Výsledky pretekov vo švajčiarskom St. Moritz, ako dopadla Petra Vlhová
13.12.2023

Výsledky pretekov vo švajčiarskom St. Moritz, ako dopadla Petra Vlhová

Tento víkend sa konali preteky svetového pohára žien v zjazde a super-G v švajčiarskom lyžiarskom stredisku St. Moritz. Pretekov sa plánovala zúčastniť aj naša slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ako súčasť Svetového pohára FIS v alpskom lyžovaní, no napokon preteky vynechala. V celkovom poradí však nezaostáva s počtom 391 bodov sa nachádza na druhej priečke za Mikakelou Shiffrinovou (520 bodov).

Výsledky pretekov super-G vo švajčiarskom St. Moritz (8.12.2023)
Výsledky pretekov v zjazde vo švajčiarskom St. Moritz (9.12.2023)
Ako hodnotí Petra Vlhová svoju doterajšiu účasť na Svetovom pohári žien?

Výsledky pretekov super-G vo švajčiarskom St. Moritz (8.12.2023)

V malebnom prostredí švajčiarskeho St. Moritzi sa v piatok 8.12. 2023 odohral závod žien v super-G sezóny Svetového pohára. Tento deň patril talianskej lyžiarke Sofii Goggiovej, ktorá suverénne dominovala na zjazdovke Corviglia. Jej výkon by sa dal označiť za ukážkový, keďže zvíťazila s náskokom 95 stotín sekundy pred Rakúšankou Corneliou Hütterovou a domácou obhajkyňou malého glóbusu Larou Gutovou-Behramiovou, ktorá zaostala o 1,02 sekundy.

Súťaž bola poznačená mierneho snežením a v niektorých častiach hmlou, čo znížilo viditeľnosť. Sofia Goggiová však dokázala s týmito podmienkami perfektne popasovať. Sofia sa po pretekoch vyjadrila, že bola prekvapená veľkosťou svojho náskoku. Štartovať v St. Moritzi s číslom sedem pritom nebol ľahký úkol. Napriek tomu, že sa necítila na trati najlepšie, dokázala ísť za hranicu rizika a získať dôležité dôležité body.

Významným momentom pretekov bola aj štvrtá priečka Mikaely Shiffrinovej, ktorá si tak udržala náskok na čele celkového poradia Svetového pohára. Shiffrinová teraz vedie pred druhou Petrou Vlhovou o 129 bodov. Petra Vlhová sa v St. Moritzi nepredstavila, pretože program vynechala. Lyžiarky teraz čakajú ďalšie výzvy vo francúzskom francúzskeho Val d'Isere, kde bude 16 a 17 decembra na programe zjazd a super-G. Petra Vlhová sa vráti do súťažného kolotoča 21. decembra v slalome vo francúzskom Courcheveli.

Výsledky pretekov v zjazde vo švajčiarskom St. Moritz (9.12.2023)

V sobotňajších pretekoch 9.12.2023 sa odohrali vzrušujúce preteky v zjazdovom lyžovaní žien. Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová sa stala hviezdou dňa, keď zvíťazila s náskokom 15 stotín sekundy pred talianskou súperkou Sofiou Goggiovou a tretie miesto obsadila talianska lyžiarka Federica Brignoneová s odstupom 17 stotín sekundy.

Shiffrinová si tak pripísala svoje štvrté víťazstvo v zjazde na Svetovom pohári. Celkovo obhájila už  91 víťazstvo vo FIS. jej výkon bol ukážkový, najmä v technicky náročnej strednej pasáži trate, kde získala rozhodujúci náskok. Napriek tomu, že v závere stratila rýchlosť, jej výkon stačil na upevnenie prvenstva. 

Držiteľka malého glóbusu Sofia Goggiová sa musela uspokojiť s druhým miestom, pričom na Shiffrinovú stratila len 15 stotín. Federica Brignoneová s odstupom 17 stotín doplnila taliansku účasť na pódiu, čím sa posunula na druhé miesto celkovej klasifikácie. Petra Vlhová zostáva v boji o celkové umiestnenie, momentálne zaostáva za Shiffrinovou o 229 bodov a nachádza sa na druhej priečke celkového umiestnenia.

Ako hodnotí Petra Vlhová svoju doterajšiu účasť na Svetovom pohári žien?

Petra Vlhová, spolu s trénerom Maurom Pinim, hodnotia aktuálnu sezónu Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní s pozitívnym naladením. Po siedmich štartoch, z ktorých zahŕňajú štyri obrovské slalomy a tri slalomy, Petra hodnotí svoje stabilné výkony a návrat k dobrému pocitu na svahoch.

V obrovských slalomoch dosiahla tretie, desiate, druhé a piate miesto. V slalome vo fínskom Levi zaznamenala jedno víťazstvo a v americkom Killingtone obsadila druhú priečku. "Moje výkony boli stabilné, aj keď tam bolo aj jedno desiate miesto a výpadok v Levi, celkovo to bolo stabilné. Najlepšia päťka či pódium, to už je to najlepšie," hovorí Petra.

Mauro Pini, jej tréner, súhlasí s týmto pozitívnym hodnotením, zdôrazňujúc Petrinu schopnosť udržiavať vysoký výkon počas pretekov. "Myslím si, že môžeme povedať, že je to absolútne pozitívne. A to nielen v súvislosti s umiestneniami na pódiu, ale aj v Top 5 alebo Top 10." Petra spomína na preteky v Levi a Söldene ako na významné momenty, kde sa cítila skvele. Jej schopnosť prispôsobiť sa rôznym podmienkam a nájsť znovu dobrý pocit na svahu, aj keď nie vždy všetko ide podľa plánu, je kľúčová pre jej úspechy.

V obrovskom slalome, kde sa jej tréner zameriava na zmenšenie straty na najlepšie pretekárky. Petra pokračuje v udržaní skvelých výkonov. "V Kanade som mala znovu dobrý pocit. Zo štyroch kôl som vyhrala dve," hovorí o svojich pretekoch v Mont-Tremblante.

Petra aj Mauro sú plní energie a motivácie, aby pracovali na dosiahnutí spoločných cieľov. Ich príprava a dosahovanie dobrých výsledkov prispievajú k ich zdravému sebavedomiu.

Budúci štart Petry Vlhovej bude vo štvrtok 21. decembra vo francúzskom Courcheveli, kde je na programe slalom. Tento čas doma a v zahraničí bude využitý na odpočinok a prípravu na ďalšie preteky.

Okrem lyžovania si Petra vychutnala aj hokejový zápas NHL medzi Montrealom a Seattlom, kde sa stretla s Jurajom Slafkovským, slovenským útočníkom v službách Canadiens. "Bolo to príjemné stretnutie. Som rada, že sme sa mohli spoznať," hovorí Petra.

Celkovo Petra Vlhová a jej tím prechádzajú sezónou s pozitívnym prístupom, pričom sa zameriavajú na udržiavanie konzistentnosti a dosahovanie výsledkov, ktoré odrážajú ich tvrdú prácu a oddanosť športu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy o Petre Vlhovej:

Tím Najšport