8 zaujímavostí a faktov o lyžovaní, ktoré musíte poznať
15.11.2022

8 zaujímavostí a faktov o lyžovaní, ktoré musíte poznať

Lyžovanie sa stalo jedným z najobľúbenejších zimných športov. Tieto zimné radovánky si v v naších končinách užíva takmer každý piaty Slovák. Počiatok lyží siaha do roku 4000 pred Kristom a hovorí sa, že je to ešte viac. Lyžovanie je dnes veľmi lákavým športom, no v minulosti bolo dôležitým prostriedkom hlavne na získavanie potravy. V dnešnom článku sa pozrieme na niekoľko zaujímavých faktov, rekordov ďalších informácií o lyžovaní. S výberom lyží vám radi a ochotne poradíme v našej predajni Najšport alebo nás kontaktujte online.

1. Všetko začalo v Nórsku
2. Alebo je to inak?
3. Lyžovanie je jedným z najrýchlejších športov
4. Lyžovanie je vynikajúci tréning
5. Lyžovanie vám robí radosť
6. Svetový rekord v najdlhšom skoku na lyžiach
7. Severský boh ULLR – patrón zimných športov
8. Lyžiarsky tréning vo vesmíre?

1. Všetko začalo v Nórsku

Všetko začalo v Nórsku. Slovo „lyže“ je odvodené zo staro-nórskeho slova „skíð“, ktoré znamená štiepaný kus dreva. Staroveké rezby objavené archeológmi v Nórsku naznačujú, že miestni obyvatelia začali lyžovať pred mnohými tisíckami rokov, pričom jedna skalná kresba pochádza z roku 4000 pred Kristom. Lyže pôvodne používali farmári so Škandinávie a lovci počas celého obdobia stredoveku. V 19. storočí sa popularita lyžovania ako športu rozbehla a odvtedy neustále rastie.

Prvé lyže na svete

2. Alebo je to inak?

Aj keď sa všeobecne uznáva, že lyžovanie ako šport má svoj pôvod v Nórsku, domorodci v pohorí Altaj medzi Čínou, Mongolskom, Kazachstanom a Ruskom možno praktizovali lyžovanie ešte skôr ako Škandinávci. Časť primitívnych, drevených lyží, ktorých vek sa odhaduje na 8 000 rokov, sa našla neďaleko jazera Sindor v Rusku. Na rozdiel od moderných lyžiarov však majú iba jednu palicu. Na lov losov potrebujú druhú rúk.

Alebo to bolo s lyžami inak?

3. Lyžovanie je jedným z najrýchlejších športov

Lyžovanie je jedným z najrýchlejších nemotorových športov na súši. Lyžiari môžu lyžovať rýchlejšie ako auto a to dokázal taliansky lyžiar Simone Origone v roku 2006, ktorý vytvoril svetový rekord v rýchlostnom lyžovaní na 156,2 míle za hodinu v porovnaní s rýchlosťou cestných automobilov na 120 míľ za hodinu.

Lyžovanie ako najrýchlejší šport

4. Lyžovanie je vynikajúci tréning

Lyžovanie nie je len vynikajúca zábava a aj vynikajúci tréning. Stredne náročné zjazdové lyžovanie spáli približne 400 kalórií za hodinu, zatiaľ čo bežecké lyžovanie alebo skialpinizmus pri výšlape do vrchu dokáže spáliť viac ako 1 200 kalórií za hodinu. Všetko je to však o tom, ako tvrdo lyžujete.

Lyžovanie ako vynikajúci tréning

5. Lyžovanie vám robí radosť

Pri lyžovaní sa uvoľňujú endorfíny, ktoré vám dodajú adrenalín a navodia pocit šťastia. To znamená, že môžete stráviť dni a dni na zjazdovkách a stále odchádzať s veľkým úsmevom na tvári. Ak chcete byť skutočne šťastní, uistite sa, že zostanete v lyžiarskej chate s vybavením - bez varenia a upratovania, čo viac si priať?

Lyžovanie vám bude robiť radosť

6. Svetový rekord v najdlhšom skoku na lyžiach

Rakúšan Stefan Kraft je momentálne držiteľom svetového rekordu v najdlhšom skokanskom mostíku na svete. Úžasný výkon dosiahol na skokanskom mostíku Vikersund v Nórsku v roku 2017, kde dokázal skočiť neuveriteľných 253,5 m.

Svetový rekord v skoku na lyžiach

7. Severský boh ULLR – patrón zimných športov

Je v germánskej severskej mytológií známi, ako boh lovu, lukostrelby a zimných športov. ULLR bol považovaný za nevlastného syna Thora, boha počasia a plodnosti Zeme. Podľa legendy súťažil Ullr s Odynomo o vládu. V modernej histórií je považovaný za patróna biatlonu. Prvé majstrovstvá sveta v biatlone sa uskutočnili v roku 1958 v rakúskom Saalfeldene. Odvtedy slúži talizman Ullra, ako ochrana pre všetkých biatlonistov. Tieto amulety a talizmany nesú podobu Ullra a sú veľmi obľúbené v celej Skandinávií a v biatlonovej komunite. Hlavne v severských krajinách je táto bájna postava spojená s rôznymi zimnými oslavami.

Serverský boh lyžovania ULLR

8. Lyžiarsky tréning vo vesmíre?

Astronaut Harrison Schmitt navrhoval, že astronauti cestujúci na Mesiac by sa mali naučiť umeniu bežeckého lyžovania. Prečo? Myslel si, že techniky používané na lyžiach pomôžu uľahčiť chôdzu na Mesiaci. V roku 2007 sa snažil presvedčiť svojich kolegov, aby si vzali pár víkendov voľna a naučili sa bežkovať. Mal tiež vízie o „dovolenke na lunárnom lyžovaní“ v budúcnosti, ale nemyslím si, že sme na nich ešte celkom pripravení.

Bežecké lyžovanie nácvik pre vesmírne misie

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport