Cestná cyklistika od A po Z s trénerom Filipom Taragelom
04.07.2023

Cestná cyklistika od A po Z s trénerom Filipom Taragelom

Cyklistika je veľmi náročný šport, ktorý vyžaduje disciplínu, fyzickú vytrvalosť, sústredenie a správne zostavený tréningový plán. Aby sme sa dozvedeli viac o tom, čo sa skrýva za úspechmi cyklistických šampiónov, pripravili sme si pre vás rozhovor s cyklistickým trénerom Filipom Taragelom, ktorý nám priblíži svoju cyklisticku kariéru. Filip má bohaté skúsenosti s tréningom cyklistov a jeho zverenci dosiahli výborné výsledky na prestížnych pretekoch. V súčasnosti je vedúcim členom Cycling Academy Bratislava a stretnúť ho môžete aj na našich cyklo výjazdoch, ktoré pravidelne organizuje tím Najšport.

Kto je Filip Taragel?
Prečítajte si celý rozhovor s Filipom Taragelom

Kto je Filip Taragel?

Spoznajte Filipa Taragela

Filip Taragel sa pýši bohatou profesionálnou kariérou ako dráhový a cestný cyklista, kde pôsobil až desať rokov v reprezentácii Slovenska. Po ukončení svojej aktívnej kariéry v roku 2018 sa rozhodol venovať individuálnemu vedeniu a tréningu cyklistov, využívajúc svoje dlhoročné skúsenosti v oblasti cyklistiky.

V roku 2019 a 2020 spolupracoval s tímom Kaktus Bike-Team Bratislava, kde ako tréner viedol skupinu mladých cestných cyklistov, ktorí súťažili v kategóriách kadetov a juniorov.

Od roku 2021 sa Filip stal súčasťou tímu Cycling Academy Bratislava ako tréner a športový riaditeľ. Jeho zverenci, ktorých úspešne trénoval v predchádzajúcich rokoch, pokračujú v tomto tíme. Po prvých dvoch sezónach vedenia cyklistickej akadémie a spokojnosti s dosiahnutými výsledkami je Filip stále motivovaný pracovať s mladými talentovanými cyklistami, ktorí majú veľký potenciál.

Cycling Academy Bratislava

Tím Cycling Academy Bratislava sa zameral hlavne na vytvorenie tímu mladých cyklistov v regióne Bratislavy, ktorí majú potenciál presadzovať sa na domácej aj medzinárodnej úrovni. Hlavným cieľom  bolo poskytnúť príležitosť mládeži od kategórie mladších žiakov až po U23. Tím je vedený Filipom Taragelom, ktorý je bývalý reprezentant Slovenska. V tíme sa nachádza niekoľko pretekárov, ktorí patria medzi cyklistickú špičku v mládežníckych kategóriách na Slovensku.

Prečítajte si celý rozhovor s Filipom Taragelom

1. Aké boli tvoje začiatky v cyklistike a čo ťa k nej priviedlo? 

Moje začiatky boli na horskom bicykli už od detstva. Pravidelne som sa zúčastňoval cyklomaratónov a pretekov v rámci slovenského pohára. Môj otec bol v mladosti úspešný cyklista a mnohonásobný majster republiky, čiže svojim spôsobom som mal k cyklistike blízko. Približne v roku 2006 som navštívil Bratislavský velodróm, kde mi učarovala dráhová a cestná cyklistika. Postupne som sa do toho dostal a roku 2009 som sa prvýkrát zúčastnil majstrovstiev sveta na dráhe. Odvtedy som bol súčasťou reprezentácie na dráhe a neskôr aj na ceste až po svoj koniec kariéry.

2. Kto bol tvoja najväčšia inšpirácia vo svete cyklistiky? 

Nikdy som nemal vyslovene vzor, ale keď si mám vybrať, tak určite Bradleyho Wigginsa. Tento profesionálny britský cyklista rovnako začal na dráhe a až neskôr prešiel ku cestnej cyklistike. Profesionálne súťažil 15 rokov, kde získal niekoľko titulov majstra sveta na dráhe aj ceste. Samozrejme vyhral aj Tour de France a počas svojej cyklistickej kariéry si pripísal množstvo cenných úspechov.

3. Aké úspechy si dosiahol vo svojej kariére? 

Najviac si cením 10 miesto na Elitných majstrovstvách Európy na dráhe alebo rovnako 10 miesto na svetovom pohári v Los Angeles. Ale samozrejme si cením aj každú medailu či titul z majstrovstiev Slovenska.

4. Aké sú podľa teba najdôležitejšie vlastnosti, ktoré musí mať každý dobrý cyklista? 

Jednoznačne vytrvalosť, či už psychickú alebo fyzickú.

5. Prezraď nám, ako si dokázal udržať motiváciu a disciplínu počas dlhých tréningov a náročných súťaží?

Boli aj horšie obdobia a nie vždy to bolo ideálne, napríklad keď som popri príprave na Elitné majstrovstvá sveta pracoval, pretože nebola ideálna podpora, ale na nič sa nevyhováram. Cyklistika mi rovnako dala, ako aj zobrala. Motivácia sa vždy niekde v kútiku našla 😊.

6. Aké rady by si dal začínajúcim cyklistom, ktorí sa chcú zlepšovať a rýchlo dostiahnúť svoje ciele? 

Hlavne trpezlivosť a zbytočne sa neponáhľať v tréningu, telo nie je stroj a treba mu dopriať kvalitný tréning a poriadnu regeneráciu. Cyklistika musí v prvom rade človeka baviť, aby to mohol robiť s nadšením a radosťou.

7. Aký význam má pre teba cyklistika a prečo si sa rozhodol zdieľať svoje skúsenosti ako tréner?

Popravde, po konci kariéry som sa úplne nehrnul do trénovania. Celé to odštartoval môj dlhoročný kamarát, ktorý ma oslovil či by som začal trénovať s jeho malým synom, postupne sa pridali ďalší a ďalší žiaci. Postupne to celé začalo dávať zmysel a tak nejako sa to rozbehlo samé.

8. Ako by si opísal svoj prístup k výučbe cestnej cyklistiky a aké zručnosti sa snažíš naučiť svojich žiakov?

Pokiaľ sa bavíme o tréningoch hobby cyklistoch, tak ide o správne cyklistické návyky či techniku jazdy a až potom o výkonnostné ciele. Závisí od každého čo tým tréningom sleduje či oddych po práci, zlepšenie kondičky alebo má vyššie ambície na pretekoch. Od toho sa odlišuje aj môj prístup a tréningový postup.

9. Ktoré miesta najradšej navštevuješ v rámci svojich cyklojázd a ktoré by si rád ukázal svojim zverencom?

Bratislavská hrádza je vhodná pre začiatočníkov, ale v lete je doslova až nebezpečná, pretože je na nej množstvo ľudí. Práve preto najradšej trénujem v rakúskom pohraničí, kde sú rôzne možnosti cyklistických tréningov.

10. Aké sú tvoje dlhodobé plány a ambície v súvislosti s trénerstvom? Kam chceš v budúcnosti s toutu iniciatívou smerovať?

Popravde nemám aktuálne stanovené dlhodobé ciele v trénerstve. Momentálne to robím popri práci, budem rád ak pomôžem a poradím a v prípade mojej akadémie nasmerujem mladých cyklistov k športu. Riadim sa heslom, že to má človeka hlavne baviť.

Na záver nášho rozhovoru s cyklistickým trénerom Filipom Taragelom, sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o tom, čo všetko je potrebné pre dosiahnutie úspechu a napredovania vo svete cyklistiky. Jeho bohaté skúsenosti a rady sú inšpiráciou pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o tento druh športu. Svet cyklistiky nie je len o fyzickom výkone, ale aj o silnej vôli, disciplíne a správnej príprave.

Pokiaľ máte záujem sa stretnúť s Filipom Taragelom, zlepšiť si techniku jazdy, spoznať nové tréningové postupy a objaviť nové miesta, tak sa môžete prihlásiť na cyklovýjazdy, ktoré každý utorok v Bratislave organizuje Najšport.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport