Výhody a nevýhody bezdušových plášťov
15.07.2022

Výhody a nevýhody bezdušových plášťov

Podobne ako auta a motorky, tak aj bicykle a elektrobicykle prešli mnohými zmenami a veľkým vývojom. Za krátke obdobie sa stal systém bezdušových plášťov veľmi obľúbený. Vyhľadávajú ho rekreačný, ale aj profesionálni cyklisti pre množstvo výhod, ktoré ponúkajú. V tomto článku sa vám budeme snažiť čo najlepšie priblížiť výhody a nevýhody bezdušových plášťov. Podľa toho sa môžete rozhodnúť, či dáte definitívne zbohom svojim starým dušiam a vymeníte ich za kompaktný bezdušový systém, ktorý navždy zmení váš pohľad na cyklistiku.

Čo sú bezdušové plášte
Ako fungujú plášte s dušou
Ako fungujú bezdušové plášte
Inštalácia bezdušových plášťov
Zhrnutie výhod a nevýhod bezdušových plášťov

Čo sú bezdušové plášte

Ako už zo samotného názvu vyplýva, tak samotné plášte alebo pneumatiky neobsahujú žiadnu dušu. Vo vnútri plášťa je integrovaná vnútorná vložka, ktorá obsahuje špeciálny tmel a ventil. Tmel utesní všetky miesta kadiaľ by mohol unikať vzduch von z ráfika a plášťa. Laicky povedané, medzi ráfikom a plášťom nie je nič iné ako vzduch.

Ako inštalovať bezdušové plášte

Ako fungujú plášte s dušou

Štandardom všetkých bicyklov je jednoduchý systém na báze plášťa a duše. Toto použitie je vhodné pre rekreačných cyklistov, ktorí majú radi pohodovú jazdu a neriešia valivý odpor alebo pár gramov navyše. Bezdušový systém vyžaduje špeciálne plášte, tesniacu pásku, mlieko a ventilky. Rozhodne to čosi stojí a tento systém nie je vhodný ak nemáte vyčlenený patrične dostatočný rozpočet. Táto zmena vás môže vyjsť aj na 100 až 120 €. Cena sa samozrejme odvíja od konkrétnej značky, materiálu a použitých technológií.

Ako fungujú bezdušové plášte

Podstatnou výhodou prečo jazdci prechádzajú na bezdušové plášte je ich nízka váha a minimálna náchylnosť na defekty oproti klasickému dušovému systému. Druhou výhodou je lepšia poddajnosť plášťov a kontakt s povrchom. V tomto prípade nemôže dôjsť k prerazeniu plášťa o ráfik, ako pri dušovom systéme.

Bezdušové plášte

Inštalácia bezdušových plášťov

Spôsobov osadenia bezdušových plášťov je hneď niekoľko, avšak my vám ponúkame najjednoduchší spôsob ako na to. Prvým základným faktorom “tubeless systému” je kúpa nového plášťa. Správny výber plášťa bezprostredne ovplyvňuje všetky jazdné vlastnosti (napr. priľnavosť, kontakt s povrchom, akcelerácia a výkon). Potrebovať budete bezdušové ráfiky, prípadne nejakú alternatívu, aby vám neunikal vzduch z pôvodných. Pomôcť by mohla tesniaca páska, ktorá sa vloží do ráfiku bicykla a zakryje diery po niploch. Nakoniec budete potrebovať špeciálny bezdušový ventil a špeciálny tmel - mlieko, ktoré zalepí všetky medzery odkiaľ by mohol ešte unikať vzduch.

Čo budete potrebovať a koľko čo stojí?

  • Tesniaca páska do ráfiku - dostať ju kúpiť v rôznych šírkach. Pred inštaláciou odstránite starú pásku a odmastíte ráfik liehom. Následne nalepíte novú pásku, ktorá zabráni úniku vzduchu von cez niple. Cena takejto pásky sa pohybuje od 10 do 14 €.
  • Tesniaci tmel (tzv. mlieko) - do plášťa vám odporúčame naliať približne 120 mm tesniaceho tmelu (mlieko). Tvorí ju lepidlo a čiastočky latexu. Takýto tmel je schopný utesniť všetky medzery a zalepiť prípadnu trhlinu o rozmere 2 až 4 mm. Cena sa pohybuje v rozmedzí 7 - 10 € pre jedno koleso, teda spolu 20 €.
  • Bezdušový plášť (tzv. tubeless ready) - je ideálny pre inštaláciu bezdušového systému. Cena jedného bezdušového plášťa je od 35 €, spolu 70 €. Ak chcete samozrejme ušetriť, môžete použiť aj pôvodný plášť.
  • Tesniaci bezdušový ventil - nevyhnutný komponent pri inštalácii bezdušového systému. Cena sa pohybuje od 18 € za 2 páry.
  • Bezdušové ráfiky - tvoria špeciálne uzavreté dierky v niploch. Na bežnú inštaláciu môžete použiť aj štandardný ráfik za použitia tesniacej pásky.

Inštalácia bezdušových plášťov

Zhrnutie výhod a nevýhod bezdušových plášťov

Výhody bezdušových plášťov:

  • Rýchle zalepenie malého defektu vďaka lepiacemu tmelu - mlieku v plášti
  • Jazda pri nižšom tlaku v pneumatikách pre lepšiu priľnavosť (využívajú najmä jazdci enduro a all-mountain)
  • Nižšia váha v porovnaní s klasickým systémom 
  • Lepší kontakt s povrchom a zachovanie ideálnych jazdných vlastností

Nevýhody bezdušových plášťov:

  • Zložitejšia montáž - pravdepodobnosť návštevy servisu
  • Finančne náročnejšie - cena sa môže vyšplhať na približne 100 €
  • V prípade veľkého defektu musíte použiť špeciálnu lepiacu sadu prípadne nosiť so sebou náhradnú dušu
  • Náročnejšia demontáž v prípade výmeny plášťa za dušu

Pokiaľ sa rozhodnete vymeniť starší systém plášťov s dušou za praktický bezdušový systém, tak kľudne choďte do toho. Tejto zmeny sa rozhodne nemusíte obávať a to ani ak máte starší bicykel. Na výmenu vám postačí vyčleniť si finančný rozpočet a pustiť sa do toho naplno. Pokiaľ si nebudete vedieť poradiť s výmenou alebo nie ste technicky zdatný, veľmi radi vám pomôžeme s výmenou. Obrátiť sa môžete na náš odborný servis bicyklov a elektrobicyklov, ktorý možno nájdete aj vo svojom meste. Tešíme sa na vašu návštevu.

Páčil sa vám článok? Neváhajte a prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport