Výsledky pretekov vo fínskom Levi, ako nakoniec dopadla Petra Vlhová
14.11.2023

Výsledky pretekov vo fínskom Levi, ako nakoniec dopadla Petra Vlhová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová ukázala výnimočné výkony v prvom kole slalomu žien v rámci Svetového pohára vo fínskom Levi. Petra pokračuje v sérii úspechov vo FIS, kde vyhrala všetky tri predchádzajúce kolá. V tomto úvodnom kole sa jej podarilo výrazne predstihnúť svoje súperky. K zásadnému obratu po skvelom prvom kole, kde mala komfortný náskok, sa v druhom kole ocitla pred veľkou príležitosťou vybojovať ďalšie víťazstvo a možno aj stanoviť nový rekord. Avšak, osud mal pre ňu iné plány.

Aká nálada panovala pred sobotňajšími pretekmi?
Preteky prvého kola slalomu vo fínskom Levi 11.11.2023 (sobota)
Preteky druhého kola slalomu vo fínskom Levi 12.11.2023 (nedeľa)
Celkové poradie, umiestnenie a priebežné výsledky
Krátke zhodnotenie pretekov na záver

Aká nálada panovala pred sobotňajšími pretekmi?

Mauro Pini, tréner šampiónky, hodnotí úspešný štart do sezóny a očakáva úspech v Levi. Petra Vlhová rozbehla svoju sezónu v Svetovom pohári žiarivo. Dvadsaťosemročná slalomová majsterka sa v Söldene zaradila na cennú tretiu priečku. S trénerom Mauro Pinim, hlavným stratégom Niké Ski Teamu, sme prebrali tento úspešný štart a ich plány pred pretekmi vo fínskom Levi.

Po krátkej pauze kvôli zdravotným problémom Petra ukázala v Söldene svoju silu. Mauro Pini, jej švajčiarsky mentor, pôvodne brzdil očakávania, no bol príjemne prekvapený lyžiarskym výkonom. „Petra prekonala všetky predpoklady a ukázala neobyčajnú odhodlanosť. Jej výkon nás motivoval a dodal energiu pre nadchádzajúce zápolenie v Levi, kde je Petra vždy pripravená bojovať o vrchol," vyjadril sa Pini.

Tím sa presunul do Levi, kde našli ideálne podmienky pre prípravu. „Z teplého Söldenu sme prišli do mrazivého Levi. Tieto podmienky sú pre nás ideálne, a práca organizátorov nám umožnila nájsť dokonalý svah na tréning. V Levi sa Petra cíti ako doma, a veríme, že opäť bude bojovať o víťazstvo," pokračoval Pini.

Levi je miestom, kde Petra Vlhová exceluje. S piatimi víťazstvami je jednou z hlavných favoritiek na tejto trati. Pini hovorí: „V minulosti tu vyhrali len tri pretekárky - Shiffrinová, Vlhová a Mazeová. Petra má v Levi piatich triumfov, čo je obdivuhodné. Sme plní optimizmu a veríme v jej úspech aj tento rok."

Preteky prvého kola slalomu vo fínskom Levi 11.11.2023 (sobota)

V sobotnom preteku mala Petra len malý náskok pred Lenou Dürrovou, ale podarilo sa jej vytvoriť si výrazne lepšiu pozíciu pred druhým kolom. Predviedla najrýchlejší čas na prvých troch medzičasoch a hoci k záveru niečo zo svojho náskoku stratila, porazila americkú lyžiarku Mikaelu Shiffrinovú o 0,76 sekundy. 

Jej výkon bol pozoruhodný už od štartu, kde sa rýchlo dostala do optimálneho tempa a zvládla technicky náročné kombinácie bez akéhokoľvek zaváhania. Petra po pretekoch uviedla, že napriek víťazstvu neoslavovala a zvolila si skorý odpočinok. Druhé kolo slalomu žien v Levi bolo naplánované na 13:00 hodinu v nedeľu a všetci očakávali, či Vlhová udrží svoju dominanciu aj v tomto kole.

Preteky druhého kola slalomu vo fínskom Levi 12.11.2023 (nedeľa)

V druhom kole Vlhová spravila kľúčovú chybu. Na trati dostala tzv. špicar, ktorý ju vykoľajil z jej doterajšieho skvelého výkonu. Tento moment sa dá zhodnotiť iba ako nešťastná kombinácia terénnych nerovnosti a náročných podmienok na svahu, ktoré spôsobili, že lyže nezareagovali tak, ako Petra očakávala.

V prvom medzičase mala Petra ešte výrazný náskok 87 stotín a dokonca na druhom medzičase viac ako sekundu. Avšak víťazstvo nečakane pripadlo americkej lyžiarke Mikaele Shiffrinovej. Shiffrinová si tak pripísala svoje 89. víťazstvo vo Svetovom pohári.

Shiffrinová po pretekoch vyjadrila súcit s Vlhovou, uznávajúc, že víťazstvo si zaslúžila slovenská lyžiarka a jej tím. Aj napriek miernejmu zraneniu, ktoré americká lyžiarka prekonávala, sa jej podarilo zostať pozitívne naladená a dosiahnuť skvelý výkon. Chorvátska lyžiarka Leona Popovičová skončila na druhom mieste po vynikajúcom druhom kole, zatiaľ čo Lena Dürrová z Nemecka sa umiestnila na tretej priečke.

Celkové poradie, umiestnenie a priebežné výsledky

Priebežné poradie Svetového poháru žien vo fínskom Levi:

  1. Mikaela Shiffrinová (USA) - 190 bodov 
  2. Petra Vlhová (Slovenská republika) - 160 bodov 
  3. Sara Hectorová (Švédsko) - 145 bodov 
  4. Lena Dürrová (Nemecko) - 140 bodov
  5. Leona Popovičová (Chorvátsko) - 106 bodov
  6. Katharina Liensbergerová (Rakúsko) a Lara Gutová-Behramiová (Švajčiarsko) - 100 bodov

Výsledky Svetového poháru žien vo fínskom Levi

  1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:51,68 min. 
  2. Leona Popovičová (Chorvátsko) +0,18 s 
  3. Lena Dürrová (Nemecko) +0,30 s
  4. Sara Hectorová (Švédsko) +0,66 s
  5. Mina Fürst Holtmannová (Nórsko) +1,23 s
  6. Alison Nullmeyerová (Kanada) +1,24 s
  7. Laurence St. Germainová (Kanada) +1,32 s
  8. Wendy Holdenerová (Švajčiarsko) a Katharina Liensbergerová (Rakúsko) +1,41 s
  9. Zrinka Ljutičová (Chorvátsko) +1,45 s

Krátke zhodnotenie pretekov na záver

Vo fínskom Levi sa odohrali napínavé preteky slalomu žien, kde slovenská lyžiarka Petra Vlhová ukázala svoj talent. Po skvelom prvom kole s náskokom sa Petra ocitla pred šancou na víťazstvo. Avšak, druhé kolo prinieslo neočakávaný zvrat. Kvôli technickej chybe na trati sa jej nedarilo udržať vedúcu pozíciu. Napriek tomuto nešťastnému momentu ukázala, že patrí medzi špičku svetového slalomu. Výsledky pretekov vo fínskom Levi potvrdili jej schopnosti a napriek prekážkam si udržala skvelé celkové umiestnenie v Svetovom pohári.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport