Dotácie na bicykle a elektrobicykle
12.04.2021

Dotácie na bicykle a elektrobicykle

To, že štát v rámci projektu “Národný program znižovania emisií” podporuje výmenu starých kotlov v domácnostiach za nové, tiež sa snaží znižovať množstvo automobilov v centrách veľkých miest alebo štedro prispieva pri kúpe elektromobilov je už známe. Teraz sa však ministerstvo životného prostredia v spolupráci s európskou úniou rozhodli vyčleniť dotáciu v rámci elektromobility aj na elektrobicykle a podporiť celkový rozvoj tohto smeru aj na Slovensku.

Čo je cieľom dotácií na elektrobicykle?
Aký bude plán a výška dotácie na e-bicykle?

Čo je cieľom dotácií na elektrobicykle?

Cieľom dotácie na elektrobicykle je znížiť uhlíkovú stopu Slovenska do roku 2040. Prioritou je znižovať dopady verejnej dopravy v centre miest na zdravie obyvateľstva. V prvých rokoch je cieľom Európskej únie, ako aj Slovenska, budovať a sprístupniť cyklotrasy pre dochádzanie z okrajových častí miest do centra za prácou, školou, do obchodov a na výkon podnikateľských činností.

Toto všetko bude prebiehať až od roku 2025. Kvôli neutíchajúcej situáciu okolo nového koronavírusu, plány na dotácie stále nie sú odsúhlasené a pravdepodobne sa to všetko bude posúvať o niekoľko rokov. Cieľom je tiež nahradiť verejnú dopravu v centrách miest a vybudovať cyklochodníky podľa obrazu severských krajín. Podobné úspechy môžeme vidieť v Holandsku, Dánsku, Nórsku a Švédsku. U nás by náklady na znižovanie emisií mali presiahnuť 1,8 % HDP (do roku 2040) s cieľom dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu.

Dotácie na elektobicykle aký je cieľ?

Aký bude plán a výška dotácie na e-bicykle?

Podľa predpokladaného plánu by mal štát prispieť na kúpu nového elektrobicykla až do výšky 50 % z ceny a do maximálnej výšky 1000 €. Celá podpora bude zameraná na zvýšenie elektromobility pre fyzické a právnické osoby na Slovensku. Projekt by sa mal realizovať až v rokoch 2025 - 2030. Zatiaľ prebieha výzva a príprava projektu, akonáhle bude všetko aktualizovať, tak vás budeme informovať.

Priama dotácia a podpora by sa mala týkať pedálových bicyklov, vrátane skladacích bicyklov, trojkoliek a bicyklov s asistenčným elektrickým pohonom, čiže elektrobicyklov. Dnes najlacnejšie e-bicykle nájdete už od 800 €, no priemerná cena stúpa k sume 2000 €. Je to naozaj výborná správa a pomoc pre ľudí, ktorí si takúto kúpu doposiaľ nemohli dovoliť.

Konečná cena elektrobicykla závisí od mnohých faktorov, preto nemôžeme hádzať všetky e-bike do jedného vreca. Tým najzákladnejším rozdielom medzi lacným a drahým bicyklom je výdrž batérie, sila motora, kvalita použitých materiálov, vyladenosť systému, hmotnosť a materiál rámu, kvalita komponentov a cyklopríslušenstva. Je to v podstate to isté, ako keď si vyberáte auto, pričom sa rozhodujete medzi Daciou a Mercedesom.

Aká bude výška dotácie na elektrobicykle

Predaj elektrobicyklov by v najbližších rokoch mohol byť každopádne zaujímavý. Predpokladá sa, že by mal presiahnuť počet 15 000 kusov za rok. Počet odjazdených kilometrov za rok by mal byť až 250 000 000 km. Odhaduje sa, že celkové investičné náklady spojené s dotáciami by mali za 3 roky presiahnuť sumu 34 miliónov €. O aktuálnych zmenách a najnovších informáciách, v rámci dotácie na elektrobicykle, prosím, sledujte našu stránku - Dotácia na elektrobicykel.

Ak vás článok zaujal, prečítajte si aj ďalšie podobné:

Tím Najšport