Značka Ghost, tak ako ju (ne)poznáte
18.08.2021

Značka Ghost, tak ako ju (ne)poznáte

Bicykle a elektrobicykle značky Ghost už pozná asi každý cyklista či nadšenec cyklistiky. Tieto bicykle sa začali postupne objavovať na slávnych pretekoch a v Európe si za niekoľko desaťročí získali silné meno. Čo sa skrýva za týmito skvostami, aká je história, technológie, smerovanie značky a ako je možné, že to spoločnosť dotiahla tak ďaleko? Aj to sa dozviete v tomto článku.

Ghost od histórie po súčasnosť
Nové technológie a vývoj idú dopredu
Spoznajte Ghost a všetky jeho modelové rady

Ghost od histórie po súčasnosť

Ghost má veľmi zaujímavú históriu a pôvod, takže by bola škoda nenapísať o tom niekoľko viet. Ide o pomerne mladú firmu, ktorú v roku 1993 založili dvaja priatelia Uwe Kalliwoda a Klaus Möhwald v malom nemeckom mestečku Waldsassen na severe nemeckého Bavorska. Ešte rok pred tým spoločne otvorili obchod s bicyklami a vo svojej garáži servisovali bicykle kolegom z vysokej školy. 

O rok neskôr sa rozhodli, že pôjdu vlastnou cestou a zrodila sa značka Ghost. Vyrobili prvý bicykel s hmotnosťou 9,9 kg, ktorý bol veľkým úspechom na vtedajšiu dobu. Model Lector nesie názov prvého vyrobeného bicyklu dodnes. Ide o ľahký a štýlový hardtail, ktorý posunul horskú cyklistiku v Európe tým správnym smerom. Ghost dosahoval obrovské úspechy v mnohých európskych krajinách a utvrdil tím vývojárov, grafikov, technických inžinierov a marketérov že idú správnym smerom.

Ghost je na trhu už takmer 25 rokov a je uznávanou značkou, ktorá si získala priazeň mnoho cyklistov v zahraničí i na Slovensku. Značka sponzoruje najúspešnejších jazdcov cyklistického sveta, ako sú Lisa Pasteiner, Anne Terpstra alebo Sina Frei. Tím Ghost Factory Racing pravidelne získava pódiové umiestnenia na pretekoch World Cup XC, Cross Race či 4X. Aktuálne značka ponúka široké spektrum bicyklov - cestné, krosové, touringové, mestské, gravelové, detské a horské (hardtaily a full suspension). Nezaostáva ani vo výrobe elektrobicyklov, pretože záujem o elektrocyklistiku z roka na rok rastie.

Ghost Factory Racing Tím

Nové technológie a vývoj idú dopredu

S vývojom nových technológií v cyklistickom priemysle za inými značkami nezaostáva ani Ghost. Každý bicykel ma prepracovaný dizajn, geometriu a materiál do najmenších detailov. Vývojári a inžinieri spolupracujú s profesionálnymi jazdcami na vývoji stále lepších technológií. Následne sú bicykle dlho testované s prihliadnutím na množstvo premenných faktorov. Akonáhle je projektový tím spokojný s výsledkami testov, zavádza sa bicykel či e-bike do sériovej výroby. Výsledkom tejto snahy je nadupaný bicykel s množstvom zaujímavých funkcií a parametrov. Samotný Ghost má za sebou niekoľko prestížnych ocenení za technologické inovácie.

Medzi najlepšie technologické vychytávky Ghostu patrí technológia Riot Shape a Link, Link Traction, Lightweight Carbon, Internal Cable Routing, Superfit Geometry, Flat Mount Brake, Leaf Spring Style Rear End Construction, Integrated Downtube Cover a mnoho iných. 

Spoznajte Ghost a všetky jeho modelové rady 

Horské bicykle (hardtaily)

Tu môžeme zaradiť najslávnejší Lector v hliníkovej a Lector SF v karbónovej verzií. Tento optimálny hardtail dokáže zvládnuť prejsť všetky technické trate ľavou zadnou. V karbónovej verzií vás prekvapí geometria prispôsobená pre jazdcov XC. Model Nirvana bol navrhnutý s precíznosťou na každodenný tréning do mesta i do hôr. Ak hľadáte, rýchly, obratný a cenovo dostupný hardtail, tak siahnite po modely Kato alebo dámskej verzií Lanao.

horské bicykle Ghost

Celoodpružené bicykle (full suspension)

Full suspension alebo iným slovom aj celoodpružené bicykle Ghost predstavuje v modeli Lector FS, ako nadupané celoodpružené závodné XC, ktoré si poradí s každým terénom rýchlo a hravo. S modelom Riot Trail sa dokonalo vyhráte v každom traily a s jeho bratom Riot EN prejdete aj to najnáročnejšie enduro. Na dlhé cyklotúry a náročné zjazdy vám poslúži model Riot AM. Model SLAMR bude vaším ľahkým parťákom počas dlhých horských prechodoch a podrží vám aj v technickejších zjazdoch. Pre rýchly skok do sveta full suspension vám pomôže cenovo dostupný a technicky nadupaný Kato FS.

Celoodpružené bicykle Ghost

Gravelové a cestné bicykle

Hľadáte bicykel s ktorým to pôjde aj mimo asfaltové cesty a zároveň vám ponúkne cestnú geometriu? Model Road Rage je tou správnou voľbou pre vás. Dostupné sú pre vás 3 druhy podľa ceny a kvalitny bicykla Range Base, Essential a Advanced.

Gravelové a cestné bicykle Ghost

Ak sa vám článok o značke Ghost páčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport