Bezpečnosť jazdy na bicykli
24.08.2020

Bezpečnosť jazdy na bicykli

Teplé mesiace a dlhšie dni nás motivujú k tomu, aby sme každú voľnú chvíľu strávili vonku na čerstvom vzduchu. Všetci predsa vieme, že nielen leto patrí medzi najobľúbenejšie obdobie vhodné na cyklistiku

Vedeli ste o tom, že nebezpečenstvo na nás siahne pri každom šliapnutí do pedálov? Možné problémy cyklistov postrehnú v premávke zo strany áut, ale dokonca sú časté aj strety s množstvom zvierat, či dokonca aj s chodcami. Pamätajte, že tak, ako pri vedení automobilov, aj pri cyklistike je najmenej dokonalou súčasťou bicykla ten, kto ho ovláda. Pre niekoho sa to bude zdať neuveriteľné, ale jednou z najnebezpečnejších vecí pri cyklistike je v podstate už spomínaný samotný jazdec

Povinná výbava
Pár rád, ktoré vám zabezpečia bezpečnú jazdu na bicykli
Jazda spolu s deťmi

Ako ste si určite všimli, cyklistov nám pribúda, ale automobilov neubúda. Nielen vodiči áut, ale aj cyklisti musia rešpektovať dopravné značky. Ak budete dodržiavať pravidlá cestnej premávky vyhnete sa pokute a ochránite svoju bezpečnosť, prípadne bezpečnosť vášho dieťaťa, ale aj ostatných účastníkov premávky.

bezpečná jazda na bicykli

Povinná výbava

Povinná výbava sa týka všetkých bicyklov, ktoré sú súčasťou cestnej premávky. Pozrieme sa spolu na to, čo by si mal každý jeden z nás predstaviť pod pojmom povinná výbava na bicykli. 

  • Bicykel musí mať dve účinné samostatné brzdy.
  • Musíme mať zabezpečenú jazdu na pneumatikách a ráfikoch bez trhlín alebo iných deformácii. 
  • Bicykel musí mať funkčné brzdy a reťaz. 
  • Kvôli bezpečnosti nesmie mať bicykel na vonkajšom povrchu ostré alebo špicaté výčnelky. 

Viete o tom, že odrazové sklá sú na bicykli povinné? Predné by malo byť biele, zadné červené, na každej strane kolesa aspoň jedno bočné, ktoré by malo byť oranžové a na každom pedáli taktiež oranžové. Všetky odrazové sklá môžete nahradiť aj reflexnými prvkami na odeve alebo obuvi.

A čo taká prilba? Je povinná? Ak sa vyberiete mimo obce, je vašou povinnosťou chrániť si hlavu poriadne upevnenou ochrannou prilbou. Samozrejme, deti do 15 rokov sú povinné nosiť počas bicyklovania prilbu na hlave nielen mimo obce, ale aj priamo v obci.

prilba

Pozor! Ak nebudete mať povinnú výbavu a bude vás kontrolovať polícia, môžu si situáciu vyhodnotiť ako porušenie všeobecne záväzného právneho predpisu o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Cyklista tak môže dostať pokutu, ktorá bude siahať až do výšky 100 €. 

Odporúčame medzi základnú výbavu zaradiť aj zvonček, náhradnú dušu, set na lepenie defektu, minimálne 2 montpáky, malú pumpu na nafúkanie duše a samozrejme aj blatníky.

Pár rád, ktoré vám zabezpečia bezpečnú jazdu na bicykli 

  • Priechod pre chodcov nie je aj priechod pre cyklistov. Ak chcete priechod použiť, musíte zo svojho bicykla zosadnúť. Hneď ako z bicykla zosadnete, preberáte povinnosti chodca. 
  • Dávajte si pozor na jazdu po chodníku, je zakázaná. Zo zákona povolenú jazdu po chodníku majú len osoby mladšie ako 10 rokov. 
  • Nesmiete jazdiť bez držania riadítok. Tak isto sa nesmiete počas jazdy držať iného vozidla, viesť druhý bicykel, ručný vozík alebo dokonca zviera alebo predmety, pretože vám to sťaží vedenie bicykla, čím ohrozíte iných účastníkov cestnej premávky - napr. igelitová taška, či batoh zavesený na riadidlách. 
  • Počas jazdy nestrácajte pozornosť. Tak ako vodič auta, aj cyklista musí byť plne sústredený na dopravnú situáciu. 
  • Vždy majte pri jazde nohy stále na pedáloch. 
  • Na jednomiestnom bicykli môže jazdiť len jedna osoba. 
  • Nezabúdajte, že aj cyklista nesmie užívať pred alebo počas jazdy alkohol. 
  • Pamätajte, že cyklista by nemal ohrozovať chodcu. V prípade stretu nesie zodpovednosť cyklista nie chodec. 
  • Pri zmene smeru jazdy musí dať cyklista znamenie upažením príslušnej ruky dostatočne včas.
  • Pri zastavovaní by cyklista mal upažiť pravú ruku. Týmto znakom informuje vodičov o brzdení, plynulom spomaľovaní a následne zastavení na okraji vozovky. 
  • Snažte sa obmedziť prudké zmeny jazdy vo veľkej premávke. 
  • Počas jazdy by ste nemali mať v ušiach slúchadla, potrebujete vnímať všetko, čo sa deje okolo vás.

Jazda spolu s deťmi 

Ak máte dieťa pri sebe na sedačke, tak musí mať pevné opierky na nohy. Pokojne použite namiesto sedačky cyklovozík určený na prepravu detí, ktorý je samozrejme bezpečný a mnohokrát aj pohodlnejší.

cyklovozík

V prípade, že jazdíte so svojimi deťmi, mali by ísť pred vami, aby ste ich mali pred očami. Dieťa by malo mať prilbu, chrániče končatín a reflexné prvky na odeve. Pozor! Je zakázané používať bicykel s pomocnými kolieskami v cestnej premávke.

Keď už sme pri deťoch, prečítajte si náš článok ako naučiť dieťa bicyklovať a už nebudete musieť riešiť sedačku na bicykli alebo cyklovozík. Vaše dieťa sa bude cítiť samostatne a spokojne. :-)

Tím Najšport.