Vyberte si ideálnu veľkosť elektrobicykla
12.04.2024

Vyberte si ideálnu veľkosť elektrobicykla

Ak si plánujete kupovať elektrobicykel priamo pre vaše potreby alebo sa chcete len informovať o tejto problematike, tento článok vám v tom určite pomôže. Jedným z hlavných faktorov pri výbere elektrobicykla je veľkosť (veľkosť kolies a veľkosť rámu).

Od správne či nesprávne zvolenej veľkosti akéhokoľvek bicykla sa priamo odvíja aj celkový pocit z jazdy. Príliš krátkemu či, naopak, priveľkému bicyklu sa telo prispôsobí len veľmi ťažko. Po zakúpení bicykla, ktorý na vašu postavu nepasuje, sa prejavia nepriaznivé vplyvy priamo pri jazde, z čoho hrozí strata rovnováhy, časté pády či nepríjemné bolesti krku a chrbta; nehovoriac o zásadne nižšej efektivite prenosu sily pri šliapaní. S výberom vám radi a ochotne poradíme v našom e-shope aj v predajniach Najšport.

Správna veľkosť elektrobicykla – čo zohľadniť
Priemery kolies
Ako vybrať správnu veľkosť rámu elektrobicykla
Elektrobicykle pre mužov a ženy – myslí sa na rozdiely

Čo zohľadniť pre správnu veľkosť bicykla

Veľkosť elektrobicykla nám určuje primárne priemer kolies a veľkosť (výška) rámu. Výber vhodného priemeru kolies sa určuje podľa prostredia či terénu, v ktorom sa jazdec chystá jazdiť. Na druhú stranu veľkosť rámu sa určuje podľa výšky či dĺžky končatín u daného cyklistu. Veľkosť rámu určuje celkový komfort pri jazde. Správne nastavený elektrobicykel umožní efektívne využitie dispozícií u cyklistu a to je dôvod, pre ktorý je dôležité vybrať si správnu veľkosť.

Ideálna veľkosť elektrobicykla

Priemery kolies

Ak si chcete vybrať veľkosť kolies pre dospelých, najčastejšie veľkosti kolies sú:

  • 26“ – najmenší z dostupných priemerov. Kedysi zaužívaný štandard sa dnes drží predovšetkým v segmente freeride a downhill, pretože ponúka výbornú ovládateľnosť.
  • 29“ – o poznanie väčšie a vyššie kolesá. Sú síce o niečo ťažšie, no vynikajú výbornou trakciou a dostatkom komfortu. Tieto kolesá jazdia predovšetkým vysokí cyklisti (180 cm a viac).
  • 27,5“ – akási zlatá stredná cesta medzi vyššie uvedenými rozmermi. Ponúkne dobrý pomer hmotnosti, komfortu, trakcie a ovládateľnosti.

Kolesami uvedených rozmerov sú štandardne vybavené horské elektrobicykle. Cesťáky, krosové či mestské elektrobicykle môžu byť vybavené kolesami s rozmermi 27“ alebo 28“. Aj veľkosť ráfikov sa udáva v palcoch a taktiež sa môžeme stretnúť inými veľkosťami, napríklad v podobe masívnych kolies fatbikov.

Priemery kolies

Ako vybrať správnu veľkosť rámu elektrobicykla

Udáva sa v palcoch (podobne ako priemer kolies) alebo vo veľkostiach, ktoré poznáme z módy – od XXS až po XXL. Podľa týchto označení si môžete e-bicykle vyberať aj na našom webe. Inde sa však môžete stretnúť aj s rozmermi v milimetroch alebo centimetroch.

Pri výbere rámu vychádzamevýšky cyklistu, ktorá je celkom dobrým vodítkom, no úplne presne nezohľadňuje proporcie jazdca (napríklad dĺžku nôh v pomere k trupu). Pre lepšiu predstavu prikladáme orientačnú tabuľku:

Výška postavy Veľkosť rámu v palcoch (") Štandardná veľkosť
do 165 cm 15 - 16"  XXS - XS
160 – 170 cm 17 - 18" M - ML
170 – 185 cm 19 - 20" ML - L
185 – 200 cm 21 - 22" XL
nad 195 cm nad 23" XXL

Menej presný spôsob výpočtu správnej veľkosti rámu je podľa nameranej vzdialenosti od slabín po chodidlo (meria sa cez vnútornú stranu stehna). Táto „matematická gymnastika“ sa dá pomerne dobre zjednodušiť pravidlom, že správny rozmer rámu by ste mali spoznať podľa toho, ak jazdcovi stojacemu obkročmo nad elektrobikom siaha rám elektrobicykla približne 5 cm pod rozkrok.

Ako vybrať správnu veľkosť rámu elektrobicykla

Elektrobicykle pre mužov a ženy – myslí sa na rozdiely

Treba tiež dodať, že výrobcovia e-bicyklov zohľadňujú rozdiely v stavbe tela mužov a žien a tomuto faktu prispôsobujú svoje produkty (napr. dámsky variant rámu). Pri športovejších modeloch však aj cyklisti skôr siahnu po elektrobicykli s pevnejšou konštrukciou a tzv. „pánskym“ rámom. Ten však v prípade bicyklov pre ženy býva predsa len o niečo kratší, čo ženskej postave (vzhľadom na dlhšie nohy a kratší trup) vyhovuje viac.

Ak sa vám článok o tom ako si vybrať ideálnu veľkosť elektrobicykla páčil, tak si určite prečítajte aj ďalšie podobné:

Tím Najšport