telefón, kľúče alebo drobné náradie na opravu.

Väčšina dresov má predĺžený zadný diel, aby mal cyklista pri sedení na bicykli dostatočne zakrytú spodnú časť chrbta (kríže). Avšak dres nie je len funkčnou súčasť outfitu. Cyklistické dresy sú zároveň módnym doplnkom, pomocou ktorých sa fanúšikovia cyklistiky identifikujú so svojimi obľúbenými jazdcami, tímami, značkami alebo cyklistickými podujatiami.

Cyklistické dresy

Návleky na ruky, nohy a tretry

Návleky na ruky a nohy oceníte najmä pri výjazdoch počas chladných rán či neskorších jarných a jesenných večerov. Sú elastické, často s flísovým „podkladom“ a môžete si ich natiahnuť na holé ruky i tenký dres. Cyklistické návleky sú veľmi skladné, dajú sa jednoducho a rýchlo zrolovať a uložiť napríklad do zadného vrecka dresu. Podobne praktické sú takisto aj návleky na tretry, ktoré bránia prefukovaniu a prenikaniu vlhkosti cez cyklistickú obuv.

Nepremokavá a vetruodolná bunda

Môžete ju poznať pod názvom „fukerka“. Nepremokavá (vodeodolná) bunda tvorí vrchnú vrstvu oblečenia cyklistu pri nepriaznivých poveternostných podmienkach. Musí byť odolná voči vetru i dažďu a zároveň by mala prepúšťať pot, aby sa cyklista pri jazde „nezaparil“. Cyklistické bundy majú, podobne ako dresy, predĺženú chrbtovú časť, takže dokonale kryjú a udržujú v teple háklivé cyklistické partie okolo krížov. Pri výbere cyklo-bundy choďte pokojne do krikľavejších fariebviditeľnosť pri jazde na bicykli nie je nikdy na škodu.

Cyklistické bundy

Cyklistické rukavice

Cyklistické rukavice poskytujú viac pohodlia a lepší grip pri držaní riadidiel. Dajú sa kúpiť „krátkoprsté“ i „dlhoprsté“ modely – tie prvé využijete v teplejších mesiacoch, celoprstové zasa počas zimy; výborne izolujú a navyše bývajú vybavené vetruvzdornými aplikáciami. Plusom je, ak cyklo-rukavice majú reflexné prvky – je to užitočná záležitosť v každom momente, kedy cyklista rukami naznačuje zmenu smeru jazdy.

cyklistické rukavice

Okuliare na bicykel

Cyklistické okuliare sú pri bicyklovaní naozaj výborné. Chránia zrak pred prachom, pieskom, lietajúcim hmyzom, švihnutím konárov do očí a samozrejme tiež pred slnkom (UV žiarením). Majú rôznofarebné a vymeniteľné sklíčka, ktoré zlepšujú jazdcovo videnie prakticky pri akomkoľvek počasí. Sofistikovanejšie modely navyše disponujú úpravou voči zahmlievaniu.

Cyklistické okuliare

Cyklistické tretry

Čím hlbšie sa vám cyklistika dostane pod kožu, tým viac budete riešiť čo najefektívnejší prenos sily z nôh do pedálov. „Holé“ pedále možno už čoskoro ozdobíte klipsňami a remienkami, prípadne pôjdete ešte o level vyššie – namontujete špeciálne nášľapné pedále a obujete si cyklistické tretry. Odmenou vám bude vyšší výkon, efektívnejšia jazda a časom tiež pekne vypracované svaly na nohách.

Cyklistické tretry

Ak sa vám článok páčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport