Prečo sa oplatí kupovať lyžiarsku výstroj už teraz?
04.01.2023

Prečo sa oplatí kupovať lyžiarsku výstroj už teraz?

Aktuálna situácia vo svete dnes nepraje takmer nikomu. Zvyšujúce sa ceny energií, pohonných hmôt, elektriky, plynu a nepriaznivá situácia okolo vojnového konfliktu u našich susedov spôsobuje prudký rast cien a enormný nárast inflácie, aký tu za niekoľko desaťročí nebol. Tento scenár dáva zabrať celej ekonomike a spôsobuje finančné straty v ekonomike naprieč celým Slovenskom. 

V tomto článku sa budeme venovať faktu, prečo by ste nemali kúpu novej výstroje odkladať na budúci rok. Taktiež sa pozrieme na vývoj cien a ich vplyv na cenu lyžiarskej výstroje, samotného lyžovania, lyžiarskych stredísk, predajcov, servisov a požičovne lyží.

Viac ako dve tretiny lyžiarskych produktov sa nemenia
Oplatí sa kúpiť už teraz? Aká je prognóza pre rok 2023/24?
Lyžiarska výstroj, ktorá vám vydrží aj niekoľko rokov
Oplatí sa kúpiť alebo požičať lyžiarsku výbavu

Viac ako dve tretiny lyžiarskych produktov sa nemenia

Už v predchádzajúcich článkom sme písali, že viac ako dve tretiny lyží, lyžiarok a celého lyžiarskeho sortimentu zostáva rovnaká aj pre budúcu sezónu. Výrobcovia sa ešte minulý rok dohodli že na najbližšie obdobie nebudú zásadne meniť dizajn, farby a technické parametre. Niektoré značky len mierne upravili dizajn, ktorý by však mal byť zachovaný aj v budúcej sezóne. To je výborná správa, takže sa nemusíte báť, že si kúpite lyžiarsku výstroj, ktorá bude ďalší rok zastaralá. Za toto všetko vďačíme hlavným značkám ako Atomic, Salomon, Rossignol, Dynafit, Elan či Tecnica.

Viac ako dve tretiny lyžiarskych produktov sa nemenia

Oplatí sa kúpiť už teraz? Aká je prognóza pre rok 2023/24?

Odpoveď je jednoznačná, áno oplatí, pretože veľa predajcov ponúka novšie a aj minuloročné modely za skvelé ceny. Podobne je tomu aj u nás v Našporte. Zastavte sa v ktorejkoľvek z našich predajní v Bratislave, Trenčíne alebo na Kubínskej holi. Naši odborní predajcovia vám radi a ochotne poradia s výberom vhodnej lyžiarskej výstroje šitej na mieru. Aktuálne máme na sklade dostatok nových produktov so sezóny 2022/2023 a taktiež dopredávame minuloročné modely 2021/2022 za skvelé výpredajové ceny. 

Práve preto sa vám neoplatí odkladať kúpu novej lyžiarskej výbavy o rok. Už teraz vám s určitosťou môžeme povedať, že ceny budú rásť aj o niekoľko percent. To sa môže prejaviť v nákupe toho istého sortimentu o niekoľko desiatok, ba až stovky eur viac. Všetko to má na svedomí nejasná prognóza vo zvyšovaní inflácie, úrokových sadzieb a vojnového konfliktu u našich susedov.

Oplatí sa kúpiť už teraz? Aká je prognóza pre rok 2023/24?

Lyžiarska výstroj, ktorá vám vydrží aj niekoľko rokov

Je všeobecne známe že lyžiarska výstroj (lyže, lyžiarky, palice, prilby, okuliare a lyžiarske oblečenie) vám môže v dobrom stave slúžiť aj niekoľko rokov. Má špeciálne materiálové, technologické a funkčné zloženie, ktoré má predispozíciu pri dobrom zaobchádzaní a správnej starostlivosti vydržať aj 10 rokov bez vážneho poškodenia. Táto výstoroj je vyrobená so špeicálných materiálov (napríklad pri lyžiach je to: opracované drevené jadro, sklolaminát najvyššej triedy, karbón, titanal, ABS plast, vystuženia, technológie tlmenia, kompozitné, sendvičové štruktúry a pod.), ktoré prešli dlhým procesom testovania, skúmania a prepracovaným výrobným postupom.

Lyžiarska výstroj vám vydrží dlhé roky

Oplatí sa kúpiť alebo požičať lyžiarsku výbavu

Túto základnú otázku si pred zimnou sezónou kladie skoro každý začiatočník i mierne pokročilý lyžiar. Odpoveď sa môže zdať byť jednoduchšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Pokiaľ budete lyžovať iba príležitostne (napr. 2 až 5 krát za sezónu), tak je pre vás vhodnejšou alternatívou požičovňa lyží. Ak však plánujete lyžovať pravidelne, viac ako 7 krát za sezónu, tak v tom prípade bude lepšie siahnuť po vlastnej lyžiarskej výbave, ktorú môžete používať dlhé roky.

Výhody a nevýhody požičovne lyží

Výhody požičovne lyží

  • Lyžiarsky výstroj je pravidelne odborne servisovaná.
  • Platíte, iba keď lyžujete, za dni ktoré máte výbavu požičanú.
  • Veľký výber lyží, lyžiarok z minulo-sezónnych modelov.
  • Pohodlná výmena za inú výstroj, pokiaľ vám úplne nesadne.

Nevýhody požičovne lyží

  • Dlhšia čakacia doba na vybavenie zákazníka, najmä v top sezóne.
  • Výstroj musíte vrátiť podľa dohodnutých pravidiel a v otváracích hodinách požičovne.
  • Vnútorná vložka lyžiarky nie je prispôsobená presne na vašu nohu.
  • Rozdielne vlastnosti a kvalita lyží či lyžiarok.

Výhody a nevýhody nových lyží a lyžiarok

Výhody novej lyžiarskej výstroje

  • Lyžiarsku výstroj používate iba vy a môžete s ňou robiť čokoľvek chcete.
  • Môžete vyraziť na lyžovačku kedykoľvek sa vám zachce.
  • Výstroj je prispôsobená vaším požiadavkám (vložka sa prispôsobí nohe, dokonale sedí, lyže zostanú vždy správne nastavené).
  • Platíte iba raz a to pri kúpe tovaru.

Nevýhody novej lyžiarskej výstroje

  • Vyššia obstarávacia cena v porovnaní s požičovňou.
  • Lyžiarsku výstroj je nutné mimo lyžiarsku sezónu skladovať.
  • Detskú lyžiarsku výstroj je nutné často obmieňať za väčšie veľkosti.
  • Servis lyží si platíte sami.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport