Ako vybrať skialpový set pre dieťa
20.02.2023

Ako vybrať skialpový set pre dieťa

Skialpinizmus a splitboarding rýchlo napredujú. Čoraz viac ľudí mení štandardné zjazdové lyže za skialpinistické a vydávajú sa za dobrodružstvom do horského terénu. Každý rodič si uvedomuje, že tento typ športu nie je lacná záležitosť. Ako teda zoznámiť a zapojiť deti do skialpinizmu? Skorý úvod do tohto športu, učenie sa technike a rýchle napredovanie je obrovským prínosom nielen pre deti, ale aj pre juniorov. 

Vybavenie by preto nemalo byť prekážkou, nakoľko v našej pestrej ponuke nájdete univerzálnu základnú aj profesionálnu detskú a juniorskú skialpovú výstroj za skvelé ceny. Presvedčte sa o tom sami a zastavte sa v našej predajni Najšport alebo navštívte náš e-shop, poďme ale späť k článku!

1. Vytvorte dieťaťu pozitívny vzťah k lyžovaniu a skialpinizmu
2. Skialpové sety pre deti šité na mieru!
3. Detské skialpinistické lyže
4. Detské skialpové lyžiarky
5. Detské skialpové pásy
6. Detské skialpové viazania

Vytvorte dieťaťu pozitívny vzťah k lyžovaniu a skialpinizmu

V prvom rade je vhodné, aby dieťa ovládalo aspoň základy lyžovania na štandardnom lyžiarskom svahu v stredisku. V prvých dvoch lyžiarskych sezónach sa odporúča požičať si lyžiarsku výbavu v požičovni lyží a v prípade potreby vymeniť za väčšiu. Asi rovnako dôležité, ako správna skialpová výbava je aj spôsob, ako im tento šport predstavíte. Nikdy ich nenúťte do niečo čo sami nechcú. Tak isto nemajte na deti príliš veľké nároky, ktoré im môžu tento šport akurát tak znechutiť. Začnite deti učiť hravou formou, neskôr odmenami. Na začiatok to s lyžovaním a skialpom nepreháňajte a zvoľte radšej kratšie túry s nižšou náročnosťou. Rovnako veci plánujte a dvojnásobne to platí aj pre snehové podmienky a počasie. Ak by ste potrebovali poradiť, ako zvládnuť základnú techniku lyžovania, prečítajte si náš podrobný článok - Tipy ako naučiť dieťa lyžovať, kde vám poradíme, ako to celé zvládnuť hravo a bez starostí.

Ako vybrať skialpový set pre dieťa

Skialpové sety pre deti šité na mieru!

Skúste vášmu dieťaťu alebo juniorovi kúpiť skialpinistický set, ktorý bude zodpovedať vašim predstavám. Dokonca vám uľahčí rozhodovanie a už sa nemusíte báť, či vám lyže sadnú alebo či bude fungovať viazanie so zakúpenou lyžiarkou. Tieto sety sú presne navrhnuté pre univerzálne používanie a obsahujú:

  • Skialpinistické lyže vo všetkých detských a juniorských veľkostiach. 
  • Skialpové viazanie s rozšíreným rozsahom nastaviteľnosti pre rastúce detské chodidlá.
  • Skialpové lyžiarky, ktoré majú rovnaké vlastnosti a pokročilé funkcie, ako 
  • Skialpové pásy (stúpacie pásy), ktoré sú narezané na presnú šírku a dĺžku, čím sú vždy pripravené na stúpanie do kopca.

Vyskúšajte napríklad kolekciu Dynafit Seven Summits Youngstar alebo Dynafit Youngstar, ktoré ponúkajú lyže, viazania, lyžiarky a viazania vo všetkých veľkostiach a hmotnostných kategóriách. Taktiež si môžete kúpiť štýlové funkčné oblečenie navrhnuté tak, aby boli deti spokojne a rodičia mali čo najmenej starosti. Kľúčovou súčasťou celej rady sú skialpové lyžiarky Youngstar, ktoré začínajú od veľkosti 21,5 a zaručujú prirodzený pohyb do kopca ale aj stúpanie bez lyží vďaka kontaktným gripom. Lyžiarky majú váhu iba 930 gramov (pár). Tešiť sa tiež môžete na skialpové lyže dostupné od veľkosti 120 cm s stúpacími pásmi Pomoca a viazaním Rotation 7. Výbornou správou je, že celková hmotnosť skialpovej výbavy zostáva na úrovni 2,5 kg čo dieťaťu pomôže maximálne a rýchlo napredovať.

Skialpové sety pre deti

Detské skialpinistické lyže

Zabudnite na ťažké a nemotorné lyže. Nová séria skialpových lyží je navrhnutá pre deti a juniorov. Inžinieri od značky Dynafit, Black Crows, Atomic či Scott mysleli aj na potreby a schopnosti najmenších jazdcov novej generácie. Skialpy sú navrhnuté pre jednoduché ovládanie, nízku hmotnosť vďaka použitému drevenému jadru z paulownie a topoľa. V našej ponuke nájdete lyže pre začiatočníkov i pokročilých jazdcov, ktorý sa neboja pustiť aj za hranice zjazdovky a ukázať svoj talent. 

Detské skialpové lyžiarky

Pre najmenších skialpinistov sú v ponuke skialpové lyžiarky šité na mieru. Väčšinu z nich nájdete už od veľkosti 220 MP (35,5 EU), ale nájdete aj 215 MP. Odporúčame vám poobzerať sa po modeloch Dynafit Youngstar alebo Scarpa F1 Junior. Sú veľmi ľahké, intuitívne na ovládanie a bezpečné. Okrem toho sú navrhnuté pre potreby a anatómiu mladých športovcov. Skialpové lyžiarky dokážu ovládať aj deti s menšou hmotnosťou a silou. Poskytujú dostatočne pohodlie, tepelný komfort, jednoduché ovládanie (nacvaknutia a vycvaknutia s pinov skialpového viazania), 60 - 62 stupňovu rotáciu manžety a výnimočnú stabilitu ako na zjazdovke, tak aj v náročnom teréne (výšľap a zjazd).

Detské skialpové pásy

Ku skialpovým lyžiam a lyžiarkam bezpochyby patria aj kvalitné stúpacie pásy. Pre najmenších jazdcov sú v ponuke pásy priamo k setu alebo ku lyžiam, takže sa nemusíte obávať prípadnej odlišnosti v kompatibilite. Základom je, aby ste dodržali metodiku upínacieho systému a značky pásu s lyžami - tie musia byť za každých okolností rovnaké. U najmenších lyžiaroch v ponuke nájdete predovšetkým kombinované nylonovo-mohérové pásy pre ich dlho-trvácnosť, univerzálne použitie a jednoduchú údržbu.

Detské skialpové viazania

Popularita pinových skialpových viazaní a špecifických technológií neustále napredajú. Detské viazania pre skialpinizmus, ktoré bude ľahké (vyrobené z kvalitného hliníka 7075, nerezovej oceli a karbónu), výkonné a bezpečné sú už v dnešnej dobe samozrejmosťou. Špeciálne pre deti a juniorov boli navrhnuté viazania od spoločnosti ATK a Dynafit, ktoré poskytujú nižšie hodnoty DIN, aby boli vaše deti v bezpečí a zároveň, aby si skialp naplno užili. Príkladom tohto typu viazaní je napr. Dynafit Rotation 7, kde je možné nastaviť úroveň vypínacej sily už od 2,5 do 5 DIN alebo ATK Candy 5 Junior, kde je možné nastaviť vypínaciu silu už od 1,5 do 5 DIN. Pre veľmi malých lyžiarov existujú špeciálne adaptéry do viazania napr. Contour Startup.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport