Spoznajte prehadzovačku a radenie Shimano Ultegra
13.07.2022

Spoznajte prehadzovačku a radenie Shimano Ultegra

Spoznajte najnovší systém pohonu pre váš cestný bicykel. Shimano Ultegra predstavuje prelomovú bezdrôtovú technológiu radenia, kľúk, kazety, prehadzovania a brzdenia v cestnej cyklistike. V tomto článku si priblížime výhody, nevýhody, pozrieme sa jednotlivé komponenty a technológie tohto unikátneho hnacieho ústrojenstva.

Čo by ste mali vedieť o Ultegre
Aké sú výhody a nevýhody bezdrôtového radenia?
Predstavenie novej generácie Shimano Ultegra

Čo by ste mali vedieť o Ultegre

Vedeli ste že Shimano Ultegra je teraz lepšia, ako kedykoľvek predtým. Je tak dobrá že v podstate dobehla sériu Dura-Ace a to nie je všetko. V predchádzajúcej 11 rýchlostnej sérií R8070 Ultegra Di2 nastavila latku poriadne vysoko. Zamerala sa predovšetkým na výkon v pomere k cena a kvalita. Taktiež bolo hlavným meradlom znižovanie váhy jednotlivých súčiastok. Novšia séria Shimano Ultegra R8170 Di2 je o niečo drahšia, ako jeho mladší predchodca, no zároveň došlo k výraznému zvýšeniu výkonu. Zlepšila sa presnosť a rýchlosť radenia, zvýšila sa brzdná účinnosť. 

Séria Ultegra R8100 Di2 poskytuje 12 rýchlostné radenie, ktoré ocenia mnohí nadšenci cestnej cyklistiky. Aj v tomto prípade Shimano zachovalo svoju veľkokapacitnú batériu s naozaj dlhou životnosťou, takže sa nemusíte báť že vás nechá v štichu. Tešiť sa tiež môžeme na úplne novú sériu modelového roku 2022 - Shimano Ultegra R8150 Di2, ktorá priniesla opäť vyšší výkon a zlepšenie parametrov. Ktovie kam sa posunie latka týchto technologických vychytávok o niekoľko rokov.

Aké sú výhody a nevýhody bezdrôtového radenia?

Teraz sa poďme pozrieť na výhody a nevýhody bezdrôtového radenia v porovnaní s klasickou verziou lankového radenia. Viac informácií nájdete v našom článku - Porovnali sme pre vás elektrické a mechanické radenie na bicykli. Je však potrebné poukázať na fakt, že bezdrôtové radenie nemá takmer žiadne nevýhody, veď sa o tom presvedčte sami:

Výhody bezdrôtového radenia

  • Čistejšia konštrukcia rámu, bez zbytočnej kabeláže.
  • Veľmi jednoduchá inštalácia, nakoľko komponenty navzájom komunikujú cez bluetooth.
  • Radenie je oveľa plynulejšie a presnejšie než by sa na prvý pohľad zdalo. 
  • Je plne nastaviteľné, ponúka množstvo režimov.
  • Šetrí ostatné komponenty a súčiastky celého hnacieho ústrojenstva, takže vám vydržia o sezónu dlhšie.
  • Je kompaktné, má nízku hmotnosť a nevyžaduje takú údržbu, ako lankový systém radenia.

Nevýhody bezdrôtového radenia

  • Bezdrôtové radenie je napájané batériou, takže ju treba pravidelne nabíjať. Avšak u nových modelov od Shimana toto nemôžeme nazvať, ako úplnú nevýhodu. Čo sa týka internej batérie BT-DN300, tak tá zvládne na jedno nabitie prejsť až 1000 km, čo sa potvrdilo aj v testovacích skúškach.

Predstavenie novej generácie Shimano Ultegra

Nová generácia systému radenia Ultegra 2022 disponuje plnou konektivitou bluetooth. V minulosti ste potrebovali ďalšie diely pre možnosť spárovania, teraz je možné celú súpravu spracovať naraz a oveľa jednoduchšie. Všetko jednoducho prepojíte spolu s kompatibilným cyklopočítačom, kde je potrebné len nainštalovať aplikáciu Shimano a spárovať zariadenia. Vďaka vstavanému bluetooth, máte prístup k možnostiam synchronizácie a konfigurácie. Bez problémov môžete Shimano Ultegru spárovať s vyššími verziami cyklopočítača Garmin.

Poďme si však predstaviť jednotlivé komponenty novej série Ultegra pre modelový rok 2022:

Kľuky Shimano Ultegra FC-R8100

Sú neoddeliteľnou súčasťou najnovšieho 2 x 12-rýchlostného pohonu. Disponujú najnovšími vylepšeniami pre 12 rýchlostné kazety ponúkané v dĺžkach 160 a 175 mm. Tým prinášajú vysoký výkon, vylepšené prispôsobenie, ako pre nižších, tak aj vyšších jazdcov z rôznymi požiadavkami. Majú optimálne vyváženie tuhosti, hmotnosti, rotačného výkonu a sily. Nová štruktúra Hollowglide znižuje hmotnosť celého komponenty a poskytuje lepší prenos sily do pedálov, presnejšie radenie prešmykača. Nájdete ho v prevodovej zostave 52 až 36 a 50 až 34 zubov. 

Ku kľukám je tiež možnosť zakúpiť si obojstranný merač výkonu Hollowtech II pre kľuky FC-R8100. Poskytuje vám obojstranné meranie výkonu v rozmedzí 2 % s možnosťou kalibrácie nulovej odchýlky pre čo najlepšie získané dáta. Musíme však poznamenať že vďaka dlhej výdrží batérie (Li-ion batéria vydrží až 300+ hodín jazdy), jednoduchému nabíjaniu a konektivite ANT+ a Bluetooth LE je používanie počas tréningovej aktivity jednoduchšie, ako kedykoľvek predtým.

Kľuky a prevodníky Shimano Ultegra 2022

Kazeta Shimano Ultegra Hyperglide CS-R8150

Kazeta Hyperglide+ spôsobila revolúciu v radení na nižšie a vyššie prevodové stupne v cestnej cyklistike. Dokonca aj počas maximálneho úsilia pri dlhých stúpaniach už pretekári nemusia zosadnúť z bicykla a následne roztlačiť bicykel. Prepracovaná 12-stupňová kombinácia prevodov poskytuje nevídanú efektivitu, vysoký výkon a hodí sa pre každého pretekára. Okrem toho je radenie plynulejšie a rýchlejšie aj pri maximálnom napnutí reťaze.

Kazeta Shimano Ultegra 2022

Prehadzovačka Shimano Ultegra Shadow RD R8150 

Je najrýchlejším a najpresnejším radením pre 12-rýchlostné systém. Dĺžka klietky je kompatibilná s kazetami 111-28, 11-30 a 11-34. Kompaktný dizajn obsahuje integrovanú bezdrôtovú jednotku, nabíjačku, vypínač a LED indikátor (stavu batérie, párovania, nastavenia a synchronizovania). Predstavujeme vám doposiaľ najrýchlejšiu zadnú prehadzovačku. Radenie je o 58 % rýchlejšie, ako pri RD-R9150.

Prehadzovačka Shimano Ultegra 2022

Predná prehadzovačka, prešmykač Shimano Ultegra R8150

Kombinuje novú platformu Di2 a technológiu Hyperglide+, čím sa radí medzi najrýchlejšie a najplynulejšie prešmykače danej kategórie. Je až o 45 % rýchlejšia ako FD-R9150. Má menšiu, uhladenejšiu a ľahšiu prednú časť, čo znižuje hmotnosť o 33 % na hodnotu 116 g. Kapacita zbov horného prevodu je 50-54T.

Prešmykač Shimano Ultegra 2022

Páčky Shimano Ultegra Dual Control Lever ST-R8170 

Prinášajú vylepšenú moduláciu a kontrolu pri každej jazde. Využívajú nato osvedčenú technológiu Shimano Servo Wave. Jedná sa o úplne novú platformu Di2, ktorú nájdete len na modeloch Dura Ace a Ultegra. Radenie je rýchlejšie, spoľahlivejšie a jedná sa o najlepšie radenie na svete, podľa dostupný testov a vyjadrení špičkových pretekárov. Disponujú tiež technológiu Clean Cockpit, čo zabezpečuje plynulé bezdrôtové pripojenie, aerodynamický efekt a veľmi jednoduchú údržbu. Tento systém bol navrhovaný inžiniermi pod záštitou skúsených jazdcov. Najnovší model ma optimalizovanie ovládanie bŕzd s ľahším a plynulejším chodom páky. Vylepšená modulácia ponúka perfektné ovládanie a energetickú úspornosť batérie (CR1632), ktorá sa pohybuje od 1,5 do 2 rokov. Okrem kotúčovej verzie brzdenia je dostupná a v ráfikovej.

Páčky Shimano Ultegra 2022

Hydraulické brzdy Shimano Ultegra R8170

Prináša úplne novú úroveň kontroly bicykla a celého brzdového systému. Má vylepšenú brzdnú účinnosť. Brzdenie je až o 10 % účinnejšie, ako jeho predchodca. Doba medzi použitím brzdovej páčky a brzdového efektu je mimoriadne rýchla. Okrem toho poskytuje prekvapivo tichý chod, čo preverili mnohé testy. Brzdový strmeň ľahko udržiava a je nenáročný na technickú manipuláciu.

Brzdy Shimano Ultegra 2022

Vďaka vyššie spomenutým bodom môžeme systém radenia, brzdenia a pohonu maximálne odporučiť. Rozhodne nie je nutné siahnuť po najvyššom modely Dura-Ace, ktorý je určený skôr pre cyklistickú špičku. Systém Ultegra poskytuje všetko čo potrebujete či už ste skúsený cyklista alebo profesionál. Pokiaľ potrebujete poradiť s výberom, zastavte sa v našom cyklistickom obchode Najšport, kde vám s výberom poradia naši skúsení cyklistickí špecialisti, ktorý sa vyznajú. V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať e-mailom alebo telefonicky.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport