7 tipov, ako sa stať pokročilým lyžiarom
30.01.2024

7 tipov, ako sa stať pokročilým lyžiarom

Takmer každý jeden lyžiar si dáva počas svojho lyžiarskeho procesu niekoľko výziev, ktoré ho posúvajú stále vpred. Jednou z nich môže byť zlepšenie techniky lyžovania, štýlu jazdy, iné zasa držať krok s rýchlejšou skupinou, cítiť sa na svahu, nájazdoch a výjazdoch s oblúkov viac istejšie. Zlepšovanie sa je len prirodzenou súčasťou, pokiaľ robíte to, čo vás baví pravidelne a vidíte zmysel v napredovaní. S výberom vhodnej lyžiarskej výstroje vám poradíme v Najšporte, vyberte si tie najlepšie lyže, lyžiarky, prilbu, palice, rukavice a ďalšiu výbavu v našom e-shope alebo v ktorejkoľek predajni Najšport.

Aj keď si myslíte, že zvládnete zjazdiť akýkoľvek kopec a technika vám nerobí problém, verte či nie, vždy je tu priestor na zlepšovanie. Ak však máte záujem posunúť svoje lyžovanie na vyššiu úroveň, prečítajte si týchto 7 tipov, ktoré vám pomôžu stať sa pokročilým lyžiarom.

1. Tréning, tréning a ešte raz tréning
2. Kúpiť si celosezónny skipas
3. Učte sa od pokročilejších jazdcov
4. Investuje do kvalitnej výstroje
5. Internet je plný návodov
6. Venujte sa aj iným športom
7. Vyskúšajte lyžiarsky trenažér

1. Tréning, tréning a ešte raz tréning

Základom zlepšenia v každom športe, nielen v lyžovaní je pravidelný a cielený tréning. Ako isto viete, bez neho je to nemožné a napredovanie ide iba veľmi pomaly. Niekedy to môže trvať celé roky kým sa dostanete na vyššiu lyžiarsku úroveň a budete si môcť o sebe povedať, že jazdíte ako profesionál. Na to, aby ste sa zlepšovali si musíte stanoviť presný cieľ. To, že pôjdete 3x do roka lyžovať z vás asi pokročilého jazdca nikdy neurobí. Stanovte si jednoduché, jasné a veľmi reálne ciele a držte sa ich.

Rovnako zaraďte medzi tréningy kvalitný oddych a regeneráciu. Pri príliš veľkom zaťažení a slabej regenerácií sa môžete ľahko zraniť a prepásť tak zbytočne celú sezónu. Z času na čas si doprajte kvalitný wellness a doprajte telu fyzický aj duševný oddych.

Tréning, tréning a ešte raz tréning

2. Kúpte si celosezónny skipas

Riešením, ako svoje lyžovanie posunúť na úplne iný level je kúpa celosezónneho skipasu, ktorá vás bude istým spôsobom nútiť pravidelne navštevovať zjazdovku a zlepšovať sa. Je to podobné, ako keď si zaplatíte polročnú permanentku do fitness centra. Tak ako vo fitku, tak aj na zjazdovke buďte trpezlivý a nečakajte prvé výsledky po 4. tréningu. Pravidelný a cielený tréning prináša ovocie, keď to najmenej čakáte.

3. Učte sa od pokročilejších jazdcov

Azda najdôležitejším faktorom je učiť sa od skúsenejších jazdcov. Začnite lyžovať s partiou pokročilých jazdcov. Nielen, že posuniete svoju latku opäť vyššie, skúsenejší lyžiari vám povedia kde robíte najčastejšie chyby, prevedú vás zaujímavými trasami, červená a čierna zjazdovka bude samozrejmosťou. Možno sa stane, že občas vybočíte z oficiálnej zjazdovky, ale to vôbec nevadí, aj jazda mimo vyznačené trate vás má naučiť pokore, vytrvalosti a prekonávať strach s prudkých zjazdov.

Učte sa lyžovať od pokročilých jazdcov

4. Investujte do kvalitnej výstroje

Ak sa nachádzate v procese zlepšovania lyžiarskej techniky, tak zabudnite na staré lyže zdedené po strýkovi. Staré 15 ročné lyže rozhodne majú už čo to odjazdené a rozhodne nepomôžu na svahu ani začiatočníkovi, práve naopak. Technológie a materiály spred niekoľkých rokov sa vôbec nedajú porovnať s novými. Vývoj ide dopredu a tak nezabúdajte že výber kvalitných lyží nechajte na odborníkov, ktorí vám veľmi dobre poradia. 

Ujasnite si či sa chcete zlepšiť v krátkych alebo dlhých oblúkoch, rýchlejšej, športovej jazde, jazde v stredisku na upravenom alebo rozbitom svahu? Na toto všetko si musíte vedieť odpovedať a podľa toho sa rozhodnúť či zvolíte slalomky, obračky alebo univerzálky v podobe all mountain lyží. Podobne si zvoľte technológie, ktoré vám budú vo vašich výkonoch pomáhať, nie vás spomaľovať. Množstvo výrobcov ako Atomic, Rossignol, Salomon, Elan, Dynafit čí Stockli ponúka vo svojich cenovo dostupných radách lyží pokrokové technológie, stačí si vybrať.

Podobne sú na tom aj lyžiarky, palice, prilby a okuliare. V dnešnej dobe sa bez high-tech materiálov ako kompozit, karbón a špeciálne polyuretanové materiály ani nezaobídeme. Skontrolujte si či používate ideálnu dĺžku lyžiarskych paličiek, prípadne vyskúšajte odľahčené karbónové palice. Čo sa týka lyžiarok vyberte si o niečo tvrdšie lyžiarky v rozsahu flexu od 110 do 130, dámy okolo 85 - 95. Výbornou voľbou je napríklad značka Atomic, ktorá ponúka rady špičkových, no zato veľmi pohodlných lyžiarok, ktoré je možné prispôsobiť bootfittingom na nohu podľa vašich požiadaviek.

Verte, že kvalitná lyžiarska výstroj vás bude niečo stáť, no výsledkom bude rýchlejšie napredovanie, skvalitnenie jazdy a techniky, zážitok a celková spokojnosť z lyžovačky.

5. Internet je plný návodov

Kde nájdete ideálnejší spôsob pasívneho učenia lyžovania a techniky, ako na internete. Len tu nájdete množstvo overených článkov, nápadov, videí alebo fotografií skúsených lyžiarov. Mimochodom aj na našom blogu nájdete niekoľko tém, v ktorých sme sa venovali zlepšovaniu lyžiarskych, snowboardových či skialpinistických techník. Medzi najzaujímavejšie patria články - ako sa naučiť lepšie lyžovať alebo ako začať s bežkovaním, ktoré vám poskytnú podrobného sprievodcu technikou jazdy, ktoré by mal ovládať každý začiatočník, ale aj pokročilý lyžiar.

Investujte do kvalitnej výstroje

6. Venujte sa aj iným športom

Pri aktívnom lyžovaní je vhodné tréning doplniť aj iným druhom športu, ktorý dokáže rozvinúť opäť iný rozsah pohybu na aký ste boli doposiaľ zvyknutý. Tí najlepší športovci majú tréningy 2, niekedy až 3 krát do dňa a každý z nich je zameraný na iné svalové partie a rádovo iný pohyb. Pri lyžovaní sa odporúča zapojiť napríklad posilňovňu, gymnastiku, plávanie, beh, či dokonca bicyklovanie. Vyberte si niektorý zo športov a snažte sa v ňom napredovať, získať stratenú kondíciu, zlepšovať výkon a posilniť svalové partie. Keď sa potom vrátite na svah, budete lepšie pripravený, zrazu budete mať vyšší výkon, viac energie a oveľa väčšiu výbušnosť, ktorá zohráva v lyžovaní veľmi veľkú rolu.

7. Vyskúšajte lyžiarsky trenažér

Vyskúšajte ski simulátor pod vedením skúseného lyžiarskeho trénera, ktorý vám poradí, ako zlepšiť techniku, obratnosť, zistíte v čom zaostávate a kde robíte najčastejšie chyby. Na druhej strane objavíte nový pohyb mimo zasneženej zjazdovky. Takýto typ tréningu môžete využiť kedykoľvek počas roka, pritom vôbec nezáleží či je jar, leto, jeseň alebo zima. Doslova za pár eur viete zistiť, ako budete ďalej efektívne napredovať a možno zistíte kde robíte najväčšie chyby. Potom sa môže ľahko stať, že po niekoľkých tréningoch prídete na svah oveľa pripravenejší a technicky zvládnete náročnejšie kopce ľavou zadnou.

Investujte do kvalitnej lyžiarskej výstroje

Ak sa vám článok páčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport