Výsledky pretekov v Kranjskej Gore, ako dopadla Petra Vlhová
09.01.2024

Výsledky pretekov v Kranjskej Gore, ako dopadla Petra Vlhová

V lyžiarskom stredisku Kranjska Gora sa 6.1 a 7.1.2024 odohrali preteky Svetového pohára v obrovskom slalome a slalome žien. Táto sezóna prináša nové výzvy pre Petru Vlhovú a jej súperky. Petra sa predchádzajúcimi úspechmi v tomto stredisku pripravuje na to, aby opäť ukázala svoje schopnosti a zručnosti v týchto náročných pretekoch. V pozadí pretekov sa skrýva tvrdá príprava, strategické rozhodnutia a nekonečné hodiny tréningu, čo všetko spolu vytvára základ pre víťazstvo. Ako sa Petra a jej súperky vysporiadajú s tlakom a výzvami Kranjskej Gore?

Cesta k víťazstvu pred pretekmi v Kranjskej Gore
Obrovský slalom žien 6.1.2024 (Kranjska Gora)
Slalom žien 7.1.2024 (Kranjska Gora)
Krátke zhodnotenie pretekov

Cesta k víťazstvu pred pretekmi v Kranjskej Gore

V malebnom lyžiarskom stredisku Kranjskej Gory, ktoré je známe svojimi náročnými slalomovými traťami, sa Petra Vlhová už viackrát ocitla na vrchole slávy a obhájila víťazstvo. Po posledných dvoch triumfoch prichádza s otázka, čo prinesú nadchádzajúce preteky v Slovinsku? Petra poznamenáva: „Podmienky na svahu hrajú kľúčovú rolu. Kopec je náročný a ak budú aj podmienky výzvou, čakajú nás skutočne náročné preteky.“ Bez možnosti predzávodného rozjazdu, ako tomu bolo v Lienzi, je každý závod výzvou dosiahnuť maximálny výkon od začiatku. V Lienzi sa dvojnásobne radovala z víťazstva Mikaela Shiffrinová. Vlhová však nezostáva pozadu a s úsmevom hovorí: „Keď vidím, aká je Mikaela silná, chcem sa jej vyrovnať. Všetci chceme byť najlepší.“

Pred nasledujúcim tréningom sa tréner Petry Vlhovej, Mauro Pini, pripojil k online tlačovej konferencii. Hovoril o prípravách v Toblachu, ktorý sa nachádza neďaleko Slovinska. Taktiež hovoril o očakávaniach od pretekov v Kranjskej Gore. „Vzhľadom na poveternostné podmienky môžeme očakávať náročné preteky,“ hovorí Pini, pripomínajúc, že ak sa náhle zhorší počasie, stane sa to výzvou pre všetkých lyžiarov. Petra Vlhová tiež rozprávala o tom, čo pre ňu znamená lyžovanie - je to mix zábavy a tvrdej práce. „Je dôležité tešiť sa z toho, čo robíte. Zároveň však musíme tvrdo pracovať, aby sme dosiahli naše ciele,“ poznamenala Petra. Aktuálne sa zameriava na výzvy, ktoré ju čakajú na zjazdovkách v Krajinskej Gory.

Obrovský slalom žien 6.1.2024 (Kranjska Gora)

Petra Vlhová sa umiestnila na štvrtom mieste v sobotňajšom obrovskom slalome Svetového pohára žien v Slovinsku. V Kranjskej Gore, prišla o vedúce postavenie z prvého kola a zaostala za víťazkou, kanaďankou Valerie Grenierovou o 61 stotín sekundy. V strednej časti slalomu Petra stratila tempo. Zvolila široké oblúky, musela zintenzívniť útok, ale to bohužiaľ nestačilo ani na pódiové umiestnenie. Na druhom mieste skončila Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová (+0,37 s), tretia bola Talianka Federica Brignoneová (+0,51 s). Petra v roku 2023 dosiahla v Kranjskej Gore v obrovskom slalome tretie a štvrté miesto. Organizátori sa usilovali pripraviť trať čo najlepšie, napriek nepriaznivému počasiu a nadmernému dažďu. Kľúčové bolo prvé kolo, kde mali prvé štartové čísla obrovskú výhodu. Napriek tomu sa dá povedať, že Petra predviedla veľmi dobrý výkon na čerstvej trati, predvádzajúc sebaistú a dynamickú jazdu. V druhom kole však jej výkon poklesol, a s 18. najrýchlejším časom kola sa od pódia vzdialila o 10 stotín. "Som sklamaná, ale nemám si čo vyčítať. Urobila som maximum," povedala Vlhová po pretekoch. Vyhodnotila druhé kolo ako náročné, kde sa snažila, ale neuspela. Grenierová predviedla najlepšie finálové kolo, posunula sa o tri pozície vpred a získala svoje prvé pódiové umiestnenie v sezóne.

Mikaela Shiffrinová, líderka celkového poradia, bola po prvom kole siedma, ale v druhom dosiahla len 22. čas. Vlhová klesla v hodnotení obrovského slalomu na piatu priečku, za Grenierovou a Hectorovou. Shiffrinová si udržala vedenie, napriek deviatemu miestu.

Slalom žien 7.1.2024 (Kranjska Gora)

Petra Vlhová zaznamenala triumf v nedeľnom slalome Svetového pohára v Kranjskej Gore, pričom na druhé miesto odkázala Nemku Lenu Dürrovú s odstupom 72 stotín. Tretie miesto obsadila nečakane Američanka Hurtová so stratou 0,87 sekundy.

Po víťazstve Vlhová pre FIS povedala: "Som nesmierne šťastná a hrdá. Druhé kolo bolo náročné, ale snažila som sa lyžovať čo najlepšie. Keď som videla, že som vyhrala, bola to úžasná radosť, ktorú som mohla zdieľať s fanúšikmi zo Slovenska." Vlhová takto zaznamenala svoj tretí triumf sezóny a 31. v kariére, pričom v Kranjskej Gore vyhrala už po tretíkrát (2020, 2022, 2024). 

Dvadsaťosemročná Slovenka sa tiež vyrovnala v historickom poradí s Erike Hessovou, dosahujúc 31. víťazstvo vo Svetovom pohári. V disciplíne si polepšila na druhé miesto v celkovej klasifikácii, zaostávajúc za Shiffrinovou o 207 bodov. Vlhová využila aj chybu Mikaely Shiffrinovej, ktorá vypadla v polovici prvého kola, čo komentovala Nicole Hospová zo ORF. Petra vedúca po prvom kole, zvýraznila svoju dominanciu aj napriek náročným podmienkam, ako sneženie a znížená viditeľnosť. 

Táto víťazstvo prichádza ako predzvesť pretekov v Jasnej, na ktoré sa teší aj jej tréner Mauro Pini. "Som šťastná, že sa mi podarilo vyhrať napriek náročným podmienkam," povedala Vlhová po svojom šiestom pódiovom umiestnení v sezóne. Petra tiež hovorí o ťažkostiach s viditeľnosťou a chybe v strednej časti trate. Shiffrinová komentovala svoj výkon a zhodnotila svoje vyčerpanie, no dúfa v lepšie výsledky. Hurtová sa v druhom kole posunula z 16. miesta na pódium, čím prekvapila. Preteky pokračujú rýchlostnými disciplínami v rakúskom Zauchensee 13. a 14.1.2024, kde na fanúšikov čaká zjazd a super-G.

Krátke zhodnotenie pretekov

Záverečné hodnotenie pretekov v Kranjskej Gore odhaľuje drámu, odhodlanie a vynikajúce výkony. Petra Vlhová, napriek sklamaniam v obrovskom slalome, preukázala svoju silu a odhodlanie tým, že triumfovala v slalome. Tento výsledok nie len potvrdzuje jej pozíciu medzi lyžiarskou elitou, ale tiež znamená významný krok v jej snahe udržať si konkurencieschopnosť vo Svetovom pohári. Súperky Grenierová a Shiffrinová ukázali, že boj o vrcholné pozície je neustále napínavý a plný nečakaných zvratov. Tieto preteky v Krajinskej Gore tak predstavujú ďalšiu kapitolu v neustálom príbehu výziev, triumfov a osobných súbojov.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport