10 Dôvodov, prečo si kúpiť elektrobicykel
13.04.2023

10 Dôvodov, prečo si kúpiť elektrobicykel

Hľadáte dôvody, ktoré by vás či vašich blízkych presvedčili kúpiť si nový elektrobicykel? Nech sa páči, tu sú – a je ich hneď 10! Okrem toho množstvo skvelých e-bikov nájdete aj na našom e-shope a v kamennej predajni Najšport, tešíme sa na vašu návštevu.

1. Málo času na „klasické“ bicyklovanie
2. Nevhodné počasie
3. Nedostatok energie
4. Možnosť potiahnuť slabšieho jazdca
5. Vhodné pre začiatočníkov
6. Nižšia záťaž a lepšia rekonvalescencia po zranení
7. Výborná forma tréningu
8. Objavovanie nových lokalít
9. Super vec pre hobbíkov
10. Jazda = zábava

1. Málo času na „klasické“ bicyklovanie

Radi by ste si prešli svoju obľúbenú trasu či okruh, no z rôznych dôvodov vám to nevychádza? S elektrobicyklom to však zvládnete. Na e-biku totiž máte (samozrejme okrem svojich nôh) k dispozícii elektromotor s rôznymi stupňami asistencie, ktorý vás potiahne na rovine i v kopci. Vo vyššej rýchlosti a s menším výdajom vlastnej energie stihnete viac. Win-Win situácia.

Vyrazte za dobrodružstvom s elektrobicyklom

2. Nepriaznivé počasie

Ak počas neskorej jesene či zimy nevydržíte bez svojej dávky najazdených kilometrovnastúpaných výškových metrov, skúste ich zdolať na elektrobicykli. Na váš obľúbený kopec sa dostanete komfortnejšie a predovšetkým menej zapotení, takže sa nemusíte báť, že vás hore „prefúkne“ a prechladnete.

3. Nedostatok energie

Poznáte ten pocit, keď srdce hovorí „poďme jazdiť“, no hlava nedokáže prinútiť telo k adekvátnej reakcii? Na elektrobiku to zvládnete, aj keď ste vyšťavený. Vďaka prídavnému motoru nehrozí, že sa na e-biku ešte viac zničíte; práve naopak, môžete nasadiť pokojné tempo, zľahka pretáčať nohy a s čerstvým vzduchom dopriať unavenému organizmu nový elán.

4. Možnosť potiahnuť slabšieho jazdca

V cyklistickej partii si najviac rozumejú výkonovo rovnako disponovaní jazdci. Občas, vlastne dosť často to ale takto nevydá a na trek vyrazíte s parťákom, ktorý vám už v prvom stúpaní s horským bicyklom nestačí. Prípadne sa na chvoste pelotónu ocitnete vy. Horský elektrobicykel stiera rozdiely v reálnej výkonnosti cyklistov a aj človeku so slabšou fyzičkou umožní jazdiť bok po boku s vytrénovaným športovcom.

5. Vhodné pre začiatočníkov

Tento bod nadväzuje na vyššie uvedený odsek. E-bike je skutočne vhodný pre kohokoľvek, dokonca aj začiatočníkov, ktorí majú možno priveľký rešpekt pustiť sa na cesty so skúsenejším a vyjazdenejším kolegom. Ovládanie elektrobicykla (zmena úrovne asistencie) je navyše veľmi intuitívne; dostanete ho do krvi naozaj rýchlo aj bez hrubého manuálu.

Naučte sa ovládať elektrobicykel

6. Nižšia záťaž a lepšia rekonvalescencia po zranení

Vďaka pomoci motora sa jazdec na elektrobicykli narobí oveľa menej, než na klasickom bicykli. Aj preto sú napr. krosové e-bajky skvelé napríklad pre ľudí v pokročilom veku, ktorým umožňujú udržiavať sa v kondícii a pohybe v rámci ich možností. Tieto momenty určite ocenia aj rekonvalescenti či pacienti po rôznych operačných zákrokoch, ktorým ich stav síce nedovoľuje 100 % zaťaženie, no menej intenzívny pohyb áno.

7. Výborná forma tréningu

Ak na bicykli neriešite len rodinné výlety, ale aj nejaké tie tréningy, potom určite viete, že e-bike je výborným prostriedkom na kvalitný kardio-tréning. Pri výjazde na elektrickom bicykli si oveľa jednoduchšie postrážite optimálnu tepovú frekvenciu (samozrejme za pomoci príslušných meracích prístrojov) prakticky v akomkoľvek teréne.

8. Objavovanie nových lokalít

Vďaka asistencii elektromotora sa pri jazde na horskom alebo dokonca cestnom elektrobicykli menej unavíte – to znamená, že sa vydržíte voziť oveľa dlhšie, než za bežných okolností. Viac času v sedle môže znamenať aj viac najazdených kilometrov, počas ktorých sa dostanete na miesta, o ktorých sa vám možno ani nesnívalo. Nemusíte objaviť Ameriku, úplne stačí tiché miesto s krásnym výhľadom, no nie?

Objavte nové miesta s elekrobicyklom

9. Super vec pre hobbíkov

Nie každý používa bicykel na prekonávanie vlastných limitov. Sú medzi nami aj vyslovení hobbíci, ktorí sa sem-tam vyberú kúsok za mesto, prípadne sa bicyklom odvezú na nákup či kávičku do obľúbenej kaviarne. Aj pre túto sortu pohodovo založených jedincov existuje na trhu s e-bikami bohatý výber. Našli ste sa v týchto riadkoch? Skúste sa poobzerať po mestskom elektrobicykli!

Mestský elektrobicykel ako top spoločník v meste

10. Jazda = zábava

Tento vzťah hľadajú mnohí, no nie všetkým sa ho pošťastí nájsť. Možno aj vaši príbuzní či priatelia považujú jazdu na bicykli za trest. My by sme im odporučili výjazd na elektrickom bicykli a celú akciu podporili heslom „pri menšej námahe dokážete viac“ – pretože to pri elektrobicykloch naozaj platí.

Ak sa vám článok o elektrobicykloch páčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné:

Tím Najšport