Značka Head tak, ako ju (ne)poznáte
23.10.2020

Značka Head tak, ako ju (ne)poznáte

Tí najväčší inovátori sú zároveň vizionármi, ktorým nechýba odhodlanie, motivácia a vášeň pre vec.Patril k nim aj Howard Head, zakladateľ dnes už celosvetovo známej značky Head, ktorý spôsobil revolúciu hneď v dvoch úplne odlišných športoch – tenise a lyžovaní.

Howard Head – nádejný scenárista, neskôr letecký inžinier
Otázka, ktorá Headovi nedávala spávať...
Roky testovania, prvé úspechy
Z lyží k tenisovým raketám
Head – športové potreby každého druhu
Head spolupracuje s najlepšími

Howard Head – nádejný scenárista, neskôr letecký inžinier

Howard Head sa narodil v roku 1914 vo Filadelfii v rodine zubára. Pôvodne túžil po dráhe scenáristu, s čím aj vstupoval na pôdu univerzity v Harvarde, no v druhom ročník zmenil akademické zameranie a nakoniec získal inžiniersky titul. Napriek tomu sa pokúsil preraziť ako autor, no v priebehu troch rokov sa neuplatnil ako reportér, scenárista ani textár. Head nemal danosť tvorivo písať, zato však dostal do vienka schopnosť priestorového vnímania. Určite aj preto sa mu viac darilo v technicky zameranom obore a neskôr aj v práci pre leteckého výrobcu, spoločnosť Glenn L. Martin, kde pracoval ako letecký inžinier.

Howard Head

Otázka, ktorá Headovi nedávala spávať...

Svet Howarda Heada sa začal dramaticky meniť koncom 40. rokov minulého storočia. Pri jednej z lyžovačiek v stredisku Stowe v americkom štáte Vermont sa H. Head pohrával s otázkou, na ktorú zatiaľ nemal odpoveď: Prečo sa v ére kovov a plastov vyrábajú lyže výhradne z dreva? Nič proti drevu, je to skutočne nadčasový a univerzálny materiál, no vtedajšie lyže z dreva boli dlhé, ťažké a udržať stabilitu pri jazde na nich bolo skutočným umením. Head sa do problému zahryzol s plnou vervou a vo svojom voľnom čase sa začal venovať vývoju úplne nových lyží. Keďže mal zo svojej brandže prehľad o vlastnostiach rôznych materiálov, podujal sa uplatniť svoje vedomosti a na výrobu lyží použil laminovaný kov, ktorá sa používala na výrobu trupu lietadiel.

Zakladateľ Head howard

Roky testovania, prvé úspechy

Nasledovali 2 roky skúšania, počas ktorých lyžiarski inštruktori v Stowe, teda tam, kde to všetko začalo, údajne zničili až 40 rôznych návrhov lyží. Testy nakoniec priniesli výsledok v podobe pevných a ľahkých lyží, ktoré zatáčali omnoho lepšie než lyže z dreva. Head ich začal predávať pod názvom Standard za cenu 85 dolárov za pár v čase, kedy sa trhová cena ostatných lyží pohybovala na úrovni 25 dolárov. Head dal v práci výpoveď a údajne aj vďaka 6000 dolárovej výhre v pokri založil spoločnosť Head Ski Company. Písal sa rok 1950 a o značke Head si pomaly začali čvirikať aj povestné vrabce na streche.

Z lyží k tenisovým raketám

Nové, moderné a ľahšie ovládateľné lyže si získali srdcia mnohých športových nadšencov v USA i za veľkou mlákou (v Británii), ktorí kvôli lyžiam Head neváhali siahnuť poriadne hlboko do svojich peňaženiek. Dôležitejší však bol fakt, že lyžovanie sa vďaka novátorskému prístupu uvedenému do praxe postupne dostávalo medzi široké vrstvy obyvateľstva - nebolo už len výsadou kvalifikovaných športovcov, ale stalo sa dostupné aj začiatočníkom. Koncom 60. rokov prišiel ďalší historický okamih a firma Head sa začala angažovať aj v ďalšom športovom odvetví, v tenise. Spoločnosť vyvinula ohybnejšiu tenisovú raketu z kompozitných materiálov. Pomenovala ju Arthur Ashe Competition, podľa legendárneho amerického tenistu, ktorý s ňou, mimochodom ako prvý Afroameričan v histórii, vyhral Wimbledon (v roku 1975 a bol to posledný z troch grandslamových titulov tohto tenistu).

O značke Head

Head – športové potreby každého druhu

Po úspechoch na lyžiarskych svahoch a tenisových kurzoch sa firma Head pustila aj do vývoja a výroby tenisiek a ďalšieho športového vybavenia. V rovnakom čase vyvinula svoje vlastné lyže zo sklenených vlákien. Na Headkach napríklad jazdil aj viacnásobný olympijský šampión Jean-Claude Killy. Firma sa postupom času vyprofilovala na jedného z lídrov vývoja športových potrieb, najmä však lyží – vyrábala ich z kompozitných materiálov či rôznych kombinácií materiálov, napríklad drevo-kov. Aktuálne sa logo brandu objavuje na všelijakých športových doplnkoch, vrátane fitness náradia, lôpt či náramkových hodiniek. Dizajn akéhokoľvek výrobku z dielne Head v sebe nesie prvky športovej elegancie, vďaka čomu sa produkty firmy Head hodia k outfitom a príležitostiam akéhokoľvek druhu.

Lyže Head

Head spolupracuje s najlepšími

V súčasnosti, po niekoľkých zmenách vlastníckych pomerov, má značka Head jedno zo svojich hlavných sídel v mestečku Kennelbach na krajnom západe Rakúska. Do portfólia firmy patrí okrem značky Head aj brand Tyrolia (lyžiarske viazanie), Penn (tenisové a racquetballové loptičky) či značky Dacor a Mares, ktoré vyrábajú potreby pre športové potápanie. Nie je žiadnym tajomstvom, že úspešná športová značka priťahuje úspešných športovcov. Nie inak je tomu aj v prípade značky Head, ktorá spolupracovala či spolupracuje s mnohými známymi športovcami – menovite to boli a sú tenisti Andre Agassi, Steffi Graff, Novak Djokovič, Andy Murray, Richard Gasquet či lyžiari Kjetil Jansrud, Ted Ligety alebo Aksel Lund Svindal.

Kývnete na spoluprácu so značkou Head aj vy? Nazrite do nášho e-shopu a vyberte si kvalitné lyže, lyžiarky a ostané lyžiarske doplnky značky Head s moderným dizajnom a skvelými funkčnými vlastnosťami. Ak vás článok zaujal určite si prečítajte ako vybrať lyže, ktoré vám sadnú ako uliate, prípadne lyžiarky.

Tím Najšport