Tour de France 2023 - Program, etapy, tímy a jazdci
29.06.2023

Tour de France 2023 - Program, etapy, tímy a jazdci

Tohtoročné cestné cyklistické preteky Tour de France sa začnú už 1.7.2023 vo španielskom Bilbau a tradične skončia 23.7 v Paríži. Celkovo sa jedná o 110 ročník najväčších cyklistických pretekov na svete. Na pretekárov čaká spolu 21 etáp a 2 oddychové dni. Z celkového počtu etáp je 6 rovinatých, 5 etáp je kopcovitý terén a na pretekárov čakajú až 9 horských etáp. Spolu jazdci prejdú až 3404 km a Tour bude pozostávať zo 22 tímov, ktorých presne obsadenie nájdete nižšie.

Tour de France od histórie po súčasnosť
Čo nás čaká a neminie na tohtoročnej Tour 2023?
Zoznam všetkých tímov a jazdcov na Tour de France 2023
Časový harmonogram, etapy, program a dĺžka tratí

Tour de France od histórie po súčasnosť

Tour de France je jedným z najprestížnejších a najznámejších cyklistických pretekov na svete. Preteky boli založené v roku 1903 a odvtedy sa konajú každoročne s výnimkou období svetových vojen. Pretek trvá tri týždne a jeho trasa vedie cez rôzne časti Francúzska, ako aj cez iné krajiny. Sú rozdelené  na jednotlivé etapy a kategórie: rovinaté, kopcovité, horské etapy a časovky. Cyklisti sú rozdelení do tímov a snažia sa čo najrýchlejšie dokončiť každú etapu. Väčšina pozornosti sa však upriamuje na celkové poradie a víťaza pretekov. Jedná sa o jedny z najťažších a najnáročnejších športových podujatí na svete. 

Jedným z najslávnejších cyklistov, ktorí kedy pretekali v Tour de France, je Lance Armstrong, ktorý vyhral preteky sedemkrát po sebe v rokoch 1999 - 2005. Avšak po jeho víťazstvách vypukol dopingový škandál a Armstrong bol neskôr zbavený titulov. Prečítajte si tiež článok o minuloročných pretekoch Tour de France 2022.

V súčasnosti je Tour de France sledovaný miliónmi fanúšikov z celého sveta. Cyklisti ako Chris Froome, Geraint Thomas, Egan Bernal, Peter Sagan a v súčasnosti aj nové hviezdy ako Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar, Wout van Aert, Jasper Philipsen, David Gaudu a Alexandr Vlasov.

Okrem slávy a prestíže si Tour de France zachovalo aj svoju tradíciu. Príkladom je žltý dres, ktorý nosí líder celkového poradia, bodovacia súťaž zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra a bieleho dresu pre najlepšieho mladého pretekára. Existujú aj ďalšie kategórie a súťaže, ktoré pridávajú zaujímavosť do pretekov. Tour de France je nielen výzvou pre cyklistov, ale aj pre organizátorov, ktorí musia plánovať a zabezpečiť bezpečnosť pretekov a sledovať ich plynulý priebeh. Tisíce fanúšikov sa každoročne zhromažďujú pozdĺž trate, aby podporili jazdcov a okúsili atmosféru tohto jedinečného podujatia.

Tour de France - Od histórie po súčasnosť

Čo nás čaká a neminie na tohtoročnej Tour 2023?

Tour de France 2023 prinesie napínavé súboje medzi najlepšími svetovými cyklistami. Očakáva sa súboj medzi obhajcom titulu Jonasom Vingegaardom a Tadejom Pogačarom, ktorý na minuloročnom podujatí obsadil druhé miesto. Okrem toho sa môžeme tešiť aj na súboj medzi belgickými hviezdami Woutom van Aertom a Mathieu van der Poelom. Veľkou atrakciou tohtoročných pretekov bude účasť Petra Sagana, ktorý sa rozhodol, že to budú posledné preteky na Tour v jeho kariére. Sagan bude súťažiť o etapové víťazstvá v šprintoch a jeho prítomnosť prinesie do pretekov ešte väčšiu vzrušujúcu atmosféru.

Na štarte Tour de France 2023 sa objaví aj skvelá konkurencia. Okrem Pogačara a Vingegaarda budú medzi hlavnými favoritmi aj jazdci ako Mattias Skjelmose, Mikel Landa, David Gaudu, Enric Mas a Jai Hindley. Ich snahou bude získať čo najlepšie umiestnenie v celkovom poradí a súperiť s najlepšími cyklistami sveta. Celkovo sa na Tour de France 2023 stretne 176 pretekárov, ktorí sa budú snažiť prekonať náročné etapy a dosiahnuť významné výsledky. Diváci a fanúšikovia sa môžu tešiť na intenzívne súboje, dramatické šprinty a nádherné francúzske scenérie, ktoré sprevádzajú tento legendárny cyklistický pretek.

Boj o zelený dres bude veľmi zaujímavý. Viacerí silní pretekári vyjadrujú záujem o túto cennú trofej, medzi nimi aj Mathieu van der Poel, Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Mads Pedersen, Dylan Groenewegen či Biniam Girmay. Peter Sagan, hoci v minulých rokoch nedosiahol veľké úspechy, má napriek tomu stále veľké ambície. Za posledné štyri roky sa mu podarilo osemkrát vyhrať zelený dres, ale jeho výkony v poslednej dobe nie sú na takej vysokej úrovni. Každopádne boj o zelený dres prinesie vzrušenie i neistotu, keďže viacerí talentovaní a silní šprintéri sa budú snažiť prekonať sa navzájom a získať túto cenu. Každá etapa a šprint prinesie nové napätie a príležitosť pre pretekárov, aby sa ukázali vo svojej najlepšej forme.

Tour de France 2023 - Čo čaká a neminie jazdcov

Zoznam všetkých tímov a jazdcov na Tour de France 2023

Jumbo-Visma

Zoznam pretekárov: KELDERMAN Wilco, VAN BAARLE Dylan, VAN AERT Wout, BENOOT Tiesj, LAPORTE Christophe, VAN HOOYDONCK Nathan, KUSS Sepp, VINGEGAARD Jonas.

UAE Team Emirates

Zoznam pretekárov: GROßSCHARTNER Felix, LAENGEN Vegard Stake, BJERG Mikkel, TRENTIN Matteo, POGAČAR Tadej, SOLER Marc, MAJKA Rafał, YATES Adam.

Bahrain - Victorious

Zoznam pretekárov: ARNDT Nikias, BAUHAUS Phil, HAIG Jack, POELS Wout, BILBAO Pello, WRIGHT Fred, LANDA Mikel, MOHORIČ Matej.

BORA - Hansgrohe

Zoznam pretekárov: KONRAD Patrick, HALLER Marco, MEEUS Jordi, JUNGELS Bob, VAN POPPEL Danny, HINDLEY Jai, BUCHMANN Emanuel, POLITT Nils.

Groupama - FDJ

Zoznam pretekárov: VAN DEN BERG Lars, LE GAC Olivier, PACHER Quentin, KÜNG Stefan, GENIETS Kevin, GAUDU David, PINOT Thibaut, MADOUAS Valentin.

INEOS Grenadiers 

Zoznam pretekárov: BERNAL Egan, FRAILE Omar, TURNER Ben, MARTÍNEZ Daniel Felipe, PIDCOCK Thomas, KWIATKOWSKI Michał, RODRÍGUEZ Carlos, CASTROVIEJO Jonathan.

Uno-X Pro Cycling Team

Zoznam pretekárov: ABRAHAMSEN Jonas, TRÆEN Torstein, WÆRENSKJOLD Søren, CHARMIG Anthon, GREGAARD Jonas, KRISTOFF Alexander, TILLER Rasmus, JOHANNESSEN Tobias Halland.

Israel - Premier Tech

Zoznam pretekárov: WOODS Michael, BOIVIN Guillaume, HOULE Hugo, NEILANDS Krists, STRONG Corbin, SCHULTZ Nick, CLARKE Simon, TEUNS Dylan.

Lotto Dstny

Zoznam pretekárov: CAMPENAERTS Victor, DE BUYST Jasper, EENKHOORN Pascal, GUARNIERI Jacopo, VERMEERSCH Florian, EWAN Caleb, VAN GILS Maxim, FRISON Frederik.

Lidl - Trek

Zoznam pretekárov: GALLOPIN Tony, CICCONE Giulio, SIMMONS Quinn, SKJELMOSE Mattias, LÓPEZ Juan Pedro, KIRSCH Alex, STUYVEN Jasper, PEDERSEN Mads.

Intermarché - Circus - Wanty

Zoznam pretekárov: SMITH Dion, MEINTJES Louis, GIRMAY Biniam, COSTA Rui, ZIMMERMANN Georg, PETIT Adrien, TEUNISSEN Mike, CALMEJANE Lilian.

Team DSM - Firmenich

Zoznam pretekárov: DEGENKOLB John, VERMAERKE Kevin, EDMONDSON Alex, HAMILTON Chris, WELSFORD Sam, DINHAM Matthew, BARDET Romain, EEKHOFF Nils.

Movistar Team

Zoznam pretekárov: PEDRERO Antonio, MÜHLBERGER Gregor, IZAGIRRE Gorka, ARANBURU Alex, JORGENSON Matteo, GUERREIRO Ruben, OLIVEIRA Nelson, MAS Enric.

AG2R Citroën Team

Zoznam pretekárov: COSNEFROY Benoît, NAESEN Oliver, PETERS Nans, O'CONNOR Ben, PARET-PEINTRE Aurélien, GALL Felix, DEWULF Stan, BERTHET Clément.

Astana Qazaqstan Team

Zoznam pretekárov: MOSCON Gianni, TEJADA Harold, LUTSENKO Alexey, FEDOROV Yevgeniy, CAVENDISH Mark, BOL Cees, DE LA CRUZ David, SÁNCHEZ Luis León.

EF Education-EasyPost

Zoznam pretekárov: BETTIOL Alberto, AMADOR Andrey, CHAVES Esteban, CARAPAZ Richard, SHAW James, CORT Magnus, URÁN Rigoberto, POWLESS Neilson.

Team Arkéa Samsic

Zoznam pretekárov: PICHON Laurent, MOZZATO Luca, BARGUIL Warren, BIERMANS Jenthe, GUGLIELMI Simon, CHAMPOUSSIN Clément, DELAPLACE Anthony, LOUVEL Matis.

Team Jayco AlUla

Zoznam pretekárov: JUUL-JENSEN Christopher, REINDERS Elmar, CRADDOCK Lawson, DURBRIDGE Luke, HARPER Chris, YATES Simon, GROENEWEGEN Dylan, MEZGEC Luka.

Alpecin-Deceuninck

Zoznam pretekárov: VAN DER POEL Mathieu, PHILIPSEN Jasper, RICKAERT Jonas, DILLIER Silvan, SINKELDAM Ramon, HERMANS Quinten, KRAGH ANDERSEN Søren, GOGL Michael.

Cofidis

Zoznam pretekárov: MARTIN Guillaume, IZAGIRRE Ion, COQUARD Bryan, LAFAY Victor, PEREZ Anthony, ZINGLE Axel, GESCHKE Simon, RENARD Alexis.

Soudal - Quick Step

Zoznam pretekárov: ALAPHILIPPE Julian, ASGREEN Kasper, CAVAGNA Rémi, DECLERCQ Tim, DEVENYNS Dries, JAKOBSEN Fabio, LAMPAERT Yves, MØRKØV Michael

TotalEnergies (PRT)

Zoznam pretekárov: BURGAUDEAU Mathieu, BOASSON HAGEN Edvald, CRAS Steff, FERRON Valentin, LATOUR Pierre, OSS Daniel, SAGAN Peter, TURGIS Anthony

Mapa Tour de France 2023

Časový harmonogram, etapy, program a dĺžka tratí

  • 1. Etapa - 1.7.2023: trasa Bilbao - Bilbao o dĺžke 182 km (kopcovitá etapa)
  • 2. Etapa - 2.7.2023: trasa Vitoria-Gasteiz - San Sebastian o dĺžke 208,9 km (kopcovitá etapa)
  • 3. Etapa - 3.7.2023: trasa Amorebieta-Etxano - Bayonne o dĺžke 187,4 km (rovinatá etapa)
  • 4. Etapa - 4.7.2023: trasa Dax - Nogaro o dĺžke 181,8 km (rovinatá etapa)
  • 5. Etapa - 5.7.2023: trasa Pau-Laruns o dĺžke 162,7 km (horská etapa)
  • 6. Etapa - 6.7.2023: trasa Tarbes-Cauterets o dĺžke 144,9 km (horská etapa)
  • 7. Etapa - 7.7.2023: trasa Mont-de-Marsan - Bordeaux o dĺžke 169,9 km (rovinatá etapa)
  • 8. Etapa - 8.7.2023: trasa Libourne - Limoges o dĺžke 200,7 km (kopcovitá etapa)
  • 9. Etapa - 9.7.2023: trasa Saint-Leonard-de-Noblat - Puy de Dôme o dĺžke 182,4 km (horská etapa)
  • Odpočinkový deň - 10.7.2023
  • 10. Etapa - 11.7.2023: trasa Saint-Ours-les-Roches - Issoire o dĺžke 167,2 km (kopcovitá etapa)
  • 11. Etapa - 12.7.2023: trasa Clermont-Ferrand - Mills o dĺžke 179,8 km (rovinatá etapa)
  • 12. Etapa - 13.7.2023: trasa Roanne – Belleville-en-Beaujolais o dĺžke 168,8 km (horská etapa)
  • 13. Etapa - 14.7.2023: trasa Châtillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier o dĺžke 137,8 km (horská etapa)
  • 14. Etapa - 15.7.2023: trasa Annemasse-Morzine o dĺžke 151,8 km (horská etapa)
  • 15. Etapa - 16.7.2023: trasa Les Gets - Saint-Gervais Mont-Blanc o dĺžke 179,0 km (horská etapa)
  • Odpočinkový deň - 17.7.2023
  • 16. Etapa - 18.7.2023: trasa Passy-Combloux o dĺžke 22,4 km (časovka)
  • 17. Etapa - 19.7.2023: trasa Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel o dĺžke 165,7 km (horská etapa)
  • 18. Etapa - 20.7.2023: trasa Moûtiers - Bourg-en-Bresse o dĺžke 184,9 km (rovinatá etapa)
  • 19. Etapa - 21.7.2023: trasa Moirans-en-Montagne - Poligny o dĺžke 172,8 km (kopcovitá etapa)
  • 20. Etapa - 22.7.2023: trasa Belfort - Le Markstein o dĺžke 133,5 km (horská etapa)
  • 21. Etapa - 23.7.2023: trasa Saint-Quentin-en-Yvelines - Paríž o dĺžke 115,1 km (rovinatá etapa)

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport