8 miest, kde vyraziť na bicykel a turistiku v Trenčíne
08.03.2021

8 miest, kde vyraziť na bicykel a turistiku v Trenčíne

Ak ste sa rozhodli vyraziť na bicykel či e-bike a premýšľate čo nové by ste mohli vidieť alebo zažiť, Trenčín je tým pravým miestom na návštevu. Okolie Trenčína a samotné mesto ponúka množstvo športového vyžitia a aktivít, ako je cyklistika, beh či turistika

Je len na vás kam a kde sa vyberiete. Ak nás pravidelne sledujete, určite ste postrehli článok o najlepších cyklotrasách v Trenčíne a okolí. Teraz sa pozrieme na Trenčín z troška iného uhlu pohľadu. Preto sme si pre vás pripravili 8 najkrajších miest, ktoré vám odporúčame navštíviť.

1. Trenčiansky hrad a námestie
2. Vyhliadková veža Trenčianska Závada
3. Trenčianska Skalka
4. Športovo-rekreačný areál Ostrov
5. Veľký Lopeník
6. Javornícka cyklomagistrála
7. Výstup na Ostrý vrch
8. Za kúpeľmi - Trenčianske Teplice

1. Trenčiansky hrad a námestie

Trenčiansky hrad, mestská veža a hradby patria medzi atrakcie, ktoré by ste pri návšteve Trenčína rozhodne nemali vynechať. Hrad, areál okolo Matúšovej veže a palácov bol vybudovaný ešte počas rímskej ríše, následne zrekonštruovaný do súčasnej podoby. Okrem toho tu na vás čaká niekoľko zaujímavých atrakcií (väzenie, hladomorňa, dom mestského kata či ukážka sokoliarov).

Mestská veža je často nazývaná ako Dolná brána. Je súčasťou mestského hradného opevnenia a v minulosti slúžila ako vstup do mesta. Vstup do samotnej veže je sprístupnený, dokonca sa tu nachádza výťah. Poskytuje prekrásne výhľady na celé centrum mesta.

Trenčiansky hrad a námestie

2. Vyhliadková veža Trenčianska Závada

Neďaleko od obce Trenčianska Závada môžete natrafiť na prekrásnu rozhľadňu, ktorá sa nachádza asi 18 km od mesta Trenčín. Vyhliadka je postavená celá z dreva a meria úctihodných 25 m. Poskytuje prekrásne výhľady na Považský Inovec, Biele Karpaty ako i Strážovské vrchy. Prístup je veľmi jednoduchý a dostanete sa tu pešo alebo na bicykli.

Vyhliadková veža Trenčianska Závada

3. Trenčianska Skalka

Trenčianska Skalka je v podstate pútnickým miestom a sídlo Benediktínskeho opátstva z 13. storočia. Leží na opačnej strane mesta Trenčín, pričom pozostáva z Veľkej a Malej Skalky. Dostanete sa tu pohodlne a rýchlo z centra mesta. Tento kostol pozostáva z veže gotického štýlu a poskytuje prekrásne výhľady na okolitú prírodu a mesto.

Trenčianska Skalka - Benediktínsky kláštor

4. Športovo-rekreačný areál Ostrov

Veľmi obľúbenou športovo-rekreačnou oblasťou sa stal areál Ostrov. Ponúka oddych, šport a relax v jednom. Nájdete tu freestylovú dráhu pre bikerov, športové centrum, kurty, kemping, hotel, reštauráciu ako aj obľúbenú promenádu pre chodcov, cyklistov a korčuliarov. Táto promenáda je napojená na hrádzu a poskytuje dokonalé spojenie s mestom. 

Na svoje si prídu tiež nadšenci tenisu, badmintonu, florbalu, squashu, bowlingu, indoor golfu a stolného tenisu. Ostrov tiež ponúka rôzne outdoorové aktivity a tréningy. Je tiež vhodný na realizáciu rôznych teambuildingových aktivít.

Športovo rekreačný areál Ostrov

5. Veľký Lopeník

Na vrchu Veľký Lopeník sa nachádza prekrásna 22 m vysoká rozhľadňa, ktorá ponúka výhľady na celý Trenčín a okolie celého kopaničiarského regiónu. Nachádza sa na hranici Slovenska a Česka. Na vrchol sa dostanete po červenej (z obce Nová Bošáca) alebo modrej turistickej značke (z obce Stráne). Podobne tu vedie aj niekoľko cykloturistických trás. Na vrchole sa nachádza okrem rozhľadne aj altánok, odpočívadlo s lavičkami a informačné tabule.

Vyhliadka Veľký Lopeník

6. Javornícka cyklomagistrála

Žltá regionálna cyklomagistrála naprieč Javorníkmi ponúka presne to, čo každý cyklista hľadá. Jej dĺžka je takmer 20 km a prevýšenie 850 m poskytuje optimálnu náročnosť pre každého nadšenca cykloturistiky. Celá cesta je prevažne štrková, miestami s asfaltovým povrchom, takže je vhodná pre horské bicykle.

Cyklotrasa začína na ulici Topolecká, následne prechádza cez Borotové, po lesných cestách sa dostanete na Salaš, odkiaľ klesá cez Podkozince nad Hrnčiarové a pokračuje stúpaním po asfaltovej ceste k osade Ličkovci v pohorí Biele Karpaty. V pozadí môžete vidieť Veľkú Javorinu a rozhľadňu pri Jelenci. Výhodou cyklotrasy je možnosť prespať a občerstviť sa na Holubyho chate.

Javornícka cyklomagistrála

7. Výstup na Ostrý vrch

Pre turistov je najvhodnejšou alternatívou výstup na Ostrý vrch, ktorý je súčasťou národnej prírodnej rezervácie. Rastú tu prekrásne bukové lesy a samotný vrchol je zalesnený. Na trase môžete naraziť na chatu pod Ostrým vrcholom, kde si môžete dať pauzu a občerstviť sa. Výstupová trasa začína pri obci Soblahov cez chatu až na vrch. Vrátiť sa môžete tou istou trasou alebo po modrej trase vedúcej z Trenčianskych Teplíc. Každoročne sa na konci roka organizuje nočný výstup, ktorého sa zúčastňujú turistické kluby z blízkeho okolia.

Výstup na Ostrý vrch

8. Za kúpeľmi - Trenčianske Teplice

Po cykloturistických zážitkoch padne vhod trochu vody a príjemného relaxu v kúpeľoch Trenčianske Teplice. Zaujímavosťou je kúpalisko Zelená žaba, ktoré je vytesané do skalného masívu vrchu Grófovec. Príjemný oddych poskytuje aj liečebný dom Machnáč, ktorý je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. 

Nájdete tu množstvo hotelov a kúpeľných domov. K dispozícii máte 6 prírodných liečivých prameňov, vrátane sírnych termálnych prameňov. Liečivá voda v bazénoch má optimálnu teplotu od 35 do 39 °C. Kúpele sú vhodné na liečbu a prevenciu chorôb pohybového ústrojenstva.

Kúpele Trenčianske Teplice

Ak vás článok zaujal, prečítajte si aj ďalšie podobné:

Tím Najšport