Lyžiarska prilba so štítom alebo bez?
14.12.2022

Lyžiarska prilba so štítom alebo bez?

Vyberáte si svoju prvú lyžiarsku prilbu a potrebujete sa rozhodnúť či kúpiť prilbu so štítom alebo bez štítu (visoru)? V tomto článku sa pozrieme na výhody, nevýhody, porovnania, druhy a poradíme vám, ako si vybrať vhodnú prilbu na lyže či snowboard.

Lyžiarsku prilbu môžeme zaradiť medzi základnú výstroj, ktorú potrebuje každý dobre vybavený lyžiar, pretože nikdy netreba zabúdať na svoju bezpečnosť a bezpečnosť svojej rodiny. Práve preto je bezpečnosť počas lyžovania a na svahu mimoriadne dôležitá. Svedčia o tom mnohé nepríjemné udalosti, štatistiky a osobné skúsenosti lyžiarov. Správne nosenie prilby vás totiž dokáže efektívne ochráni pred drobnými, vážnymi, ale aj smrteľnými poraneniami hlavy.

Ako vybrať vhodnú lyžiarsku prilbu?
Prilby bez štítu (bez priezoru)
Prilby so štítom (s priezorom)

Ako vybrať vhodnú lyžiarsku prilbu?

Lyžiarske prilby najčastejšie pozostávajú z dvoch alebo troch vrstiev, ktoré sú pevne spojené a poskytujú tak dokonalú ochranu v prípade nepredvídateľného nárazu. Pozostávajú z týchto vrstiev:

  • Vnútorná vrstva prilby - Je vyrobená z mäkkého materiálu, ktorý dokáže pohltiť energiu nárazu a zabrániť nebezpečným rotačným pohybom.
  • Vonkajšia vrstva prilby - Je vyrobená z ABS plastu a tvrdej škrupiny, ktorá plní vonkajšiu primárnu funkciu ochrany.

Pri výbere je potrebné sa zamerať na konštrukciu (in-mold, hardshell alebo hybrid), tvar prilby, pre koho je určená (dámska, pánska, detská či juniorská prilba), typ (zjazdová, pretekárska, all-mountain, freerdie, freestyle či skialpová prilba), veľkosť (2XS, XS, S, M, L, XL, 2XL) a drobne vychytávky (napr. inteligentné nastavenie, odvetranie, uchytenie, modulácia, tvrdosť, podbradník, kompatibilita s lyžiarskymi okuliarmi a pod.). Ak potrebujete vedieť viac informácií ohľadom výberu vhodnej prilby, prečítajte si náš odborný článok - Lyžiarska prilba, ako základ výbavy moderného lyžiara. V tomto článku sa venuje podrobného výberu lyžiarskej či snowboardovej prilby od A po Z.

V poslednom období sa na lyžiarskej scéne objavili prilby s ochranným štítom tzv. visorom, ktoré sa stávajú čoraz populárnejším pre ich štýlový vzhľad a praktické výhody. Pred samotným výberom je však potrebné zvážiť výhody a vlastnosti oboch typov prilieb bez štítu a so štítom. Len tak sa budete vedieť s určitosťou rozhodnúť, ktorý štýl je pre vás ten pravý.

Ako vybrať kvalitnú lyžiarsku prilbu

Prilby bez štítu (bez priezoru)

Technológia lyžiarskych prilieb si od počiatku prešla dlhým vývojom od základných až po špičkovo prepracované prilby, ktoré plnia najvyššiu možnú úroveň bezpečnosti. S bežnou lyžiarskou prilbou budete mať možnosť nosiť rôzne typy, druhy a značky lyžiarskych okuliarov. Takto si viete prispôsobiť okuliare podľa aktuálnych svetelných (S0, S1, S2, S3 a S4) a poveternostných podmienok na svahu. Väčšina štandardných prilieb je kompatibilná s rôznymi značkami a výrobcami lyžiarskych okuliarov. Jedno je však isté - vždy sa oplatí kupovať jednu značku prilieb a okuliarov, nakoľko v tomto prípade je kompatibilita samozrejmosť. 

Pokiaľ kupujete okuliare a prilbu oddelene, tak vždy dodržujte dve základné pravidlá:

  • Najprv a kupuje lyžiarska prilba a až potom okuliare.
  • Vždy si musíte produkty vyskúšať - pohodlné, komfortné, kvalitné a mali by dobre sedieť.

Lyžiarska prilba bez štítu

Prilby so štítom (s priezorom)

Prilba so štítom je druh lyžiarskej prilby, ktorá disponuje zabudovaným priezorom, teda plne nahrádza funkciu okuliarov na svahu. Tento typ prilieb je v súčasnosti veľmi populárny a obľúbený. Taktiež nesmieme zabúdať, že tieto prilby poskytujú rovnaké bezpečnostné štandardy, ako prilby bez štítu, takže si pri kúpe nemusíte báť o svoju bezpečnosť. Priezor môžete jednoducho sklopiť a lyžovať alebo jednoducho vyklopiť pokiaľ oddychujte alebo čakáte na lanovku. Ich veľkou výhodou je, že sa nemusíte starať o okuliare a prilbu, jednoducho si zoberiete iba prilbu so vstavanými prizorom. Určitú výhodu ponúkajú aj pre jazdcov s dioptrickými okuliarami, ktorý museli doposiaľ siahnuť po špeciálnych OTG lyžiarskych okuliaroch. Ochranný štít poskytuje skvelé periférne vlastnosti, umožní vám vidieť lepšie do strán, rám vám viac nebude tieniť a zavadzať v rozhľade.

Najčastejšie na trhu nájdite univerzálny štít do rôznych svetelných podmienok napr. S2-S3 (poloblačno až jasno) alebo S1-S2 (oblačno až poloblačno). Väčšina moderných prilieb má už zabudovaný photochormatický priezor, ktorý sa dokáže prispôsobiť aktuálnym svetelným podmienkam na svahu. V praxi to znamená že už viac nezáleží či je zamračené alebo janso, priezor sa v krátkej dobe prispôsobí v rozsahu S1 až S3 (oblačno až jasno). Väčšina moderných priezorov disponuje vymeniteľnými sklíčkami, ktoré viete kedykoľvek zhodiť a vymeniť za iné, nakoľko počasie sa môže vo vyšších nadmorských výškach a najmä v horách dynamický meniť.

Lyžiarska prilba so štítom

Pri porovnávaní oboch typov prilieb je jasné, že obe ponúkajú množstvo výhod a vynikajúce bezpečnostné prvky. Bez ohľadu na zvolený štýl prilby s priezorom alebo bez priezoru bude vaša hlava dobre chránená a na svahu budete vyzerať štýlovo.

Páčil sa vám tento článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport