Gravel vs. horský bicykel. Zistite, čo je pre vás najlepšie
20.03.2023

Gravel vs. horský bicykel. Zistite, čo je pre vás najlepšie

Každý vybraný typ bicykla je charakterizovaný vlastnosťami, ktoré predurčujú jeho využitie. Ak však chcete poznať rozdiely medzi horským bicyklom (MTB - Mountain Bike) a bicyklom typu gravel, bolo by dobré nájsť si o nich informácie, aby ste sa rozhodli správne. Tieto dva typy bikov sa možno na prvý pohľad môžu na seba podobať, ale oba disponujú jedinečnými vlastnosťami, ktoré ich od seba odlišujú. My sa vám pokúsime charakterizovať oba typy bicyklov, na základe ktorých sa ľahšie rozhodnete, ktorý z nich bude pre vás ten pravý. Pozrite sa tiež na pestrú ponuku gravelov a MTB bicyklov na našom e-shope alebo v predajni Najšport. Tak poďme na to.

MTB a gravel bicykel - základné informácie
Gravel verzus horský bicykel
Gravel vs MTB

MTB a gravel bicykel - základné informácie

Oba typy bicyklov sú zamerané na terénnu jazdu, avšak s tým rozdielom, že každý z nich sa hodí pre špecifického jazdca. Ak ste zástancom jazdy v exponovanom a kamenistom teréne so strmým a technicky náročným stúpaním, kúpte si horský bicykel. Ak obľubujete rovinatý terén, asfaltové, poľné a lesné, či jemne štrkové cesty, zvoľte kúpu gravel bicykla. V ľahšom teréne nebudete potrebovať masívnu konštrukciu s vyššou hmotnosťou, ako je tomu v prípade horského bicykla. Gravelové bicykle disponujú dobrými pneumatikami, ktoré sú určené predovšetkým na ľahší terén, ale za to vytrvalostnejšiu športovú aktivitu.

Gravelové bicykle podporia kvalitný tréning a zvládajú aj bahnité podmienky terénu. Naopak horské bicykle vynikajú širokou škálou dezénov a technológií bočníc, ktoré chránia pneumatiku pred prepichnutím o rôzne korene stromov, hrany skál, čo pri gravelových bicykloch zaručiť nemôžeme. Je to z toho dôvodu, že konštrukcia gravelových bicyklov nie je prispôsobená na prejazd rôznymi skalnatými úsekmi alebo výjazdy na strmé neupravené svahy. Gravelové bicykle majú kratšie a nižšie položené riadidlá, než je tomu v prípade MTB bicyklov. Taktiež aj ich konštrukcia je oveľa ľahšia.

gravel-vs.-horsky-bicykel.-zistite-co-je-pre-vas-najlepsie-1

Gravel verzus horský bicykel

Gravelové bicykle sa svojim dizajnom približujú k cestným bicyklom, avšak s pár odlišnosťami. Na gravelových bicykloch nájdete nižšie položené, zo spodu zahnuté riadidlá, na horských je ich tvar rovný. Zosadené riadidlá gravelových bicyklov poskytujú väčšie pohodlie pri vytrvalostných jazdách, pretože polohu rúk si môžete prispôsobiť tak, ako vám vyhovuje. Zvýšite si pohodlie a znížite mieru únavy, ktorá by sa veľmi rýchlo dostavila pri horskom bicykli na takýchto trasách.

Vlastnosti gravelových bicyklov, ako je napr. vyššia rýchlosť na hladkých a dlhých cestách, ocenia vytrvalostní cyklisti. Gravelové bicykle využijete pri prechodoch zo štrkových ciest na spevnené a naopak, pretože zaručia aerodynamickosť aj vďaka nižšie položeným riadidlám, ako aj plynulosť a bezpečnosť pri jazde s viacerými cyklistami na rovnakej ceste. Ploché riadidlá, ktoré sú typické pre horské bicykle sú širšie a poskytujú zas oveľa väčšiu stabilitu, vzpriamenejší posed s rukami od seba a pákový efekt pri jazde na nerovnom a technicky veľmi náročnom povrchu.

Bicykle typu gravel majú možnosť namontovania aj širších pneumatík v rozsahu od 38 do 50 mm, kdežto pri cestných a krosových typoch bicyklov je tento rozsah menší. Čím väčšiu pneumatiku na bicykli máte, tým máte istotu lepšieho pohodlia a trakcie. Nemusíte mať obavy, že širšie pneumatiky budú pôsobiť ako “päsť na oko”, práve naopak. Gravelové pneumatiky majú ešte stále rezervu v hrúbke (1,97 palcov) a neprekračujú rozmer pneumatík horských bicyklov, čo býva vo väčšine prípadov 2,1 až 2,4 palcov. Pneumatiky horských bicyklov sú preto ťažšie, pomalšie, ale za to oveľa menej cítite nerovnosti na trase. Na jazdenie na gravel bicykli po štrkových cestách vám budú stačiť pneumatiky s priemerom od 38 do 45 mm, pri náročnejšom teréne zvoľte hrubšie pneumatiky a dostatočné odpruženie, ktoré poskytujú MTB bicykle.

Gravel vs MTB

Funkcia odpruženia vidlice výrazne zmierňuje nerovnosti v teréne, pretože zaisťuje pohlcovanie otrasov. Na hrubších pneumatikách MTB bikov zažijete oveľa väčšie pohodlie v horskom teréne, než pri jazde na gravel bicykli v rovnakých podmienkach. Necítite sa ako vytrasení, ste ochránený pred otrasmi, ktoré spôsobuje nerovný terén. Túto funkciu môžete nájsť u mnohých typov MTB bicyklov.

gravel-vs.-horsky-bicykel.-zistite-co-je-pre-vas-najlepsie-2

U “graveláčov” táto schopnosť absentuje. No bicykle bez odruženia majú svoju výhodu, a to pri rovnom teréne, ako je asfalt. Vtedy sa vaša sila nikam neprenáša (do odpruženej vidlice), ale plne ňou poháňate bicykel. Keďže sú pneumatiky tenšie a hmotnosť gravelového bicykla je nižšia, jazda na ňom bude oveľa jednoduchšia, keď na gravelovom bicykli potrebujete zamakať. Ak však túžite po odpružení vášho gravel-biku, ktorý ho nemá, nemusíte zúfať. Náhradné diely (odpružené vidlice a komponenty k nim) je možné dokúpiť a nechať si ich nainštalovať odborníkom. Medzi špecifické vidlice vhodné pre gravel bicykle, pri ktorých si zabezpečíte miernejší zdvih než je u MTB bikov (30 až 40 mm zdvih) a vyladíte nerovnosti v teréne, patria napríklad vidlice: Lauf Grit, RockShox Rudy, FOX AX alebo MRP Baxter.

Čo sa týka prevodov, tak u gravelových bicyklov sú prevody tvrdšie a vyhovujú vyšším rýchlostiam. Naopak, prevody horských bicyklov sú stavané na strmšie a technicky ťažšie stúpania. Vyberajte si gravelové bicykle s 42° reťazovým krúžkom a kazetou s prevodmi 10 - 44° a pri horských voľte 32° reťazový krúžok a kazetu s prevodmi 10 - 50°. Na gravelové biky sa zmestí oveľa väčší reťazový prúžok než na MTB a teda sa nemusíte obávať, že keď budete šliapať vo vysokých rýchlostiach, napr. viac ako 30 km za hodinu, že sa vám vytočia alebo dôjdu.

MTB bicykle s nižším prevodom oceníte pri náročnom stúpaní aj s nejakou tou záťažou na chrbte, napr. keď budete jazdiť s plným batohom. Avšak horské bicykle budú mať vždy maximálnu rýchlosť obmedzenú v dôsledku nedostatočnej vôle osadenia väčších reťazových koliesok pohonu. Naopak, veľkou výhodou je fakt, že pri gravelových bicykloch táto možnosť existuje a vy sa v rýchlosti po gravelovom teréne obmedzovať nemusíte. Zaujímavosťou je, že geometria gravelových bicyklov je založená na vzpriamenejšej a vytrvalostnej polohe jazdca, a poskytuje tak väčšiu kontrolu jazdy v teréne. Gravel biky sú akýmsi kompromisom medzi cestnými a MTB bicyklami. No i keď geometria horských bicyklov je taktiež nadupaná s jedným výrazným rozdielom, a to je fakt, že MTB vynikne vo svojej stabilizačnej schopnosti len na extrémnych stanovištiach s pomalším stúpaním.

Ako vidíte všetko má svoje pre a proti. Musíte sami vedieť, kde plánujete jazdiť, koľko času tomu budete venovať, či vás to ťahá za veľkým dobrodružstvom, námahou alebo vám stačia vytrvalostné jazdy. Podľa toho čo vám viac vyhovuje, zvolíte aj typ bicykla. Bude to gravel alebo MTB? Inšpirujte sa našim blogom a nájdite si ten svoj na našej webovej stránke najsport.sk alebo v niektorej z našich kamenných predajní.

Ak sa vám článok o tom, ako vybrať gravelový bicykle páčil, prečítajte si aj ďalšie:

Tím Najšport.