Bikefitting pre profesionálne nastavenie vášho bicykla
26.04.2021

Bikefitting pre profesionálne nastavenie vášho bicykla

Vedeli ste, že až tretina cyklistov v súčasnosti jazdí na bicykloch a elektrobicykloch, ktorých veľkosť im nesedí? Kombinácia nevhodného bicykla so zlým nastavením správnej výšky sedla môže spôsobiť mnohé problémy. Tým najčastejším je bolesť chrbta, tŕpnutie rúk, nízka účinnosť šliapania či kombinácia rôznych zranení.

V tomto článku vám poskytneme jednoduché osobné rady pri výbere vhodných veľkostí, ako aj pohľad profesionálov na bikefitting

Čo je vlastne bikefitting?
Nastavenie kufrov a tretier
Správny výber sedadla
Dynamická analýza jazdca a bicykla
Rýchla a kompletná analýza jazdca
Záverečné ladenie a kontrola nastavenia bicykla

Čo je vlastne bikefitting?

Bikefitting v podstate predstavuje nastavenie a optimalizáciu bicykla či e-biku pre individuálne požiadavky každého cyklistu. Vďaka správnemu nastaveniu si dokážete výrazne zvýšiť výkon, pohodlie, zlepšiť prekrvenie svalstva, znížiť svalový stres a podporiť správne usadenie na vašom bicykli. Cieľom bikefittingu je vytvoriť medzi cyklistom a bicyklom dokonale fungujúci celok.

Nastavenie kufrov a tretier

Shoe Cleat Adjustment je špeciálny merač, pomocou ktorého si detailne nastavíte umiestnenie kufrov na tretry. Správne umiestnenie chodidiel na pedáloch a nastavenie kufrov je veľmi dôležité z hľadiska efektivity šliapania, väčšieho pohodlia a pre lepší prenos sily. Chodidlo by malo byť umiestnené v prirodzenej polohe, aby nebolo príliš vpredu a alebo vzadu.

Bikefitting - nastavenie kufrov a tretier

Správny výber sedadla

Správny výber sedadla je pri cyklistike kľúčový a rozhodne naň treba myslieť ešte pred tým, ako si kúpite svoj vysnívaný model. Software Saddle Selection vám umožní vybrať ideálne sedadlo na základe výpočtu šírky vašej sedacej kosti, jazdnej pozície a flexibility. Ak použijete správnu výšku a typ sedadla, tak výrazne znížite pravdepodobnosť zranenia alebo bolesti v spodnej časti chrbta. 

Dynamická analýza jazdca a bicykla

Špeciálny prístroj na presnú analýzu jazdca a bicykla Dynamic Fit Pedaling Analysis umožňuje merať počas simulovanej jazdy niekoľko kľúčových faktorov. Jedným z nich je správny posed, pedálovanie a uhol tela na bicykli, taktiež je možné zmerané uhly optimalizovať podľa výšky, parametrov a štýlu vašej jazdy. Všetko prebieha pod kontrolou školených odborníkov, ktorí sú vo svojom odbore špička.

Dynamická analýza jazdca a bicykla - bikefitting

Rýchla a kompletná analýza jazdca

Prebieha za pomoci školených profesionálov a špeciálneho 2D meradla Complete Fit, ktorý zaznamenáva vašu výšku, držanie tela, dĺžku nôh, dĺžku rúk, šírku ramien a veľkosť chodila. Na základe týchto údajov a jednoduchých algoritmov má jazdec rýchlu predstavu o vhodnej veľkosti bicykla či elektrobicykla bez ohľadu na to, či sa jedná o horský alebo cestný bicykel.

Bikefitting ako rýchla analýza jazdca

Záverečné ladenie a kontrola nastavenia bicykla

Po úspešnom absolvovaní všetkých predchádzajúcich krokov je na rade Bike Adjustment - záverečná kontrola a nastavenie bicykla. Po montáži je nevyhnutné, aby bol váš bicykel nastavený a prispôsobený vaším požiadavkám s laserovou presnosťou. Systém využíva súradnice XY vzhľadom na spodnú konštrukciu konzoly a porovnáva ju s geometriou vášho bicykla.

Bike Adjustment Bikefitting

Už viete, že bikefitting predstavuje profesionálne nastavenie vášho bicykla. Ak sa vám článok páčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport