Svetlá na bicykli - prečo sú dôležité?
04.09.2020

Svetlá na bicykli - prečo sú dôležité?

Pomaly ale isto nám začína jesenné obdobie. Nemali by sme zabúdať, že okrem nádherného sfarbenia prírody nám jeseň prinesie aj skoršie stmievanie sa. S týmto súvisí aj väčšia potreba vhodného osvetlenia vášho bicykla kamkoľvek sa vyberiete. Naozaj je veľmi dôležité, aby ste videli na cestu pred sebou, ale aj aby vás videli ostatní účastníci cestnej premávky. 

Kategórie svetiel
Svetlá BONTRAGER a ich výhody
Náš TIP na záver


Vedeli ste o tom, že pre vodičov osobných vozidiel nie je nič horšie ako neosvetlený cyklista? Jazda s blikajúcim denným svetlom, ktoré je viditeľné aj za denného svetla, je pre cyklistu tým najlepším spôsobom, ako zvýšiť pravdepodobnosť, že ho vodič uvidí.

Svetla

Správne osvetlenie bicykla zvyšuje bezpečnosť jazdy presne tak, ako správne nastavenie bŕzd alebo nafúkané kolesá. Osvetlenie oceníte hlavne večer alebo v noci, ale taktiež je aj dôležité podľa zákona v zlom počasí teda v daždi, hmle alebo pri snežení.

Kategórie svetiel 

Svetlá na bicykel rozdeľujeme do dvoch základných kategórií. Prvou sú takzvané “blikačky”, vďaka ktorým bude cyklista viditeľný pre ostatných. Dôležité je ich mať správne umiestnené na vašom bicykli. Najčastejšie jednu umiestňujeme na riaditká a druhú pod sedadlo. Druhou kategóriou sú výkonné svetlá, ktoré naopak pomáhajú dobre vidieť nám na cestu pred sebou. Najčastejšie ich upevňujeneme na riadítka alebo na svoju prilbu. Našu viditeľnosť môžeme doplniť aj reflexnými prvkami na našom odeve, batohu alebo kolesách, prípadne zvoľte cyklistické reflexné oblečenie. 

prilba-svetlo

Svetlá BONTRAGER a ich výhody

Budete videný aj cez deň

Na vytvorenie účinného denného svetla je potrebné viac ako len množstvo luménov. Denné svetlo je navrhnuté so špecifickým zaostrením, blikaním a dosahom, ktoré je možné vidieť z primeranej vzdialenosti počas dennej doby. 

Nie všetky svetlá sú vytvorené rovnako 

Jas je dôležitý, ale na vytvorenie účinného denného svetla je potrebné viac ako len množstvo luménov. Skutočné denné svetlo je navrhnuté špecifickým zaostrením, blikaním a dosahom, ktoré je možné vidieť z primeranej vzdialenosti počas dennej doby. 

BLIKANIE - prerušovaný vzor blikania s rôznou intenzitou 

ZAOSTRENIE - zaostrená optika svetelného lúču smeruje tak, aby sa zvýšil dosah 

DOSAH - viditeľnosť počas dňa na vzdialenosť najmenej 2 km

bontrager-svetlo

Náš TIP na záver

Najlepšie je zaobstarať si rovno sadu svetiel Bontrager, ktoré rozjasnia akúkoľvek cestu, ale aj traily. Zadné svetlo vám zvýši bezpečnosť. Tieto svetlá sa dajú nabíjať aj cez USB kábel. Pri zadnom aj prednom si môžete nastaviť taktiež režim blikania a sú viditeľné až do potrebných 2 km.

Ak vás táto téma zaujala, prečítajte si aj náš článok o desiatich najdôležitejších doplnkoch na bicykel alebo ako sa správne obliecť na bicykel

Tím Najšport.