7 MTB trailov, ktoré preveria vaše skúsenosti
14.07.2023

7 MTB trailov, ktoré preveria vaše skúsenosti

O tom, že sa cyklistika radí k veľmi obľúbeným športom vás nemusí nikto presviedčať, však? No ak ste ešte nepočuli o náročnejšej horskej cyklistike prezývanej aj skratkou MTB, po prečítaní nášho blogu sa to zaiste zmení. Dozviete sa niečo nové o zaujímavostiach zo sveta MTB a predstavíme vám 7 trás a rôznych miest, kde si môžete preveriť vaše technické zručnosti a vytrvalosť. Predsa len, MTB je šport, ktorý môže byť aj vašou celoročnou aktivitou, vyskúšajte ju!

S výberom horských bicyklov vám radi a odborne poradíme online na našom e-shope alebo v kamenných predajniach Najšport.

Základné info o MTB
Top 7 MTB trailov
Druhy horskej cyklistiky na TOP trailoch sveta

Základné info o MTB

MTB alebo horská cyklistika zahŕňa jazdu na bicykli po pestrej palete terénu rôznej náročnosti. Tento šport obľubujú najmä muži, pretože je plný adrenalínu a výziev. Nájdu sa aj výnimky, pretože k horskej cyklistike sa čoraz častejšie prikláňajú aj ženy. Horská cyklistika v prírodnom prostredí overí vašu rovnováhu, vytrvalosť a technické zručnosti pri akejkoľvek rýchlosti a prekonávaní náročnosti terénu. Horská cyklistika vám dodá toľko adrenalínu a odhodlania, nielen preto, že je obohatená o mnohé prekážky (voda, korene stromov, kamene), kľukaté cesty, nárazové stúpania a strmé klesania v prírodnom prostredí, ale i pre ten úžasný pocit, že robíte niečo pre svoje fyzické i mentálne zdravie. 

Malebné lesné cesty plné výziev si vyberajte zodpovedne vzhľadom na vašu úroveň, kondičné i manévrovacie schopnosti. Ak ste začiatočník, odporúčame vám využiť horského sprievodcu, aby ste bezpečne začali s horskou cyklistikou. So správnym prístupom, dobrým tréningom a nevyhnutným vybavením (prilba, cyklistické rukavice, nepremokavá cyklistická obuv, chrániče lakťov a kolien, ochranné rukavice, nápoje a jedlo, opaľovací krém, funkčné brzdy, súprava na opravu bicykla s pumpou) zvládnete jazdu po horskom teréne úplne bez problémov.

Pri tomto dynamickom športe si precvičíte celé telo, posilníte srdce a pľúca, zlepšíte koordináciu a stabilitu pri jazde, ako aj orientačný zmysel. Vďaka objavovaniu nových miest získate nové podnety v podobe krásnych zákutí a peknej flóry a fauny, ktoré vás obohatia na tele i na duši. Zabudnete na pracovný kolotoč, odbúrate stres a spojíte príjemne s užitočným (výlet s posilňovaním).

Základné ifno o MTB

Top 7 MTB trailov

Slovensko je veľmi bohatá krajina na cestovný ruch a mnohé iné vymoženosti. Vďaka tomu nemusíte cestovať ďaleko za výbornou trasou, ktorá splní vaše očakávania. Mnoho trás je veľmi ľahko dostupných aj autom. Stačí si zbaliť bajk do nosiča na auto a dopravíte sa s vašim tátošom kamkoľvek. Tým pádom ušetríte energiu na skvelé výjazdy i zjazdy na horskom celoodpruženom bicykli.

Už cítite ako sa vám dvíha adrenalín a cítite vietor vo vlasoch? V tom prípade je na mieste, aby sme vám predstavili prierez MTB trás naprieč Slovenskom, aby ste si mali z čoho vybrať. I keď je MTB trailov na Slovensku ešte oveľa viac, ako vám spomenieme, veríme, že z nich aspoň jeden navštívite.

1. Sekaninske enduro traily

Tieto traily nájdete neďaleko obce Lehota pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. Východzí bod pre 21 km dlhé traily je priamo z obce, príp. môžete využiť svoje auto a odviezť sa k vleku a odtiaľ potom pokračovať enduro, all mountain alebo downhill jazdou cez napínavé, ale i poriadne namáhavé trasy, ktoré nie sú špeciálne označené. Veľmi obľúbené traily pre horsky bicykel sú: Jarabá vrch, Jarabá, Vrvrava do kopca, partizán, Boky, Podhradie do kopca, Hasičák, Nový + DH Sekaniny, Vrvrava, Skratka, Jarabá do kopca, Malá Jarabá. Popri adrenalínovej jazde môžete obdivovať pohorie Vtáčnik, ako aj Hornonitriansku kotlinu.

Sekaninske enduro traily

2. Bikepark Koliba

Sa nachádza v Bratislave od roku 2005 a prechádza cez Karpaty. Neoficiálne traily a cyklotrasy ponúkajú trate rôznej náročnosti a dĺžky. Vyskúšajte napr. Driver 8 (FR pre pokročilých, dĺžka 1,35 km), Blue trail (nízka obtiažnosť, dĺžka 1,56 km) či DH Rohatka (vhodná pre pokročilých bikerov, dĺžka 1,92 km) a nebudete ľutovať. Navyše, keď vás jazdenie omrzí, môžete si odskočiť sa občerstviť aj do centra Bratislavy.

Bikepark Koliba

3. Trail Biely kríž (TBK)

Nájdete od roku 2013 nad mestskou časťou Bratislava - Rača. Bez problémov zaparkujete na parkovisku Potočná a Amfiteater a môžete vyraziť na stredne náročnú cyklistiku, ktorú využijú nadšenci XC či AM cyklistiky. Malebné prírodné prostredie ponúka 3 traily rôznej náročnosti s prekážkami : TBK1 (0,8 km), TBK2 (1,3 km) a TBK3 (2,3 km) a jeden poriadny výšľap UPHILL (Banik 1 km a Slalomka 1,8 km).

Trail Biely Kríž

4. Laskomerské singletraily

Vznikli v roku 2016 v miestach starých lesných chodníkov Banskej Bystrice prostredníctvom O.Z. KoLesom. Ponúkajú 4 úzke cestičky pre jeden bicykel v celkovej dĺžke cca 10 km. Môžete sa tešiť na 4 trasy s klopenými zákrutami, skokmi, terénnymi vlnami, umelo vytvorenými prekážkami a stúpaniami.

Laskomerské singletraily

5. Bike park Malinô Brdo

je plný trás rôzneho druhu a obtiažnosti, či už pre vaše biky, motokáry alebo turistiku. Nádherná príroda a 4 km dlhé cyklotrasy, či 40 km singletrail je veľkým lákadlom či už pre začiatočníkov alebo pokročilých bikerov. K dispozícii máte až 11 trailov s rôznymi stupňami obtiažnosti či už pre downhill alebo all mountain. Tí, ktorí neobľubujú stúpanie do kopca sa na jeho vrchol spolu so svojim horským bicyklom môžu odviesť lanovkou.

Bike park Malinô Brdo

6. KE.CY

Košické cyklotraily s dĺžkou 25 km, sú udržateľné, zábavné a legálne trate východného Slovenska. Ponúkajú singletracky, ktoré v lesoch vytvárajú sieť 15-tich premyslených ciest dostupných pre širokú cyklistickú verejnosť. Nájdete tu 2 výšľapové traily, 5 ťažkých trailov a zvyšných stredne ťažkých. Nenechajte sa odradiť názvami trialov a ich dĺžkami, ako napr. DržHubu (1,12 km), Lesmír (1,55 km), Zlatoklopka (1,4 km), Bufet (0,65 km), Výšľap cez prameň invalidov (3,4 km), pretože prídete o kopu perfektných zážitkov.

KE.CY

7. Singletrails Lechnica

Nájdete neďaleko obce Červený Kláštor ukrytý v malebných Pieninách. Traily sa delia na stredne ťažký trail Griftof s dĺžkou 11 km a trail Špica s dĺžkou 7 km s nízkou náročnosťou. Počas výšľapu Pieninským národným parkom zažijete naozajstnú atmosféru čistého lesa.

Singletrails Lechnica

Druhy horskej cyklistiky na TOP trailoch sveta

Trail riding sa radí k tej rekreačnej forme cyklistiky, ktorá spája príjemnú jazdu po vyznačených trasách zahŕňajúce úseky do kopca a z kopca. Takéto trasy nájdete napr. v Slovinsku (Bled, Kranjska Gora a Triglavský národný park, Júlske Alpy), ako aj v talianskych Dolomitoch. Cross - country (XC) alebo vytrvalostná cyklistika v teréne je jednoznačne jedna z najpopulárnejších a menej extrémnych disciplín MTB, pri ktorej absolvujete vymedzený okruh či bodovo označenú trasu v teréne. Budete prechádzať cez tzv. single track (úzka cestička), po ktorej jazdí len 1 jazdec a cez spevnené cesty a technické úseky, ktoré sú vymedzené prírodnými alebo umelými prekážkami. Aj na Slovensku nájdete takéto tracky, napr. v Snine na kopci Patria.

Downhill biking (DH), tzv. zjazdová cyklistika využíva v letných mesiacoch napr. lyžiarske strediská, kde sa z vrcholu strediska jazdci prudko a rýchlo spustia dolu. Tento šport využívajú športovci, ktorí sa vyvezú autom alebo lanovkou na to najvyššie položené miesto a zjazdia ho na odpružených bicykloch. Zjazdovú cyklistiku si užijete nielen u nás, ale i vo francúzskych Alpách, ktoré ponúkajú nekonečné množstvo terénov pre milovníkov cyklistiky Tour du Mont Blanc či v pohoriach Ecrins, Queyras alebo Vercors.

All mountain (AM) je kombináciou MTB druhov cyklistiky, ako cross-country a downhill. Pri tomto type si užijete jazdu do kopca alebo z kopca v prírodnom prostredí s množstvom prekážok. Tento typ MTB cyklistiky určite vyskúšajte na Islande, ktorý je známy členitým terénom s množstvom fjordov a lesov alebo v argentínskych Andách (Bariloche a San Martin de los Andes). Posledným typom MTB cyklistiky je enduro. Špecifická súťaž MTB pozostáva z etáp rôznej náročnosti vrátane stúpaní a klesaní, kde jazdec musí prejsť všetky trasy za čo najkratší čas. Tento šport si užijete nielen u nás, ale aj v Taliansku.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné:

Tím Najšport