10 užitočných rád, ako založiť oheň v prírode
16.06.2022

10 užitočných rád, ako založiť oheň v prírode

V tomto článku vám poradíme, ako založiť oheň v prírode alebo počas turistiky pomocou starších a novších osvedčených metód za predpokladu, že zápalky, zapaľovače, urýchľovače horenia a iné konvenčné zdroje nebudete mať dostupné. Je nám jasné, že založenie ohňa s akýmikoľvek dostupnými zdrojmi je pomerne jednoduché, preto sa zameriame na založenie ohňa oveľa náročnejším spôsobom, ktorý vám však môže v prípade núdze zachrániť život. 

Svetlo, teplo a schopnosť pripraviť si jedlo, prípadne prevariť rôzne zdroje vody vám môže v prírode značne pomôcť a tiež pozdvihne vašu morálku.

Aké sú možnosti zapálenia ohňa v prírode?
Základná príprava na založenia ohňa
1. Ohnivý luk
2. Ohnivý pluh
3. Ručná vŕtačka
4. Ľad
5. Plast
6. Sklo
7. Skaly
8. Batéria a oceľová vlna
9. Kamenec a oceľ, prípadne kresadlo
10. Chemikálie

Aké sú možnosti zapálenia ohňa v prírode?

Základom vytvorenia zdroja zapálenia je plameň alebo horiace uhlie. Tieto primárne zdroje môžeme považovať za domáce zdroje ohňa alebo takzvané komerčné. K ich založeniu vám postačí zapaľovač, zápalky alebo rôzne urýchľovače (napríklad: technický benzín, lieh, pevný podpaľač a pod.). Následne musíte k zapáleniu iba dodať materiály, ktoré sa vznietia. Chvíľu vám potrvá, kým v lese nájdete suché horľavé materiály a nadobudnete patričnú zručnosť na založenia ohňa. Zvyšok roboty už oheň urobí za vás.

Cieľom zapálenia je vytvoriť dostatočné množstvo tepla a iskier, ktoré vytvoria malý nažhavený uhlík. Ten následne vložíte do suchého trúdu a spravíte oheň tak, že použijete teplý uhlík a prúd vzduchu napr. fúkanie z úst. Existujú 4 hlavné spôsoby, ako založiť oheň bez zápaliek:

  • Iskrenie - tu môžete použiť jednoduché materiály: kamene, pazúrik, batéria s vlnou a podobne.
  • Trenie - jedná sa o najbežnejší spôsob vytvárania a ohňa, ktorý môžete založiť pomocou luku, pluhu, alebo ručnej vŕtačky.
  • Slnečné žiarenie - koncentrácia slnečného žiarenia postačí na vytvorenie dostatočného množstva tepla na zapálenie ohňa, postačí vám pritom sklo, plast alebo aj ľad.
  • Chemikálie - môžete vytvoriť zaujímavú zmesku chemických zlúčenín, ktoré po zmiešaní horia. Táto metóda sa však využíva veľmi málo, nakoľko je nebezpečná a slúži iba na zapálenie ohňa v život ohrozujúcom stave.

Základná príprava na založenia ohňa

Vo všeobecnosti rátajte s tým že príprava ohňa vám zaberie až 80 % celého času, zatiaľ čo samotné zapálenie iba 20 %. Jednou z možností, ako založiť oheň je trúd suchej trávy, hrsť sušenej kôry, umelého vlákna, drobné suché tyčinky z bravcovej slamy, staršie vtáčie hniezdo, živicová kôra a podobné materiály, ktoré budú suché a rýchlo sa dokážu zapáliť od horiacej iskry alebo uhlíka.

1. Ohnivý luk

Na zapálenie ohňa z ohnivého luku budete potrebovať robustný kus dreva s miernym zakrivením, tetivu, vrchný kus alebo objímku z kusa kameňa, kosti, mušle alebo tvrdého dreva. Môžete tiež použiť domáce potreby, ako koliesko z kolieskových korčúľ a pod. Ďalej budete potrebovať dosku na ktorej spravíte žeravý uhlík. Ideálny je plochý kus suchého mŕtveho alebo mäkkého dreva (napr. smrekové, jedľové, borovicové).

Pomocou noža vytvoríte dierku na vypálenia v ohnisku suchej dosky. Do ohniska vyrežete zárez v tvare písmena V, kde budete hromadiť horúci prach a uhlíky, ktoré sa vytvoria tepelným trením. Omotáte tetivu luku okolo vretena a umiestnite objímku na hornú časť vretena, aby držalo na správnom mieste. Pohybujte rýchlo rukou tam a späť a vytvorte žeraví uhlík. Použite list, kôru alebo čokoľvek nájdete na premiestnenie žeravého uhlíka do zväzku pripraveného trúdu.

1. Ohnivý luk

2. Ohnivý pluh

Na vytvorenie ohnivého pluhu budete potrebovať kus plochej dosky z mäkkého smrekového dreva, ibišteka, cédra alebo borievky. Následne vytvorte drážku 8 až 10 cm. Na pluh budete potrebovať kus suchého dreva o priemere 4 - 5 cm a vytvorte nožom ostrí povrch, ktorý zapadne do drážky ohniska. Žeravé uhlíky vytvoríte pravidelným pohybom, trením pod uhlom 45 stupňov.

2. Ohnivý pluh

3. Ručná vŕtačka

Na ručnú vŕtačku budete potrebovať plochý 1 - 2 cm hrubý kus suchého dreva a vreteno s dĺžkou približne 30 - 40 cm. Vreteno musí byť z mäkkého dreva a nabrúsené len mierne na oboch koncoch. Jedná sa o podobný spôsob založenia ohňa, ako v bode číslo dva. Tu vám však postačí rotačný pohyb oboma dlaňami. Pomocou noža urobte malú priehlbinu do ktorej sa zmestí vreteno. Do pripraveného suchého plochého dreva tzv. ohniska vytvorte zárez v tvare písmena V. Položte ohnisko na suchú kôru aby ste pozbierali žeravé uhlíky. Šúchaním rúk vytvoríte trenie.

3. Ručná vŕtačka

4. Ľad

K založeniu tohto typu ohňa budete potrebovať iba ľad a slnečné svetlo. Nájdite kúsok čistého ľadu a rukami vytvarujte šošovku. Držte ľadovú šošovku, aby lúč slnečného svetla smeroval na trúd. Ľad držte stabilne, kým trud začne dymiť alebo sa celý nezapáli.

4. Ľad

5. Plast

Môžete použiť plast, igelitové vrecko alebo fľašu s vodou. Na zapálenie vám postačí slnečné žiarenie. V prvom rade je potrebné naplniť použitý plast čistou vodou do polovice. Vytvorí sa tzv. tekutá guľa, ktorá bude koncentrovať slnečné svetlo do lúča. Funguje to podobne ako lupa. Umiestnite trúd pod fľašu s vodou a držte ju stabilne až kým nezačne dymiť alebo sa nevznieti.

5. Plast

6. Sklo

Sklo je podobný spôsob ako plast s vodou. Môžete použiť lupu, okuliare, plechovku od sódy či zrkadlo. Na zapálenie vám bude stačiť slnečné svetlo. Postupujte rovnakým spôsobom, ako v bode číslo 5 až kým sa trúd nezapáli. Lúč umiestnite do najmenšieho bodu a sústredená teplota tak vytvorí vysokú teplotu čím zapáli suché lístie alebo trávu.

6. Sklo

7. Skaly

Budete potrebovať tvrdý kremeň, nôž alebo úderník z uhlíkovej ocele. Nájdite malý kúsok kremeňa alebo rozlomte väčší kúsok, ktorý bude mať ostré hrany. Pomocou noža z uhlíkovej ocele udrite do ostrých hrám remeňa pod uhlom 30 stupňov, aby sa vytvorili iskry. Pri náraze držte pod skalou malý kúsok trúdu aby zachytil iskru a vznietil sa. Okrem kremeňa môžete vyskúšať rôzne druhy kameňov, no zapálenie bude oveľa zložitejšie. V tomto prípade odporúčame radšej použiť iné varianty na zapálenie ohňa.

7. Skaly

8. Batéria a oceľová vlna

V poradí ďalším spôsobom zapálenia ohňa v prírode je použitie 9 voltovej batérie alebo dve AA batérie. Budete tiež potrebovať špeciálnu oceľovú vlnu. Umiestnite malé množstvo oceľovej vlny do zväzku trúdu a umiestnite 9 V batériu. Vlna by sa mala okamžite zapáliť. Môžete tiež použiť dve batérie AA alebo AAA, ale musíte ich spojiť páskou, aby boli spojené ako séria, inak sa to nepodarí. V tomto prípade je to viac komplikované, pretože budete musieť použiť kus oceľovej vlnky ktorý bude prechádzať od kladného konca prvej batérií k zápornému koncu druhej batérií, aby sa vytvoril obvod. Tento obvod vytvorí iskry, ktoré zapália oceľovú vlnu.

8. Batéria a oceľová vlna

9. Kamenec a oceľ, prípadne kresadlo

Na založenie ohňa týmto spôsobom budeme potrebovať flintový kameň a oceľový úderník. Hornú časť pazúrika položíme na malý kúsok látky alebo predpripravenú suchú trávu (tzv. trúd). Všetko držte spolu v jednej ruke. Udierajte dolu pod 30 stupňovým uhlom pomocou oceľového úderníka, aby ste vytvorili iskry. Od vytvorených iskier sa po krátkom čase zapáli kúsok látky alebo trúdu. Na záver opatrne preneste žeravý uhlík a jemne fúkajte až kým sa nerozhorí.

9. Kamenec a oceľ, prípadne kresadlo

10. Chemikálie

Je možné použiť len v život ohrozujúcej situácií, nakoľko narábanie s nimi je veľmi nebezpečné a neodporúčame si to skúšať doma alebo kdekoľvek na otvorenej ploche. Na zapálenie budete potrebovať rôzne chemické zlúčeniny, ktoré často nenajdete ani doma:

Manganistan draselný a glycerín

Túto chemickú zlúčeninu pravdepodobne nebudete mať doma. Stojí však za zmienku, že pokiaľ nájdete trochu manganistanu draselného a kus kameňa, tak ho nasypte na jeho vrch alebo do priehlbiny a pridajte troch glycerínu. Počkajte niekoľko minút kým sa zmes zapáli. Veľkou výhodou je že namiesto glicerínu môžete použiť aj cukor.

Dusičnan amónny, soľ a zinkový prášok

Zmiešajte približne 4 gramy dusičnanu amónneho a jeden gram kuchynskej soli. Všetko dôkladne rozdrvte kameňom. Potom zmiešajte 10 gramov zinkového prášku a pridajte niekoľko kvapiek vody na vyvolanie chemickej reakcie. Buďte opatrní pri prenášaní týcho chemikálií v balení.

10. Chemikálie

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport