Vyrazte na cyklovýlet s deťmi
14.05.2021

Vyrazte na cyklovýlet s deťmi

Ste vášnivý cyklista a uvažujete nad tým, že vezmete na cyklovýlet aj svoje ratolesti? Nie ste si istý, či zvládnu dlhé cyklistické trasy, väčšie stúpania a čo všetko budú na to potrebovať? Vždy je dôležité myslieť na ich potreby, bezpečnosť, komfort a nikdy tiež nezabúdajte na fakt, že by mali mať z cyklovýletu radosť a potešenie. V opačnom prípade to bude boj a s pribúdajúcimi kilometrami to pôjde čoraz ťažšie. Poďme si teda povedať, ako to zvládnuť ľavou zadnou.

Kedy začať s deťmi bicyklovať?
Cyklovozík alebo cyklistická sedačka?
Bezpečnosť je prvoradá
Tipy na úspešný cyklovýlet
Čo si vziať na cyklovýlet s deťmi?

Kedy začať s deťmi bicyklovať?

Neexistuje úplne správna odpoveď na to, kedy by mali deti začať s bicyklovaním. Každé jedno dieťa je jedinečné a treba k nemu pristupovať individuálne. Niektoré deti zvládnu jazdu už v druhom, iné až v treťom roku. Ide však o jednoduché odrážadlá, prípadne bicykle s pomocnými kolieskami, pretože dieťa potrebuje získať určité schopnosti. Tými najdôležitejšími je rovnováha, istota a skúsenosti. Podrobnejšie sme sa tejto problematike venovali v samostatnom článku - ako vybrať detský bicykel. Bez pomoci je schopné dieťa pedálovať približne od 5 až 6 roku života.

Kedy začať s detmi bicyklovať

Cyklovozík alebo cyklistická sedačka?

Cyklovozík a cyklistická sedačka sú určené pre veľmi malé deti, ktoré ešte nevedia alebo nemajú dostatočnú schopnosť jazdiť na bicykli. Ich použitie je limitované vekom, váhou, komfortom a funkčnosťou. V základe ich rozdeľujeme na cyklovozík, prednú alebo zadnú cyklistickú sedačku.

Cyklovozík

Cyklovozík je určený pre deti už od 4 mesiacov. To, kedy sa môžu viesť v cyklovozíku, by ste mali v prvom rade prekonzultovať s detským lekárom, nakoľko malé deti ešte nemajú dostatočne vyvinutú stavbu tela, predovšetkým chrbticu. Prípadne otrasy by im mohli spôsobiť zdravotné problémy. Treba tiež rátať s tým, že deti dlho v cyklovozíku nevydržia, takže dlhšie vzdialenosti alebo horský terén im nebude veľmi vyhovovať. 

Takýto cyklovozík je určený pre jedno alebo dve deti, pričom nosnosť sa pohybuje od 35 do 45 kg. Ak si nie ste istý, či bude vášmu dieťaťu vyhovovať cyklovozík alebo z rôznych dôvodov ho nechcete kupovať, tak vám ponúkame možnosť požičať si cyklovozík v našej požičovni cyklovozíkov. U nás si môžete požičať naozaj kvalitný a bezpečný cyklovozík už od 15 € (jednomiestny) a 25 € (dvojmiestny). Veľa cyklistických vozíkov pre deti sa vyrába s dodatočným odpružením a multifunkčným využitím, pre cyklistiku, beh, bežkovanie a podobne.

Cyklistická sedačka

Cyklistická sedačka je vhodná pre deti od 1 roka. Rovnako platí, že by mala byť pohodlná, poskytovať dostatočnú oporu a vysokú bezpečnosť. Preto vám odporúčame siahnuť radšej po overených kvalitných a testovaných výrobkoch a nie po lacných čínskych napodobeninách. U nás v Najšporte nájdete na e-shope desiatky kvalitných a overených výrobcov, ako je napríklad Hamax alebo Thule - celú ponuku cyklosedačiek si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Cyklistické sedačky rozdeľujeme na prednú a zadnú cyklosedačku. Ich váhové limity sa odlišujú- predná je zvyčajne do 15 kg a zadná do 25 kg. Sedačky sú vybavené štandardnými ochrannými popruhmi, ktoré držia dieťa pevne namieste. Upevňujú sa najčastejšie na zadnú sedlovú trúbku, na košík pri mestských bicykloch alebo vpredu na rám bicykla.

Cyklovozík alebo cyklosedačka

Bezpečnosť je prvoradá

V rámci základnej bezpečnosti vám určite odporúčame, aby dieťa malo vždy prilbu na hlave. Vo vyhláške sa píše, že deti do 15 rokov musia nosiť cyklistickú prilbu v obci aj mimo nej, inak vám ako rodičovi hrozí mastná pokuta. Nejde tu však len o pravidlá a vyhlášku, ale predovšetkým o bezpečnosť vášho dieťaťa. Tých pár eur za to rozhodne stojí a zdravotné následky po takom páde bývajú dlhodobejšie

Rozhodne sa odporúča naučiť svoje dieťa základným pravidlám cestnej premávky. Malo by vedieť, že s bicyklom sa jazdí vpravo, poznať základné značky a značenie (vodorovné a zvislé dopravné značenie), jazdiť s cyklistickou prilbou, reflexnými prvkami (napr. odrazky na kolesách a ráme), svetlami, zvončekom (resp. trúbkou), dodržiavať dostatočný odstup od iných cyklistov a podobne. Ďalej vám odporúčame, aby ste na dieťa stále videli, mali ho pod dozorom a v prípade chýb ho vedeli usmerniť. To znamená, že dieťa by malo jazdiť pred vami a nie za vami!

Tipy na úspešný cyklovýlet

Ak chcete spraviť, aby mali deti radosť zo spoločného cyklovýletu, zapojte ich do niektorých organizačných vecí, ako napríklad:

  • Spoločne si naplánujte trasu - pozrite si mapu, vzdialenosť, ukážte im naplánovanú cestu, aké bude stúpanie a koľko kilometrov vás čaká.
  • Vyberte si trasy bez automobilov - nakoľko deti sú často menej opatrné, nevydržia v sedle dlhé kilometre. V hustej premávke musíte dávať veľký pozor, nielen na svoje deti, ale aj na seba.
  • Začnite najprv zľahka - následne postupne pridávajte na vzdialenosti. Keď si budete istý, že vaše dieťa zvládne aj dlhšie vzdialenosti, pokojne zmente terén, prevýšenia, klesania a podobne.
  • Stanovte si malé ciele - tie budú vaše dieťa viac motivovať k výkonu, ako aj malé odmeny a prekvapenia.
  • Porozprávajte sa o tom - čo vaše dieťa spravilo dobre a čo zle, aby nabralo dostatočné skúsenosti pred ďalšou jazdou.

Naučte sa plánovať cyklovýlet s detmi

Čo si vziať na cyklovýlet s deťmi?

Na cyklovýlet je vhodné si zobrať oblečenie podľa toho, aké bude počasie . Ak bude teplo, vybavte sa vzdušným - funkčným športovým oblečením, naopak, ak je zima, zabaľte svojmu dieťaťu a sebe nejaké oblečenie navyše (bundu, mikinu, termortričko a pod.). Podrobnejšie sme sa tejto problematike venovali v článku - ako sa správne obliecť na bicykel . Myslíte tiež na dostatočný príjem tekutín a nezabúdajte, že telo počas potenia sa stráca až dvakrát toľko vody, čo platí to aj pre deti. Jedlo tiež zohráva dôležitú úlohu, zabezpečte svojmu dieťaťu nejaké jedlo . Príjem kalórií by mal byť dostatočný vzhľadom na vysoký výdaj energie, v závislosti od dĺžky trasy, prevýšenia a teploty.

Ak vás článok zaujal, odporúčame prečítať si aj ďalšie naše blogy:

Tím Najšport