Ako sa správne stravovať, ak chcete dosiahnuť svoje cyklistické ciele
04.05.2022

Ako sa správne stravovať, ak chcete dosiahnuť svoje cyklistické ciele

Pestrý jedálniček, pravidelný tréning, relax a regenerácia, správne návyky a disciplína vedia pomôcť k tomu, aby sa človek cítil skvele a dosiahol to, po čom túži. Pre cyklistu ako aj iných športovcov je stravovanie nastavené veľmi individuálne. Pár osvedčených trikov, ako aj inšpirácie od športovcov sú hnacími silami, ktoré vám vaše ciele pomôžu splniť. Poďme sa na to spolu pozrieť.

7 tipov na stravovanie od skúseného Marka Cavendisha
Ako sa stravovať ak chcete rýchlo dosiahnuť svoje cyklistické ciele?

7 tipov na stravovanie od skúseného Marka Cavendisha

Britský športovec so skvelou formou a výbornou kariérou si čo to zažil v živote zdravého stravovania a cyklistiky. Ak chcel byť Cavendish výborným šprintérom, musel pracovať na svojom tele nielen zvonka, ale aj zvnútra. Zaužíval si stravovacie návyky “po svojom”, ktorými sa môžete inšpirovať aj vy.

1. Výživné raňajky - ryža a vajcia v podobe omelety

Ovsené vločky na raňajky nesedia každému, preto vyskúšajte napríklad jednoduché sacharidy a tekutiny, ktoré sa nachádzajú v ryži a omelete. Doprajte si túto kombináciu ako prvé jedlo dňa pred tréningom.

2. Nahraďte mliečne výrobky rastlinnými

Pred jazdou by cyklisti nemali piť mlieko, lebo zahlieňuje a potom sa športovcom zle dýcha. Vyskúšajte rastlinnú náhradu v podobe mandľového alebo sójového mlieka a budete mať viac energie. Okrem toho si nezaťažíte svoje trávenie spracovávaním laktózy, ktoré živočíšne mlieko obsahuje.

3. Syntetickú stravu dopĺňajte skutočným jedlom s množstvom vitamínov a minerálov

Ľudské telo je stavané na to, aby jedlo lokálne a domáce potraviny a nie syntetické náhrady v podobe regeneračných drinkov a pod.. Napríklad také pistácie alebo iné typy orechov či semien obsahujú dostatok minerálov a vitamínov na to, aby vaše telo dokázali zásobovať tým, čo pri pretekoch a inej namáhavej činnosti spotrebuje.

4. Jedzte menšie porcie s dostatkom kalórií

Jednoducho, neprejedajte sa len preto, aby ste mali dostatok sacharidov. Jazdci na Tour de France nedokážu spáliť také veľké množstvo kalórií ako bežný človek, ktorý by podstúpil takéto preteky. Špičkoví jazdci sú už natoľko vytrénovaní, že spaľujú kalórie veľmi efektívne. Berte do úvahy, že jedálniček si musíte upraviť na mieru. Neriaďte sa tým, čo vyhovuje iným, pretože vám možno sadne úplne iný typ stravy.

5. Umelé transmastné kyseliny radšej vynechajte

Trans-tuky a hydrogenované tuky sú zlúčeniny, ktoré ľudské telo nedokáže prijať a teda rozložiť vo svoj prospech. Umelé náhrady tukov stres v tele ovládajú inak ako by sme potrebovali. Väčšinou, keď je človek v strese, má potrebu sa prejedať, pretože jeho telo si žiada tuk, aby sa mohlo zo stresu zregenerovať. Avšak treba dať pozor na to, aby ste prijali len zdravé tuky dostupné v prírodných formách. Vyhnite sa umelým trans-tukom, ktoré okrem zvyšovania hladiny zlého cholesterolu aj znižujú hladinu dobrého cholesterolu a triglyceridov v krvi. Výsledkom prijímania umelých tukov je obezita a kardiovaskulárne ochorenia.

6. Nebuďte posadnutí kalorickými tabuľkami

Ak si stále sledujete kalórie, tak v tomto prípade nežijete, len sa obmedzujete a dokazujete si aké je to stravovanie úžasné a zaberá. Predsa len, takýto návyk vám veľmi dobre nerobí, aj keď sa vám to na prvý pohľad zdá ako výborná možnosť. Aj keď heslo: proti gustu, žiaden dišputát by sa mohlo uplatniť aj tu, váženie každého kúska jedla na tanieri už hraničí s nezdravým spôsobom života. Ak si z času na čas doprajete jedlo (napr. dezert, misa s ovocím a pod.), ktoré tak milujete, neurobíte tým nič zlé.

7. Nechajte si poradiť výživovým poradcom

Odborníci na zdravé a výdatné stravovanie sa tejto problematike venujú viac ako obyčajný človek. Vedia vám poradiť a nasmerovať vás správnym smerom, aby ste dosiahli to, čo potrebujete. Nebojte sa toho a vyhľadajte si výživového poradcu, ktorý vám jedálniček ušije na mieru tak, aby ste boli spokojní.

7 tipov na stravovanie od Marka Cavendisha

Ako sa stravovať ak chcete rýchlo dosiahnuť svoje cyklistické ciele?

Odpoveď je jednoduchá. Na jedlo a jeho prípravu si nájdite dostatok času, pretože z rýchlych a nepremyslených rozhodnutí často nevzíde nič dobrého. Naučte sa pri varení relaxovať a taktiež nezabúdajte na regeneráciu tela a mysle. Svoj doterajší jedálniček prehodnoťte a zaraďte doňho dostatok tekutín (voda, čaje,ovocné a zeleninové šťavy, minerálne vody), sezónne a lokálne potraviny od domácich pestovateľov a chovateľov. Stravovacie návyky doplňte o rastlinnú stravu a čerpajte z nej prínosy. Predstavte si, že aj v rastlinnej strave dokážete nájsť dostatok bielkovín a živín, ktoré vaše telo potrebuje, aby fungovalo, bez toho, aby ste tak často jedli napr. mäsové výrobky.

Všetky potrebné živiny nájdete v semenách quinoi, ktorá okrem iného obsahuje aj 9 esenciálnych aminokyselín a vitamín B. Má 2 krát viac bielkovín než ryža či jačmeň a je bohatým zdrojom minerálov. Quinoa sa hodí kamkoľvek, či už do jogurtu, šalátu ako príloha k mäsu či zelenine. Navyše jej príprava je veľmi jednoduchá a chuť nezameniteľná. Aj orechové maslá, ako i rôzne druhy orechov sú výborným zdrojom bielkovín a minerálov a samozrejme užitočných tukov. Taktiež ľanový olej alebo ľanové semienka sú výbornou alternatívou k rybám, pretože obsahujú omega 3 mastné kyseliny. Ich využitie je naozaj široké. Stačí si nájsť rôzne recepty a môžete začať.

Za výborný zdroj bielkovín a stopových prvkov (vápnik a železo) možno považovať aj tofu, ktoré si môžete kúpiť v surovom stave a ochutiť ho podľa svojich preferencií, alebo si ho zadovážite už ochutené. Taktiež nasýtené tuky so stredne dlhým reťazcom triglyceridov, ktoré sa neškodne metabolizujú v ľudskom tele nájdete aj v panenskom kokosovom oleji, ktorý sa výborne hodí do šalátov, na pečenie a varenie a vyprážanie. Veríme, že sa necháte inšpirovať našimi cennými radami, ktoré vám pomôžu splniť vaše cyklistické ciele.

Ako dosiahnuť cyklistické ciele správnou stravou

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport