Všetko o značke Rossignol, spoznajte najnovšie modelové rady
23.01.2024

Všetko o značke Rossignol, spoznajte najnovšie modelové rady

Ikonická športová značka Rossignol je určená predovšetkým pre ľudí milujúcich zimné športy. Športový nadšenec, amatér alebo expert na klasické i alpské lyžovanie alebo snowboarding si určite nájde to pravé orechové v ponuke kvalitných produktov. Kolekcia od Rossignolu je zameraná najmä lyžiarske a snowboardové vybavenie, oblečenie, obuv a športové doplnky, ktoré sú vyrábané z recyklovaných materiálov udržateľnými postupmi. Logo v znamení trojfarebného kohúta symbolizuje už viac ako 110 rokov históriu značky. Spoločnosť bola založená Abelom Rossignolom v roku 1907 vo francúzskom meste Isère. S výberom vám radi a odborne poradíme online alebo v našich predajniach Najšport.

Základné informácie o značke Rossignol
Rossignol od histórie po súčasnosť
Rossignol a jeho moderná výroba
Postavenie na trhu
Produktové kategórie od Rossignolu
Top technológie od značky Rossignol
Najnovšie modelové rady
Pár slov na záver

Základné informácie o značke Rossignol

Francúzsky výrobca alpského, snowboardového zimného vybavenia bol vôbec prvým, ktorý v 60. rokoch začal s výrobou plastvoých. Zakladateľom značky Rossignol bol Abel Rossignol, ktorý bol nielen zanieteným lyžiarom, ale vyrábal aj rôzne produkty z dreva najmä pre textilný priemysel. Jeho prvé lyže boli vyrobené z masívu v jeho dielni v meste Voiron vo Francúzsku. Abel mal veľký talent, skvelú zručnosť a pozorovacie schopnosti. Už v roku 1942 získal patent na lyže z laminátu, ktoré boli vyrobené len z jedného typu dreva. Volali sa Olympic 41. Po čase sa mu narodil syn, ktorý pokračoval ďalej v jeho šľapajách aj po jeho smrti. Spoločnosť čerpá inšpiráciu zo svojich takmer 100 ročných skúseností. Spája šport a módu, ležérnosť a eleganciu s francúzskym šarmom. Rossignol úzko spolupracuje s profesionálnymi športovcami a vývojármi technológií, aby zaručila kvalitu a najnovšie inovácie svojich produktov. Značka Rossignol si vás získa svojou príťažlivosťou a skvelým prevedením vás určite nesklame.

Logo Rossignol

Rossignol od histórie po súčasnosť

Viete, že slovo Rossignol je francúzskeho pôvodu a znamená slávik? Príznačné označenie pre tak dokonalé lyže, ktoré na snehu spievajú ako slávik. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme najdôležitejšie etapy v histórii značky Rossignol, aby ste sa do nej ešte viac zamilovali.

V roku 1956 Laurent boix-Vives kúpil spoločnosť Rossignol, kde bola výroba zameraná hlavne na lyžiarske vybavenie, ktoré boli distribuované do celého sveta. Lyžiarske produkty značky Rossignol si začali zajednávať športovci, ktoré im dopomohli k víťazstvám. Napríklad počas zimných olympijských hier v roku 1960 v Kalifornii v Squaw Vallex sa predviedol Francúz Jean Vuarnet, ktorý vyhral zjazd na prvých celokovových lyžiach Allais. Úspechy športovcov priniesli zvýšený dopyt po prevratnom modely lyží Allais.

História Rossignolu

O 4 roky neskôr prišli na rad lyže Stratos vyrobené zo sklenených vlákien. Taktiež tento model vyskúšalo mnoho športovcov. Roky 1966 až 1967 priniesli ďalších víťazov svetového pohára a držiteľov veľkého glóbusu. Boli nimi Nancy Greene a Jean Claude Killy. Ktoré lyže podľa vás preferovali? No predsa najnovší model, Rossignol Stratos! O pár rokov neskôr sa Rossignol stáva najväčším svetovým výrobcom lyží!

Rok 1971 bol zlomovým rokom, pretože sa výroba zamerala na bežky a rok 1987 sa preslávil výrobou prvého Rossignol snowboardu. 70-te roky uviedli na trh prvé severské lyže a Rossignol založil distribučnú spoločnosť v USA. Úspech bol na dosah ruky. V rokoch 1960 až 1979 Rossignol otvára fabriky na výrobu lyží, a to po celom svete. Už vtedy výroba dosahovala závratných výšin. V porovnaní so súčasnosťou sa vtedy vyrobilo 4-krát viac lyží ako dnes.

Rossignol 1976

Z minulosti vieme, že výrobky značky Rossignol využívali športovci na zimných olympijských hrách v Albertvile, Lillehammeri a po väčšinu pretekov vyhrávali mediale. Olympijské hry v Calgary, v Alberte, Kanade z roku 1988 si nesú 6 zlatých medailí z alpských športov. O rok neskôr sa Rossignol výroba zamerala na výrobu lyžiarok a topánok spoločností Lange, Caber a Dynastar, ktoré potom premenoval na Rossignol. Dnes môžeme firmy Lange, Look, Dynastar poznať pod súhrnným názvom Rossignol Group - Lange, Look, Dynastar.

Rossignol si získala aj sortiment Geze a Look, rebranding Geze. Jednalo sa o lyžiarske viazanie, snowboardové vybavenie a horské oblečenie. 90-te roky minulého storočia boli pre Rossignol veľmi úspešné. Predala sa väčšina lyží a asi tretinu na svete z nich tvoril Rossignol. V roku 1996 sa výroba značky Rossignol zamerala na výrobu textilu. V prvej kolekcii doplnkov a textilu ste mohli zbadať prenikavo žltú lyžiarsku vetrovku.

História značky Rossignol

Neskôr Rossignol nadviazala spoluprácu s dizajnérom Jeanom-Charlesom de Castelbajacom, ktorého tvorba pretrváva dodnes. V roku 2005 spoločnosť kúpila sortiment od Quiksilver pre skaterov, snowboardistov a surferov. O 3 roky neskôr zas Quiksilver uzavrela dohodu s Macquarie o predaji Rossignol spolu s jeho dcérskymi spoločnosťami švédskej spoločnosti Altor Equity Partners a rodine Boix-Vives. Dobré značky sa prepojili, aby vzniklo niečo úžasné.

Rossignol a jeho moderná výroba

Lyže Rossignol Stratos

Tento model bol uvedený na trh v rokoch 1965 až 1975. Bol vyrobený z revolučnej štruktúry, dreveného jadra a sklolaminátu, ktorý pochádzal z leteckého priemyslu. Ich charakteristickým rysom bola jedinečná farba, modrá. Kráľovská, teda intenzívna modrá sa používala na oblečenie, napr. vnútornú stranu kapucní, na zipsy, aby lyžiar na bielej pokrývke vynikol. Moderný štýl inšpirovaný francúzskou eleganciou sa v prevedení produktov Rossignol odzrkadľuje veľmi symbolicky.

Rossignol dnes

Pri výrobe produktov značky Rossignol sa výrobcovia držia zodpovedného prístupu k materiálom. Výrobky, ktoré majú označenie Duvet du Faubourg nesú špičkový štandard použitia peria. Obsah peria tvorí asi 19 %. Pričom 64% zastúpenie tvorí syntetické perie. Pravé perie a koža, ktoré sa používajú pri tvorbe sa získavajú z agropotravinárskeho reťazca a sú vedľajšími produktmi priemyslu. V žiadnom prípade sa nepoužíva ošklbané perie zo živých zvierat. Takisto použitie peria a páperia z výrobného reťazca foie-gras je zakázané.

Taktiež spoločnosť Rossignol upustila od použitia zvieracej srste a mohérovej vlny, austrálskej vlny bez mulov a vlny z agora zajacov, kvôli zisteniu zlého zaobchádzania so zvieratami. Firma Rossignol pozná svoje etické limity a v žiadnom prípade ich nebude prekračovať. Všetky tieto pravidlá Rossignol zhrnula vo svojom kódexe správania.

Bundy Atelier S

Pri kúpe bundy z tejto edície nakúpite ekologicky a rozumne. Kúpou podporíte lokálnu výrobu v Drôme vo Francúzsku. Bundy Atellier S sú vyrobené z recyklovateľného materiálu Sympatex®, ktorý je vodeodolný, vetruvzdorný, priedušný a 100% recyklovateľný. Takisto v zložení búnd nenájdete teflónové polyméry PTFE a PFC. Strečový materiál bundy nielenže dobre padne na každú postavu, ale nesie si aj bluesign® certifikát.

Bluesign® certifikát dostane len taká firma, ktorá používa šetrné, čisté, bezpečné postupy, materiály a správa sa pri výrobných procesoch ekologicky. Jedná sa o najvyšší titul šetrnosti a bezpečnosti vydaný švajčiarskou spoločnosťou bluesign technologies® AG. Spoločnosť Rossignol vo všetkých fázach výroby je zameraná na šetrné zaobchádzanie s energiami, vodou, chemikáliami či vypúšťanými emisiami. Celá kolekcia je vyrobená z TOP ekologických tkanín. Napr. kolekcia Urban navrhovaná J.CH. Castelbajacom je 100% vyrobená v Taliansku. Ide o lokálneho výrobcu. Výborné renomé značky Rossignol, nemyslíte?

Rada Sport Chic

Rossignol úzko spolupracuje s PRIMALOFT na tom, aby boli v odevoch použité recyklované materiály v syntetickej izolácii v 2 kategóriách: 100% recyklované materiály použité v zimných výrobkoch SKI a 80% recyklované materiály v športových produktoch APRES SKI. Aj keď je trh presýtený lacným a rýchlo dostupným tovarom, myslite na to, že ak sa vám podarí peniaze pri tomto štýle nakupovania ušetriť, nepodarí sa vám ušetriť planétu. Väčšina lacných produktov je vyrábaná masovo bez ohľadu na životné prostredie, na život ako taký. Rossignol sa snaží o lepšiu budúcnosť a čistotu našej planéty. Nakoniec odevy tejto značky vydržia naveky a môžu sa dediť z generácie na generáciu. Aj o tom šetrenie je, no nie?

Postavenie na trhu

Rossignol dnes už snáď netreba ani predstavovať. Vybudovala si pevnú základňu s vyše 100 ročnou tradíciou. Spoločnosť sa dnes zapája do rôznych ekologických výziev a projektov, aby podporila správnu vec a šírila osvetu o ochrane prírody. V septembri 2020 sa zapojila do výzvy RESPECT, kde sa zaviazala k Dohovoru o móde G7 a podpísala Chartu OSN o módnom priemysle pre zmenu klímy. Taktiež sa zapojila do iniciatívy POW, kde sa jej počas PROTECT OUR WINTER a WHITE FRIDAY podarilo vyzbierať financie pre nadáciu a ochranu klímy.

Perfektné lyže Rossignol Hero

Rossignol sa doteraz snaží eliminovať produkciu uhlíkovej stopy a dopadu na životné prostredie. Jej cieľom je do roku 2030 znížiť uhlíkovú stopu o 30 % a do roku 2050 nevyprodukovať žiadnej uhlík. Už v roku 2019 sa jej podarilo zredukovať 97 % použitia vody na klimatizácie, taktiež 37 ton oxidu uhličitého za rok. Spotreba energií vo fabrikách klesla o viac ako polovicu. Aj vďaka tomu, že nainštalovala solárne panely na výrobné fabriky pre výrobu obnoviteľnej energie.

Aj keď šetrenie planéty Zem od ľudských vplyvov je beh na dlhé trate, firme Rossignol sa to podarilo aspoň takto. Získala certifikát ISO 14001 v rokoch 2012 a 2019. Francúzska spoločnosť Rossignol si zasluhuje vašu pozornosť nielen preto, že spolupracuje s profesionálnymi športovcami svetovej úrovne, ale aj preto, že neustále inovuje svoje výrobné procesy a produkty, ktoré sú v konečnom dôsledku stále neprehliadnuteľné a recyklovateľné.

Produktové kategórie od Rossignolu

Lyže

  • All-Mountain lyže: Najnovšie modely v tejto kategórii sú navrhnuté tak, aby poskytovali vynikajúci výkon na akomkoľvek teréne. Modely Experience a Sky 7 sú ideálne pre lyžiarov, ktorí hľadajú univerzálnosť a kontrolu.
  • Závodné lyže: Rossignol pokračuje v tradícii poskytovania špičkových závodných lyží s modelmi ako "Hero Elite". Tieto lyže sú navrhnuté pre maximálnu rýchlosť a precíznosť.

Snowboardy

  • Freestyle snowboardy: Pre milovníkov parku a trikov sú nové modely Sawblade a Jibsaw ideálne. Tieto dosky ponúkajú skvelú flexibilitu a odolnosť.
  • All-Mountain snowboardy: Modely ako One LF sú navrhnuté pre všestranných jazdcov, ktorí chcú dosku vhodnú na akékoľvek podmienky.

Oblečenie a športové príslušenstvo

Rossignol tiež ponúka široký sortiment kvalitného zimného oblečenia a príslušenstva. Od vysoko funkčných lyžiarskych búnd a nohavíc až po lyžiarske rukavice a čiapky, všetko je navrhnuté s dôrazom na kvalitu, štýl a prevedenie.

Top technológie od značky Rossignol

  • Air Tip Technology: Táto technológia sa používa v lyžiach freeride a all-mountain. Spočíva v použití vzduchových dutín v špičke lyží, čo znižuje ich hmotnosť a zvyšuje ich ovládateľnosť a stabilitu, najmä v hlbokom snehu.
  • LCT (Line Control Technology): LCT je technológia navrhnutá na zlepšenie stability a kontroly. Je založená na vertikálnom titánovom alebo plastovom elemente, ktorý beží pozdĺž celej dĺžky lyže, čo pomáha znižovať torznú flexiu a zvyšuje presnosť lyže.
  • Carbon Alloy Matrix: Táto technológia kombinuje karbónové vlákna a bazaltovú matricu, čím sa zvyšuje pevnosť a tuhosť lyže bez pridania zbytočnej hmotnosti. Je to ideálne pre zjazdové lyže, kde je potrebná presnosť a výkon.
  • HD Core TI: HD Core TI je zameraný na optimalizáciu hmotnosti a výkonu lyží. Využíva vysokohustotnú drevenú jadro s titánovými vrstvami, aby poskytla lyžiam odolnosť, stabilitu a dobrú odozvu.
  • Minicap Sandwich Construction: Táto konštrukcia kombinuje tradičnú sendvičovú konštrukciu s vrstvami dreva a sklolaminátu s bočnými stenami, ktoré sa rozširujú až na vrch lyže. Toto zvyšuje odolnosť lyží a zároveň zlepšuje prenos energie a ovládateľnosť.
  • Progressive Sidecut: Inovatívny dizajn, ktorý kombinuje rôzne rádiusy záberu na rôznych častiach lyže, čo zlepšuje ovládateľnosť a zvyšuje výkon lyže v zákrutách.
  • Rectangular Sidewall Construction: Táto konštrukcia poskytuje pevnosť, presnosť a výkon vďaka kombinácii dreveného jadra a vertikálnych bočných stien po celej dĺžke lyže.

Rossignol

Najnovšie modelové rady

Rossignol predstavuje pre rok 2024 radu inovatívnych modelov lyží Rossignol, ktoré sú určené pre rôzne štýly a preferencie lyžovania:

  • Sender Free 110: Tento model je určený pre freeriding. Lyže majú zvýšené rocker profily na špičke a päte, čo umožňuje ľahkú ovládateľnosť a rýchle obraty. Sender Free 110 využíva technológie ako AirTec a titanalový lúč pre optimálny výkon a stabilitu.
  • Séria Forza: Tieto všestranné lyže na carving sú navrhnuté pre milovníkov carvingu na svahoch. Lyže Forza majú širokú špičku, pás pod 80 mm a podporujú rôzne uhly náklonu pri carvingu, s modelmi ako Forza 70° a Forza 60°. Čím nižšie číslo, tým viac rekreačný a hravý je carving.
  • Essential Ski: Tento udržateľný model bol uvedený na trh ako ekologická možnosť. Lyže sú vyrobené technológiou, ktorá nevyžaduje spotrebu vody a sú až do 77 % recyklovateľné, bez toho, aby sa obetoval výkon.
  • Escaper 105 Nano: Nový touringový model s hlbším rocker profilom na špičke pre dni na prášku, ktorý kopíruje konštrukciu populárneho modelu Escaper 97 Nano.
  • Experience Skis: Tento model pre všestranné lyžovanie na prednej strane kopca prichádza s novým grafickým dizajnom pre sezónu 2024.
  • Black Ops 98 a 118: Tieto modely zostali nezmenené oproti predchádzajúcej sezóne a sú určené pre lyžiarov, ktorí hľadajú všestrannosť a dobrodružstvo.
  • Rallybird Skis: Špeciálne navrhnuté pre ženy, tieto lyže naďalej excelujú v ponuke spolu s modelmi Sender.
  • Ďalšie modely: V ponuke sú aj ďalšie modely ako Rallybird 102 a 104 Ti, Sender 104 Ti, Sender 106 Ti+ a Sender Free 110 Ti Plus, pričom každý z nich ponúka unikátne vlastnosti pre rôzne štýly lyžovania a podmienky.

Kolekcia Rossignol na rok 2024 sa javí ako kombinácia inovácie, výkonu a udržateľnosti, ponúkajúc niečo pre každého lyžiara, či už ide o freeriding, carving alebo skialpinizmus.

Pár slov na záver

Rossignol zostáva na čele lyžiarskeho a snowboardového priemyslu vďaka svojmu záväzku k inovácii, kvalite a vášni pre zimné športy. Ich najnovšie modelové rady dokazujú, že aj po viac ako sto rokoch, môže byť stará značka stále na čele inovácií a vývoja. Rozmanitosť a kvalita ich produktov spĺňa potreby začiatočníkov aj pokročilých lyžiarov a snowboardistov. Ako sa lyžiarsky a snowboardový svet neustále vyvíja, môžeme očakávať, že Rossignol bude naďalej hrať kľúčovú úlohu v tomto vývoji, prinášajúc nové a vzrušujúce produkty pre všetkých milovníkov zimných športov.

Nech už ste nadšeným lyžiarom, ktorý vyhľadáva čerstvý prachový sneh, alebo snowboardistom, ktorý miluje adrenalín v parku, Rossignol má niečo pre každého. Ich posledné modely sú dokonalým spojením tradície a moderných technológií, čím zabezpečujú, že každý zážitok na svahu bude nezabudnuteľný.

V tomto dynamickom a vzrušujúcom svete zimných športov Rossignol nie len drží krok, ale často udáva tempo. Takže nech už plánujete akúkoľvek zimnú dobrodružstvo, s produktami Rossignol ste vždy v dobrých rukách. Spojte sa s tradíciou, ktorá trvá už viac ako storočie, a objavte svet lyžovania a snowboardingu s jedným z najvýznamnejších mien v tejto oblasti.

Ak sa vám článok o značke Rossignol zapáčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport