Porovnanie nízkej a vysokej turistickej obuvi
02.08.2022

Porovnanie nízkej a vysokej turistickej obuvi

Turistika je jeden z najkrajších športov vôbec. Pokiaľ ide o výber vhodnej turistickej obuvi, tak by ste jej mali venovať patričnú pozornosť. Investícia do kvalitných a odolných topánok sa vám naozaj oplatí, či už z hľadiska pohodlia, funkčnosti, parametrov, no najmä pre jej vyššiu životnosť. Pokiaľ potrebujete poradiť s výberom ideálnych topánok na turistiku, prečítajte si náš článok - Ako vybrať ideálnu turistickú obuv

V tomto článku sa pozrieme na dilemu, ktorá trápi azda každého turistu. Akú obuv si mám zobrať, je vhodnejšia vyššia alebo nižšia? V akých prípadoch iť do nízkej, strednej (členkovej), vysokej obuvi či dokonca sandálov. S výberom vám radi a ochotne poradíme na našom e-shope alebo v kamenných predajniach Najšport. Poďme sa na to pozrieť pekne poporiadku. 

Nízke turistické topánky
Vysoké turistické topánky
Ako vybrať správnu veľkosť

Nízke turistické topánky

Nízka turistická obuv vyzerá podobne, ako štandardná trailová obuv alebo obuv na voľný čas. Pozostáva však z pevnejšej podrážky, vyššími okopmi a je vyrobená z vodeodolných materiálov (napr. GoreTex, koža, syntetika). Poskytuje výbornú mobilitu, flexibilitu, nízku váhu a pestrý rozsah pohybu, ktorý vás neobmedzuje počas turistiky. Odporúča sa na krátke výstupy, skalné lezenie (nízka ferratová obuv), niekoľkohodinové výlety a túry do jedného dňa. Tieto topánky vám umožňujú pohybovať sa rýchlo, sú praktické a zároveň poskytujú optimálnu podporu chodidla. Ak ste minimalistický turista alebo trailový bežec, ktorý uprednostňuje efektivitu a výkon pred stabilitou, tak potom sú pre vás tieto topánky ako stvorené.

Plusy

  • Ľahké, prenosné a kompaktné.
  • Rozchodíte ich oveľa ľahšie, ako vysoké, čím klesá riziko otlakov.
  • Flexibilné, priedušné a maximálne pohodlné.

Mínusy

  • Nedostatočná opora chodila v oblasti členku.
  • Neposkytuje dostatočnú ochranu pred vodou (prechod cez potok) a v prípade nepriaznivého počasia.
  • Hodia sa skôr na teplejšie počasie a turistiku počas jari, leta a jesene.

Nízke turistické topánky

Vysoké turistické topánky

Vysoká turistická obuv sú pravdepodobne najvhodnejšou voľbou pre každého turistu a pre ľudí, ktorí sa ešte nevedia rozhodnúť, aký typ turistiky plánujú vykonávať. Poskytujú optimálnu variantu medzi strednou a nízkou obuvou. Dostatočná opora členku je presne to čo potrebujete pre celodenné túry, kedy nesiete ťažký batoh na pleciach. Keďže obuv presahuje niekoľko centimetrov nad členkom, tak vás dostatočne chráni pred ostrými predmetmi (kamene, konáre, skaly a pod.). Tým pádom ju môžete použiť na viacdenné výlety, počas hrebeňoviek, pri skalnej turistike (napr. Nízke a Vysoké Tatry). Disponujú tiež vrstvou absorbujúcou nárazy, ktorá je spravidla širšia, hrubšia a na niektorých miestach dodatočne vystužená. Už v predchádzajúcom bode sme spomínali že tento typ obuvi sa hodí aj do nepriaznivého počasia (napr. dážď, sneh, prehánky, blato, vietor či premenlivé počasie).

Plusy

  • Pevné, odolné topánky s naozaj dlhou životnosťou.
  • Najvyššia možná podpora členku a chodidla.
  • Vysoká ochrana pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.
  • Ochrana pred nečistotami a vodou.

Mínusy

  • Majú zvyčajne vyššiu hmotnosť a sú objemnejšie.
  • Menej priedušné, noha sa vám v nich viac spotí.
  • Je potrebné viac času a trpezlivosti kým ich rozchodíte.

Vysoké turistické topánky

Ako vybrať správnu veľkosť

Výber vhodnej obuvi bude závisieť od vášho turistického štýlu, osobných preferencií, spôsobu používania, skúseností a kde dané topánky plánujete nosiť. Napísali sme pre vás rýchly postup, ako vybrať ideálnu obuv:

  • Turistický štýl - Vyžadujete skôr stabilitu (vysoká obuv), komfort (stredná obuv) alebo efektivitu a nízku hmotnosť (nízka obuv).
  • Skúsenosti - Topánky s nižším strihom sú vhodnejšie pre začiatočníkov, pretože sú ľahšie, pohodlnejšie a majú spravidla nižšiu hmotnosť. Skúsenejší turisti si najčastejšie vyberajú vyššiu obuv pre dokonalú oporu a stabilitu v každých podmienkach.
  • Zdravotné benefity - Vyššia obuv vám poskytuje dostatočnú stabilitu v členku, takže riziko podvrtnutia klesá. To ale nemôžeme povedať o nízkych topánkach, ktoré sú o niečo menej stabilné. Pokiaľ máte haluxy a výrastky v oblasti členkoch, skúste sa poobzerať po strednom strihu, ktorý môže byť pre vás optimálny. Na záver nezabudnite, že každú obuv je potrebné pred kúpou vyskúšať.
  • Vodeodolnosť - Väčšina turistických topánok má zabudovanú vodeodolnú membránu alebo je vyrobená z kvalitnej kože, ktorá neprepustí vlhkosť. Ideálna je kombinácia oboch vyššie uvedených, čím sa zaručuje dokonala priedušnosť s vodeodolnosťou na vysokej úrovni.
  • Terén - Rozlišujte či plánujete ísť na nerovný terén (stredný strih), skalnaté chodníky (nízky a stredný strih), Vysoká vegetácia a rozbitý terén (vysoký strih), veľké prevýšenia a náročné stúpania (nízky strih), ferraty (nízky strih) a pod.
  • Dĺžka cesty - Na priemernú dennú turistiku vám postačia nízke topánky, no naopak na niekoľkodenný trek skôr vysoké.
  • Počasie - Pokiaľ je sucho vystačíte si z nízkou obuvou. Počas daždivých, chladných alebo zimných dní vám odporúčame skôr vysokú obuv.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport