Spoznajte Bike Fitting a nechajte si nastaviť bicykel podľa vašich predstáv
11.07.2023

Spoznajte Bike Fitting a nechajte si nastaviť bicykel podľa vašich predstáv

Maximálny komfort, efektivita, výkon a bezpečnosť - to je presne to, čo túži dosiahnuť každý cyklista pri jazde na bicykli či e-biku. Pre dosiahnutie týchto podmienok, je nevyhnutné venovať pozornosť správnemu nastaveniu bicykla a polohy jazdca. A tu prichádza do hry bike fitting, ktorý sa zameriava na individuálne prispôsobenie bicykla, ktoré bude potrebám jazdca.

V tomto článku sa pozrieme na podstatu bike fittingu, čo to je, prečo je dôležitý, spoznáte tiež najnovšie moderné metódy bike fittingu a dozviete sa, kde sa môžete na bike fitting objednať. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník, rekreačný cyklista alebo profesionál, bike fitting vám môže pomôcť zlepšiť vašu jazdu, minimalizovať riziko zranení a v maximálnej miere využiť potenciál vášho bicykla.

Čo je to Bike Fitting?
Prečo je dôležitý fitting bicykla alebo elektrobicykla?
Spoznajte najnovšiu metódu fittingu - Guru Fit System
Objednajte sa na Guru Fit System

Čo je to Bike Fitting?

Bike fitting je proces zameraný na dokonalé nastavenie bicykla, cyklistických komponentov a polohy jazdca na bicykli alebo elektrobicykli. Cieľom tohto procesu je dosiahnuť maximálne pohodlie, optimálnu efektivitu pri šliapaní, maximálny výkon a predchádzať možným zraneniam. Je to individuálny a personalizovaný prístup k nastaveniu bicykla či e-biku, zohľadňujúci jedinečné potreby a preferencie každého jazdca. 

Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac informácií o bike fittingu, tak si prečítajte náš podrobný článok - Bikefitting (profesionálne nastavenie vášho bicykla). V tomto článku sa dozviete krok po kroku, ako prebieha nastavenie kufrov, cyklistických tretier, výber sedadla, dynamická analýza jazdca a bicykla, kompletná analýza, ladenie a záverečné vyhodnotenie.

Čo je to Bike Fitting?

Prečo je dôležitý fitting bicykla alebo elektrobicykla?

V praxi sa stretávame z niekoľkými dôvodmi, prečo je nevyhnutné vykonať fitting vášho bicykla alebo e-biku, poďme na to:

Zvýšenie pohodlia a prevencia možných zranení

Správne nastavenie bicykla a polohy jazdca môže minimalizovať riziko zranenia a zabezpečiť maximálne komfortnú jazdu. Nepohodlná poloha alebo nevhodné nastavenie môže spôsobiť bolesti a napätie v kĺboch, svaloch a iných častiach tela (napr. zadok, chrbát, ramená alebo bedrové kĺby).

Zlepšenie efektivity šliapania a maximálneho výkonu

Optimalizácia polohy na bicykli alebo elektrobicykli môže zvýšiť efektivitu jazdy a zlepšiť výkon. Vhodné umiestnenie jazdca a správne nastavený bicykel umožňujú efektívnejšiu silovú prenosnosť, lepšiu aerodynamiku a optimalizovanú techniku jazdy pri prenášaní sily z nôh do pedálov.

Individuálne nastavenie podľa preferencií jazdca

Každý jazdec má unikátne telesné proporcie, štruktúru tela (dĺžku rúk, nôh a pod.), flexibilitu a štýl jazdy. Bike fitting berie do úvahy tieto faktory a prispôsobuje nastavenie bicykla a polohu jazdca podľa nich. Cieľom je vytvoriť ideálnu polohu na bicykli, tzv. funkčný celok, ktorý zodpovedá potrebám a preferenciám konkrétneho jazdca. 

Profesionálna cyklistická kariéra

Pre profesionálnych cyklistov je bike fitting nevyhnutnou súčasťou prípravy a zabezpečuje optimálne podmienky pre ich výkonnosť a súťaže. Aj amatérski cyklisti môžu využiť bike fitting na zlepšenie svojich schopností a komfortu počas dlhých trás alebo na posúvanie svojich možnosti stále vyššie.

Prečo je dôležitý fitting vášho bicykla alebo e-biku?

Spoznajte najnovšiu metódu fittingu - Guru Fit System

Tento systém fittingu vášho bicykla alebo e-biku predstavuje pokročilé dynamické nastavenie. GURU FIT SYSTEM™ je revolučný systém, ktorý umožňuje cyklistom všetkých vekových kategórií a rôznej úrovne skúseností nájsť ideálnu polohu na bicykli. Táto poloha by mala zodpovedať individuálnym preferenciám každého jazdca. Základným princípom fit systému GURU je, že sa prispôsobujeme jazdcovi, a nie naopak. Celý proces je riadený počítačom v reálnom čase, simuluje rôzne jazdné podmienky a vyhodnocuje ich.

Vďaka tomuto inovatívnemu systému môžeme dosiahnuť dokonalú harmóniu medzi jazdcom a jeho bicyklom. Nepodceňujte fakt, že každý cyklista je jedinečný a má svoje špecifické potreby a preferencie. Guru Fit System vám pomôže navrhnúť optimálnu polohu na bicykli, ktorá bude zohľadňovať nielen vaše telesné proporcie, ale aj štýl jazdy a pohodlie. Tento typ bike fittingu umožňuje presne nastaviť geometriu bicykla a vrátane komponentov (napr. výšku sedlovky, uhol a pozíciu sedla, výšku predstavca, pedálov a pod.), aby boli v súlade s potrebami jazdca. Pomocou pokročilých technológií a precíznych meraní sa zabezpečí, že každý detail bude dôkladne optimalizovaný pre maximálny výkon na bicykli.

Tento systém umožňuje cyklistom dosiahnuť optimálnu silovú prenosnosť, aerodynamiku a stabilitu, čo v konečnom dôsledku vedie k zlepšeniu výkonu a komfortu počas jazdy. V konečnom dôsledku vôbec nezáleží na tom, či ste začiatočník alebo skúsený profesionál, Guru Fit System je tu pre vás, aby vám pomohol dosiahnuť najlepšie možné výsledky na bicykli. Po vykonaní tohto nastavenia získajte neodolateľný zážitok a zosúladenie jazdy na bicykli alebo elektrobicykli.

Spoznajte najnovšiu metódu fittingu - Guru Fit System

Objednajte sa na Guru Fit System

Nesmieme zabúdať, že profesionálny bike fitting musí byť vykonávaný iba profesionálnym, resp. školeným trénerom. Pri tomto nastavovaní sa vykonávajú rôzne metódy a techniky, ako je meranie telesných proporcií, flexibilita, analýza pohybu na bicykli a individuálny konzultácia s jazdcom. Výsledkom celej snahy je presne nastavenie či už bicykla alebo elektrobicykla, polohy jazdca, čo vedie k celkovému pozitívnemu zážitku z bicyklovania. 

Spolupracujeme s tými najlepšími špecialistami vo svojom obore. Objednajte sa na fitting bicykla a optimalizujete si bicykel podľa vašich predstáv. Na Guru Fit Systém sa teraz môžete objednať online na webovej stránke Bike Fitting, kde si viete rýchlo a jednoducho pozrieť cenníky a nájsť všetky potrebné informácie.

Máte na výber medzi dvoma možnosťami. Prvou možnosťou je držať sa starého spôsobu, ktorý spočíva v odhadovaní veľkosti rámu a následnom dlhom a únavnom procese skúšania a chýb, ktoré vedú iba k neistotám. Na druhej strane, existuje pokrokovejší a dynamický spôsob nastavenia bicykla, ktorý je vedecký, produktívny a efektívny v čase. Tento spôsob je výsledkom spolupráce medzi vami a skúseným bike fitterom.

Nech už máte bicykel alebo len uvažujete o kúpe nového, bike fitting vám poskytuje všetky potrebné informácie na výber nového bicykla alebo prispôsobenie vášho súčasného. S použitím jedinečného systému Guru Fit už nie je potrebné manuálne merať telesné rozmery. Systém vám rýchlo a jednoducho poskytuje komplexné informácie o optimalnych nastaveniach bicykla presne na mieru vám.

Objednajte sa na Guru Fit System v Najšporte

Čo budete potrebovať na bike fitting?

  • Bicyklovú obuv (tretry) a ponožky
  • Cyklistické šortky
  • Športové tričko alebo cyklistický dres
  • Uterák
  • Vlastný bicykel alebo elektrobicykel

Prečítajte si aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport