6 tipov, ako jazdiť bezpečne na lyžiach
06.03.2024

6 tipov, ako jazdiť bezpečne na lyžiach

Lyžovanie je zábavný a vzrušujúci šport, ktorý vám poskytuje množstvo benefitov pre telo i dušu. Bezpečnosť by preto mala zostať na prvom mieste. To platí nielen pri lyžovaní, ale aj pri akýchkoľvek iných športoch, aby sa predišlo zraneniam, nehodám či nepríjemným situáciám na zjazdovke. Poďme sa pozrieť na 7 tipov, ktoré vám pomôžu zostať v bezpečí na svahu.

Bezpečnú novú lyžiarsku výstroj alebo z požičovne si môžete pohodlne vybrať aj v našich predajniach Najšport. S výberom vám poradia naši skúsení predajcovia.

1. Vyhnite sa nadmernej konzumácií alkoholu
2. Nepreceňujte svoje schopnosti a jazdite ohľaduplne
3. Spoznajte a zlepšite si techniku lyžovania
4. Jazdite podľa pravidiel lyžiarskeho strediska a dodržujte biely kódex
5. Skontrolujte si lyžiarske vybavenie
6. Dbajte na svoju bezpečnosť

1. Vyhnite sa nadmernej konzumácií alkoholu

Pokiaľ patríte k lyžiarom, ktorí si lyžovačku nedokážu predstaviť bez alkoholu, tak vás musíme sklamať. V niektorých krajinách, ale aj u nás vás môže vyjsť pár pohárikov na svahu poriadne draho. Nielenže riskujete mastnú pokutu, ale aj zvyšuje sa riziko že seba alebo niekoho zraníte až o 200 %. Okrem toho s narastajúcou nadmorskou výškou účinkuje alkohol oveľa rýchlejšie, toto platí už pri nadmorskej výške nad 1800 metrov. Len pre príklad, až 20 % všetkých úrazov a výjazdov HZS spôsobuje na svahu alkohol. Riskujete tiež nezaplatenie poistného krytia poisťovňou v prípade úrazu pod vplyvom alkoholu. V zahraničí sa to môže vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur. Doprajte si radšej alkohol až po lyžovačke, keď sa vrátite na chatu, hotel či na večerné párty.

Vyhnite sa nadmernej konzumácií alkoholu

2. Nepreceňujte svoje schopnosti a jazdite ohľaduplne

Nikdy nepodceňujte svoje schopnosti, vybavenie, oblečenie a aktuálne počasie na horách. Oplatí sa preto pravidelne pozerať počasie (napr. zrážky, teplotu, vietor, východ či západ slnka), sledovať aktuálnu lavínovú predpoveď, pokiaľ sa vyberiete mimo upravované lyžiarske zjazdovky. Tú si môžete pohodlne pozrieť na stránke HZS. Na svahu jazdite opatrne a ohľaduplne. Pozornosť venujte pomalším, slabším lyžiarom a začiatočníkom, kde vás môže prekvapiť ich náhla zmena smeru jazdy alebo časté prestávky na svahu, čím vytvárajú prekážku.

Nepreceňujte svoje schopnosti a jazdite na lyžiach ohľaduplne

3. Spoznajte a zlepšite si techniku lyžovania

Nikdy nie je na škodu si precvičiť a zdokonaliť svoju lyžiarsku techniku. Mnohí lyžiari si myslia že sa už nemajú ako zlepšovať a sú najväčší borci na svahu. To je často problém, pretože priestor na zlepšovanie je tu vždy, treba len chcieť. Tí, ktorí chcú posunúť svoje lyžovanie na vyššiu úroveň si môžu naštudovať odborné články, pozrieť video na youtube alebo jazdiť so skúseným lyžiarskym inštruktorom. Inštruktor lyžovania vám pomôže odstrániť všetky nedostatky od techniky jazdy až po nesprávne zaužívané postupy, ktoré vás brzdia v napredovaní. Odporúčame vám prečítať si článok - 7 tipov ako sa stať pokročilým lyžiarom.

Spoznajte a zlepšite si techniku lyžovania

4. Jazdite podľa pravidiel lyžiarskeho strediska a dodržujte biely kódex

Je všeobecne známe že FIS (Medzinárodná lyžiarska federácia) stanovila 10 základných pravidiel, ktoré by mali dodržiavať každý lyžiar alebo snowboardista na zjazdovke. Každé lyžiarske stredisko si však upravuje pravidlá podľa svojich potrieba a aktuálych odporúčaní. Takmer všade sa môžeme stretnúť s týmito pravidlami, ktoré sú dobre definované - ohľaduplnosť voči ostatným lyžiarom, prispôsobiť rýchlosť a štýl jazdy svojim schopnostiam a podmienkam na svahu, zodpovednosť lyžiara idúceho zvrchu, pozor pri predbiehaní a rozjazde, zákaz státia na miestach ktoré sú rizikové, chôdza do protismeru, dodržiavanie informačných značiek na svahu, bezpečná výstroj, prvá pomoc či preukázanie totožnosti. Viac sa dočítate v našom predchádzajúcom článku - Ako sa správať na lyžiarskom svahu.

Jazdite podľa pravidiel lyžiarskeho strediska a dodržujte biely kódex

5. Skontrolujte si lyžiarske vybavenie

Nesprávne nastavená lyžiarska výstroj a predovšetkým viazanie na lyžiach je najčastejšou príčinou zranenia dolných končatín. Pokiaľ si netrúfate s nastavením viazania, môžete sa kedykoľvek obrátiť na našich profesionálov v servisnom centre lyží. V nastavení viazania DIN treba zohľadniť niekoľko kľúčových parametrov - vek jazdca, lyžiarske schopnosti, výšku, hmotnosť a dĺžku lyžiarskej topánky v milimetroch. Treba mať na pamäti aj štýl jazdy a ďalšie dôležité atribúty. 

Vedeli ste, že až 35 % všetkých úrazov v strediskách je spôsobené nesprávnym nastavením lyžiarskaho viazania? Okrem viazania treba mať na poriadku aj lyže a lyžiarky. K tejto téme sme si pre vás pripravili samostatný článok - Denník servisáka, základná starostlivosť o lyže. Kontrolu vám odporúčame vykonávať v špecializovanom servise lyží alebo zveriť lyže do rúk skúsenejšiemu mechanikovi. Viac sa o nastavení môžete dočítať v našom článku - Denník servisáka, ako nastaviť viazanie na lyžiach.

Skontrolujte si lyžiarske vybavenie

6. Dbajte na svoju bezpečnosť

V neposlednom rade je tu nosenie lyžiarskej prilby a okuliarov. Za posledných 20 rokov sa nosenie prilieb na svahu zvýšilo, no stále to na niektorých lyžiarskych svahoch nestačí. Je dôležité, aby mali deti na hlavách prilbu, tá je od roku 2015 povinná pre všetkých do 15 rokov. To isté by malo platiť aj pre dospelých. Nikdy sa totiž netreba spoliehať na staré zaužívané zvyky: “mňa sa to netýka” alebo “mne sa také niečo nemôže stať, veď som predsa dobrý lyžiar/lyžiarka”. Prilba vám dokáže zachrániť život, pretože dokáže čiastočne pohltiť tupé nárazy a zabrániť nebezpečným rotačným pohybom, ktoré sú pre mozog také nebezpečné. 

Dnes na trhu nájdete množstvo prilieb s in mould a hardshell konštrukciou, ktorá je oveľa bezpečnejšia, ako klasické prilby. Pri výbere treba venovať pozornosť aj okuliarom, vetracím otvorom a ochranou pred vetrom či chladom. Poradíme vám, ako si vybrať ideálnu lyžiarsku prilbu v našom článku.

Dbajte na svoju bezpečnosť na lyžiach

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport