Poradíme vám, aké sú najlepšie elektrobicykle sezóny 2022
27.06.2022

Poradíme vám, aké sú najlepšie elektrobicykle sezóny 2022

Elektrobicykle sa v súčasnosti stali neoddeliteľnou súčasťou cyklistiky. Dvojkolesový fenomén, ktorý je poháňaný elektromotorom, vám pomôže dostať sa na miesta, ktoré by ste na bežnom bicykli zvládli len s veľkou námahou. Vďaka elektrobicyklom nebudete z cyklistiky demotivovaní a unavení, ale naopak. Poďte sa spolu s nami pozrieť na rôzne typy elektrobicyklov roku 2022 a vyberte si svojho favorita!

Základné typy elektrobicyklov
Najlepšie elektrobicykle 2022
1. Dámske a pánske elektrobicykle
2. Detské elektrobicykle
3. Horské elektrobicykle
4. Trekingové a crossové elektrobicykle
5.Mestské elektrobicykle
6.Skladacie elektrobicykle

Základné typy elektrobicyklov

Vďaka stručnej charakteristike jednotlivých elektrobicyklov sa budete vedieť ľahšie rozhodnúť, ktorý z nich bude pre vás ten pravý. Je potrebné si uvedomiť do akej cieľovej skupiny daný záujemca spadá. Bude to žena, dieťa alebo muž? Športuje rekreačne alebo sa cyklistike venuje pravidelne? E-bike potrebujete na to, aby ste sa zregenerovali po úraze a dostali sa do formy? Chcete bicyklovaniu na e-biku venovať profesionálne? Vyhovuje vám horský terén, prudké zjazdy a namáhavé výjazdy alebo sa radi presúvate po meste a cyklotrasách z bodu A do bodu B? Keď si zodpoviete na tieto otázky, budete určite vedieť, po akom e-biku by ste mali siahnuť.

Najlepšie elektrobicykle 2022

1. Dámske a pánske elektrobicykle 

Sa rozlišujú v dizajne v tom, že dámske e-biky majú rámovú trubku umiestnenú nižšie z dôvodu lepšieho nasadania na rozdiel od pánskych e-bikov, ktoré ich majú oveľa vyššie. Taktiež aj vzhľad e-biku napovie, či sa jedná o dámsky (jemnejší) alebo pánsky (drsnejší) e-bike. Veľa vám napovie aj veľkosť spomínaných 2 typov e-bikov, ktorá je určená veľkosťou rámu, ktorú tvorí stredová vzdialenosť medzi medzi osou rámu a sedlovej trubky e-bicyklového rámu. Ich veľkosť môže byť uvedená v palcoch alebo v klasickej metrike.

K veľmi kvalitným dámskym e-bikom roku 2022 sa zaradil Crussis e-Fionna 8.7-S 2022 s 29” kolesami, hliníkovým rámom, plne integrovanou batériou s Li-Ion článkami Panasonic s kapacitou 17,5 Ah a dojazdom 150 km, BAFANG MAX drive (M400) stredovým elektromotorom, 5 stupňovou asistenciou, hydraulickými brzdami a mnoho ďalšími skvelými výhodami. Z pánskych stojí za zmienku karbonový celoodpružený model Ghost E-Riot AM Full Party Carbon Black/Dark Grey 2022 s veľkosťou kolies 29” s presnou geometriou SuperFit® a dokonalou trakciou so zadným odpružením Traction Link®, ktorý nájdete vo veľkostiach od XXS (135 - 150 cm) až po XL (185 - 195 cm).

2. Detské elektrobicykle 

Sú samozrejme o niečo ťažšie než klasické detské bicykle, pretože nesú nielen batériu, ale i elektromotor, ktorý pomáha pri ťažšom alebo dlhšom pedálovaní. Pre deti, ktoré obľubujú dlhé trasy je detský e-bike ohromná pomoc. Vďaka ich používaniu si deti veľmi rýchlo obľúbia bicyklovanie aj v nedostupnom teréne. Ich veľkosť je určená predovšetkým veľkosťou kolies, ktorá je uvedená v palcoch, ktorú dostanete vo veľkostnej tabuľke na základe veku a výšky jazdca. Spomenieme napr. model Crussis e-Guera 6.7 2022, ktorý má 5 režimov asistencie a 9 prevodových stupňov, ako aj dômyselne ukrytý elektromotor. Nachádza sa v strede rámovej trubky, čím sa ťažisko bicykla krásne rozkladá a poskytuje dieťaťu väčšiu stabilitu a efektivitu jazdy. Veľmi zaujímavou novinkou vo svete detských e-bikov, je tzv. odrážadlo. 

Aj e-modely Mondraker Grommy 16 Black/Light blue/Flame red 2022 a Mondraker Grommy 16 Racing silver/Black/Flame red 2022 16" s kapacitou batérie 80 Wh, s hliníkovým rámom Grommy 16 6061 Alloy Stealth evo, s veľkosťou kolies 16” sú vhodné pre deti s výškou 120 - 135 cm. E-odrážadlá s nízkou hmotnosťou len 8,5 kg sú veľmi dobrými spoločníkmi pre malých cyklistov, ktorí chcú zdolávať dlhšie cesty.

3. Horské elektrobicykle 

Horské elektrobicykle disponujú väčšou váhou, odolnou konštrukciou, presným a inteligentným senzorom, vysokokapacitnou batériou a výkonným elektromotorom, ktorý je chránený pred vonkajším vplyvom (voda, blato, nárazy), ako aj kvalitnými brzdami. Ďalej ponúka 3 režimy šliapania (režim elektropohonu, asistent šliapania a manuálne šliapanie) a spolu so širokými kolesami s odolnými a protišmykovými plášťami, je ideálnym spoločníkom do ťažkého terénu s nerovnosťami a prekážkami v podobe koreňov stromov a skál.

K TOP horským bicyklom roku 2022 jednoznačne patria: Crussis e-Atland 11.7 - model 2022 a Crussis e-Largo 7.7 - model 2022 s 9 stupňovou prevodovkou a 5 stupňami asistencie, kotúčovými brzdami, maximálnym dojazdom 130 km, 29“ kolesami a s veľkosťou rámu od 18”, 20” až 22”, ako aj USB portom na nabíjanie zariadení počas jazdenia.

Ďalej je tu aj celoodpružený karbonový model Trek E-Caliber 9.8 GX Blue Smoke/Radioactive Coral 2022 s odnímateľnou batériou a 29” kolesami, ktorý nájdete vo veľkostiach podľa výšky postavy jazdca od S (153 - 156 cm), M (161 - 175 cm), L (174 - 188 cm) až XL (186 - 196 cm). Taktiež vás môže zaujať aj celoodpružený model Giant Trance X Advanced E+ 1 2022 s odnímateľnou batériou, hliníkovým rámom a s veľkosťou kolies 29”. Vyrába sa vo veľkostiach od XS (152 - 164 cm), S (162 - 172 cm), M (170 - 186 cm), L (183 - 193 cm) po XL (191 - 203 cm).

4. Trekingové a crossové elektrobicykle 

Sú výborným kompromisom medzi cestnými a horskými e-bicyklami. Vďaka dobrému manévrovaniu ich využijete aj na mierne až stredne náročných trasách i na mestských cestách. Elegantnejší dizajn cenovo dostupnejších e-bikov tohto typu vyhľadáva čoraz viac nadšencov pre cyklistiku. Trekingkové či Krosové elektrobicykle sú okrem elektropohonu vybavené rýchlostnou prevodovkou, kotúčovými brzdami, odpruženou vidlicou, nosičom, svetlom, prehľadným LCD displejom a blatníkmi, ktoré vás ochránia pred nečistotami z cesty.

K obľúbeným trekingovým a krosovým bicyklom roku 2022 patrí: Trek Verve+ 4 Lowstep Matte Nautical Navy 2022 s 28” kolesami so širokými stabilnými plášťami, s integrovanou batériou Bosch (500 Wh) v hliníkovom ráme a hardtailovou odpruženou vidlicou Forklight 3.0, ktorá vyrovnáva nerovnosti terénu. Vyrába sa vo veľkostiach S (155 - 165 cm) až XL (186 - 197 cm).

Bola by škoda nevyskúšať model Trek Dual Sport+ Black alebo Crussis e-Cross 10.7 Green/Black 2022 s 28” kolesami, plne integrovanou extra silnou batériou Bosch PowerTube 500 s kapacitou až 482 Wh (dojazd 130 km) a kotúčovými hydraulickými brzdami SRAM Level spolu s odpruženou vidlicou ROCKSHOX FS a Paragon Gold RL Solo Air 700c, vo veľkosti od XXS (135 - 155 cm) až po XXL ( 180 - 200 cm).

/trek-dual-sport

5. Mestské elektrobicykle 

Mestské elektrobicykle sú prispôsobené na jazdu po meste a rovinatom teréne, napríklad keď potrebujete ísť do práce alebo odviesť nákup či dieťa do škôlky. S modelom Trek Ghostrider GO! 5i Black Shadow 2022 26" sa budete cítiť naozaj svetovo. Hliníkový rám s lesklou čiernou a pochrómovanou úpravou, s prednými a zadným svetlom a veľkosťou kolies 26“, s odnímateľnou Bosch batériou s kapacitou až 500 Wh a 250 W stredovým motorom, spolu so 4 režimami podpory a hydraulickými brzdami vás nenechá chladnými. Určite by vám nemal chýbať tento retro kúsok podobný vzhľadu prvej supermotorky na svetovo vašej zbierke e-bikov. Tento model je vhodný aj pre seniorov, matky alebo ľudí, ktorým sa ťažko chodí.

trek-veve

6. Skladacie elektrobicykle 

Sú klasické “skladačky” obohatené o kvalitný elektromotor a baterku. Navyše sú ľahké, skladné, cenovo dostupnejšie a ľahko ovládateľné. Hodia sa na jazdu po meste, rovných plochách a na presúvanie sa z bodu A do bodu B. Vďaka funkcii sklápania e-biku na polovicu, ho viete vložiť do kufra auta a previezť kam len chcete. 

Za najlepší skladací e-bike pre rok 2022 je považovaný model Kross Flex Hybrid Grey Glossy 2022 uni s hliníkovým rámom, 20” kolesami, s kapacitou odnímateľnej batérie 460 Wh a 85 km dojazdom. Kompaktný, mobilný a vysoko výkonnostný bezakumulátorový DGW07C motor v zadnom náboji vám v aute nezaberie veľa miesta.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport