Jonas Vingegaard, všetko o jeho živote a úspechoch na Grand Tour
08.08.2023

Jonas Vingegaard, všetko o jeho živote a úspechoch na Grand Tour

Jonas Vingegaard je profesionálny dánsky cestný cyklista, ktorý je známy najmä z neuveriteľných výkonov na Tour de France. Jeho príbeh ohromí azda každého, kto sleduje svetovú cyklistiku. Jonas začal ako skromný robotník v továrni na ryby v Dánsku, no za pár rokov sa z neho stal dvojnásobný víťaz na Tour de France. Dnes je domestikom vedením slávneho tímu Jumbo-Visma. Jeho jasný cieľ a talent ho vyniesli na najvyššie stupne slávy, získal neohrozenú popularitu a nespočetných obdivovateľov po celom svete. Poďme si povedať viac o tomto skvelom dánskom cyklistovi, ktorý prepisuje rekordy na Grand Tour.

S výberom cestného alebo gravelového bicykla vám radi a odborne poradíme na našom e-shope alebo v predajniach Najšport.

Život Jonasa Vingegaarda
Dvojnásobný víťaz Tour de France
Vingegaardové najväčšie úspechy

Život Jonasa Vingegaarda 

Desiateho decembra 1996 sa v meste Thy v Dánsku narodil Jonas Vingegaard. Svojimi pretekárskymi schopnosťami si v svetovej cyklistike vytvoril silné meno. Stal sa členom tímu Jumbo-Visma, ktoré okamžite využilo jeho potenciál stať sa vrcholovým pretekárom a legendou nielen na Tour de France.

Vingegaardovo dobrodružstvo v cyklistike sa začalo, keď mal len 11 rokov. Začal pretekať v miestnom cyklistickom klube Cycle Ring v meste Thy. Strávil tam päť rokov, než sa v roku 2013 rozhodol pre nové výzvy a presunul sa do Aalborg Cykle Ring, kde sa začal objavovať svoj jedinečný talent. Jeho juniorské obdobie v roku 2014 síce nepatrilo medzi najvýraznejšie, no už vtedy sa na ňom začal prejavovať potenciál a jeho výsledky boli dostatočné, aby sa dostal do elitného klubu. Ako 23 ročný prestúpil do tímu Odder Cykel Club. V roku 2016 podpísal zmluvu s tímom Colo Quck-Cult, čo mu umožnilo vstúpiť do sveta profesionálnej cyklistiky.

Práve v tomto období si musel popri cyklistickej kariére privyrábať v továrni na ryby. V roku 2016 ukázal svoj prvý potencial, ked vyhral druhé miesto na Tour of China. V roku 2017 Vingegaarda postihol úraz počas pretekov. Zlomil si stehennú kosť a toto zranenie ho vyradilo s cyklistiky až na jeden rok. V roku 2018 nemal Vingegaard príliš veľa výsledkov, no v druhej časti roka sa situácia zmenila, kedy vyhral horskú časovku na Giro Ciclistico della Valle di Aosta. Tento výsledok ho priviedol na vrchol a mladého talentu si všimol známý holandský tým. 

V roku 2019 vyhral Vingegaard na poľských pretekoch Tour de Pologne známu kráľovskú etapu, kde sa presadil ako nový silný jazdec. Na Tour of Denmark skončil na druhej priečke. V auguste 2022 skočil v desiatke najlepších jazdcov Tour de Pologna. Vingegaard zohral dôležitú úlohu v tíme Jumbo-Visma, ked podporoval Primoža Rogliča a v horských etapách ukázal svoju silu. Na pretekoch Tirreno-Adriatico obsadil druhé miesto a v tom istom roku skončil na 6 priečke na slávnych pretekoch Tour of the Baskicko. Dominoval aj na Critérium du Dauphiné, kde skončil opäť na druhom mieste tesne za kolegom Rogličom

Rok 2023 odštartoval etapovými pregtekmi Gran Camino v Španielsku, kde vyhral všetky 3 etapy. Na treťom mieste tesne za Tadejom Pogačarom a Davidom Gauduom sa umiestnil aj na pretekoch Paríž-Nice. Vyhral preteky Tour of the Baskicko a obhajil Critérium du Dauphiné. Vingegaard sa tak opäť stáva jedným z dvoch hlavných favoritov na Tour de France.

Život Jonasa Vingegaarda 

Dvojnásobný víťaz Tour de France

Tour de France 2022

Tour de France 2022 odštartoval Jonas Vingegaard v skvelej forme, ktorú predviedol hneď v úvodnej individuálnej časovke. 5 etapa sa niesla v duchu Rogličovej nehody a nástupu Vingegaarda na čelo tímu. Vo všetkých nasledujúdich etapách bojoval s Tadejom Pogačarom o časové prémie a etapové výťazstvá. V jeho úspechu zohral dôležitú úlohu aj špičkový jazdec Wout van Aert, ktorý dokázal svojho tímoveho kolegu dostať dopredu každej etapy. Záver 11 etapy a stúpanie na Col du Granon sa niesla v znamení boja medzi Pogačarom. Nakoniec však Wingegaard získal žltý dres a náskok 2 minúty a 51 sekúnd. Nasledujúci deň obhájil svoj náskok na Alpe di Huez a dostal sa do vedenia. Aj v nasledujúcich etapách sa striedali víťazstva Pogačara a Jonasa. Posledná časovka preverila Jonasovu agresívnu jazdu a prvú priečku v poradí. Nakoniec sa stal víťazom pretekov Jonas Vingegaard, na druhej priečke skončil Tadej Pogačar a tesne za ním Geraint Thomas.

Tour de France 2023

Na Tour de France 2023 štartoval Vingegaard v perfektnej kondícií. Už na začiatku bolo jasné, že preteky nemajú jasného favorita. Pogačar skončil v piatej etape 1 minútu a 4 sekundy za Vingegardom. V siedmej etape s cieľom v Cauterets skončil Vignegard na druhom mieste s 24 sekundovou stratou za Pogačarom. No v celkovom poradí sa mu podarilo obhájiť žltý dres s náskokom 25 sekúnd nad Pogačarom. Deviata etapa sa niesla v strate času na Pogačara, keď v záverečnom stúpaní nabral stratu 9 sekúnd, čím sa medzi nimi vytvoril rozdiel len 17 sekúnd. No o dva dni neskôr, v 13. etape, Pogačar získal späť štyri sekundy a rozdiel medzi nimi sa znížil na 9 sekúnd. Napätie sa stupňovalo a v 16. etape, po 22 kilometrovej časovke. Tadej Pogačar síce dosiahol pôsobivý výsledok a dostal sa do vedenia etapy o 1 minútu a 13 sekúnd pred Woutom Van Aertom, no Vingegaard prekvapil svojím výkonom. Jazdil oveľa rýchlejšie než ktokoľvek iný a napokon skončil pred Pogačarom. Nasledujúca horská etapa bola ešte dramatickejšia, keď Vingegaard porazil Pogačara v záverečnom stúpaní. Jeho náskok sa zvýšil na neuveriteľných 7 minút a 37 sekúnd, a tak si upevnil svoje víťazstvo a žltý dres. Nakoniec tak triumfoval už druhý rok po sebe ako víťaz celkového poradia na Tour de France.

Jonas Vingegaard - Dvojnásobný víťaz Tour de France

Vingegaardové najväčšie úspechy

Grand Tour - Tour de France

  • 1 miesto 2023
  • 1 miesto 2023
  • 2 miesto 2021

Grand Tour - La Vuelta Espaňa

  • 46 miesto 2020

Ostatné preteky

Paris - Nice

  • 3 miesto 2023

Tirreno - Adriatico

  • 2 miesto 2022

Tour of the Basque Country

  • 1 miesto 2023
  • 6 miesto 2022
  • 2 miesto 2021
  • 32 miesto 2019

Tour de Romandie

  • 72 miesto 2019

Critérium du Dauphiné

  • 1 miesto 2023
  • 2 miesto 2022
  • 51 miesto 2021

Vingegaardové najväčšie úspechy

Páčil sa vám článok o živote a úspechoch slávneho mladého cyklistického pretekára Jonasa Wingegaarda? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy.

Tím Najšport