Ako sa naučiť jazdiť v bikeparku
20.09.2021

Ako sa naučiť jazdiť v bikeparku

Jazda v bikeparku na horskom bicykli má svoje pravidlá a zákonitosti, ktorých by sa mali držať všetci účastníci „zjazdárskej premávky“ – začiatočníci obzvlášť. Prečítajte si náš článok a pripravte sa na vašu prvú návštevu bikeparku!

1. Zadovážte si adekvátnu výbavu
2. Nebojte sa požiadať o radu
3. Začnite zľahka
4. Majte prehľad o tom, čo sa deje za vami
5. Zastavujte mimo trate
6. Učte sa od skúsených

Zadovážte si adekvátnu výbavu

V prípade bikeparku to je určite zjazdový celoodpružený bicykel, prípadne enduro – pre väčšinu rekreačných bikerov by malo byť absolútne dostačujúce. Začiatočníci by nemali vynechať ani bezpečnostné prvky ako chrániče lakťov, kolien a chrbta; na trhu nájdete aj batohy s integrovaným chráničom. Pokiaľ ide o prilbu, tak klasická cyklistická nestačí – biker by mal siahnuť po tzv. integrále, ktorá chráni bradu a v podstate aj tvárovú časť jazdca.

Jazdite v bikeparku s poriadnou výbavou

Nebojte sa požiadať o radu

Hovorí sa, že „lenivé ústa – hotové nešťastie“. V bikeparku toto pravidlo platí určite tiež. Napríklad taká lanovka alebo poma a rôzne hákové systémy na umiestnenie a vývoz bicyklov – mnohé sú mätúce aj pre skúsených jazdcov, preto sa nehanbite spýtať obsluhy či skúsených bikerov, ako to na danej lanovke funguje. Je to určite lepšie, ako spôsobiť nejaký trapas alebo nepríjemnosť.

Začnite zľahka

Trate v bikeparkufarebne odlíšené, čo má zrejmý dôvod. Najľahšie sú zelené trasy, potom nasledujú modré, červené a najťažšie čierne. Uistite sa, že nastupujete na trať, ktorej náročnosť je adekvátna vašim schopnostiam. Začiatočníci by sa mali držať ľahších variantov, súčasťou tých ťažších sú totiž náročné skoky, dropy a technické pasáže.

V bikeparku začnite jazdiť zľahka

Majte prehľad o tom, čo sa deje za vami

V bikeparku platí, že idúci má prednosť. Inak povedané, stojaci človek by mal ustúpiť človeku v pohybe. Ak ste zastavili na začiatku trasy alebo niekde pozdĺž nej a chystáte sa na rozjazd, pozrite za seba, či za vami niekto nevalí v plnej rýchlosti. Keby ste sa náhle rozbehli a skrížili cestu bikerovi za vami, mohlo by to byť veľmi nebezpečné pre oboch.

Zastavujte mimo trate

Je úplne ok zastaviť v polovici trate, ale len v prípade, ak zastavíte niekde mimo hlavného prúdu. V opačnom prípade budete stáť v ceste ostatným (rozbehnutým) bikerom, takže hrozí dosť nepríjemná zrážka. To isté platí, keď si chcete prezrieť nejaký skok alebo technický úsek skôr, ako ho prejdete. Uistite sa, že nestojíte na jeho začiatku, v zóne dopadu alebo dokonca uprostred technickej sekcie. Stačí sa postaviť bokom tak, aby ste žiadnemu z idúcich bikerov neprekážali.

Zastavujte mimo bikeparkovej trate

Učte sa od skúsených

Absolvovanie lekcie MTB vám pomôže stať sa lepším, rýchlejším a bezpečnejšie jazdiacim bikerom. Na takejto stáži u skúseného bikera sa naučíte množstvo tipov, trikov a užitočných drobností, vďaka ktorým si na biku užijete oveľa viac zábavy. Ak sa chystáte do niektorého z bikeparkov doma či v zahraničí, informujte sa, či a aké kurzy ponúkajú.

Páčil sa vám článok o tom, ako jazdiť efektívne v bikeparkoch, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport