Ako správne ošetrovať a impregnovať obuv
01.07.2022

Ako správne ošetrovať a impregnovať obuv

Turistickú obuv by ste mali pravidelne čistiť, impregnovať a udržiavať v dobrej kondícii, pretože vlhkosť, dážď a bahno sú ich najväčším nepriateľom počas turistiky. Takáto obuv vám na oplátku poslúži dlhé roky. Na našom e-shope nádte kvalitnú turistickú obuv od renomovaných výrobcov, ako je Salewa, Dynafit, Scarpa či Helly Hansen. V tomto článku sa pozrieme na to, ako to celé zvládnete rýchlo, jednoducho a zá pár eur. Poďme na to!

Základom je údržba turistických topánok
Porovnanie kože vz. syntetický materiál
Suché čistenie povrchu obuvi
Čistenie vodou
Dôsledná impregnácia
Čo je lepšie vosk alebo krém na turistickú obuv
Ako vyčistiť vnútornú časť obuvi

Základom je údržba turistických topánok

Pravidelná starostlivosť je alfou a omegou, toho aby ste mohli svoje turistické topánky používať po dlhú dobu. Najlepším ukazovateľom, ako často čistiť a ošetrovať topánky je miera používania, pretože čím častejšie a intenzívnejšie obuv používate, tým skorej potrebuje vyčistiť a naimpregnovať. Za intenzívne používanie sa považuje používanie obuvi tri a viac krát za týždeň. V tomto prípade sa čistiť odporúča každý týždeň alebo každý druhý týždeň. Priemerné nosenie je jeden krát za týždeň, Ćistiť je potom potrebné raz za mesiac. Občasné nosenie v priemere raz za mesiac je potrebné čistiť každé 3 mesiace.

zakladom-je-udrzba-turistickych-topanok

Porovnanie kože vz. syntetický materiál

Napriek napredovaniu v oblasti syntetiky sa stále používa koža. Koža je prírodný materiál, ktorý je pružný, dlho vydrží, zvládne aj menej šetrné zaobchádzanie, je vodeodolný a priedušný. Len málokto vie, že o kožu sa treba pravidelné starať. Je potrebné ju pravidelne čistiť a krémovať, presne tak, ako vaše auto. Pokiaľ to neurobíte, tak jednoducho popraská, stratí svoje vlastnosti a bude vám premokať. Poďme si povedať, aké materiály sa najčastejšie používajú a aké majú vlastnosti:

    • Vrchná lícová koža - Je stále najlepším materiálom pre turistické a outdoorové topánky. Odpudzuje vodu, je priedušná a udržuje vaše nohy v teple. Navyše vrchná lícová koža sa najlepšie udržiava.
    • Nubuk - Je vyrobený z hladkej kože. Vrchná vrstva je jemne zbrúsená. Nubuk je možné zafarbiť akoukoľvek farbou. Jeho nevýhoda je že vďaka brúseniu je menej vodeodolný, no na druhej strane je drahší, ako hladká koža (lícová koža) alebo semiš.
  • Semiš - Vyzerá podobne ako Nubuk. Je o niečo slabší, ako nubuk alebo hladká koža. Má dlhšie chĺpky, takže lepšie drží nečistoty. Semiš síce vyzerá pekne no vyžaduje častejšiu údrzbu.
  • Syntetika - Používa sa najčastejšie nylón alebo špeciálny materiál Cordura. Tieto topánky vyžadujú podstatne menej údržby, ako kožená obuv. Jedná sa o pomerne lacný materiál, ktorý však nevydrží horšie zaobchádzanie a teda má oveľa nižšiu životnosť.

porovnanie-koza-vz-syntetika

Suché čistenie povrchu obuvi

Prvým krokom na ceste za čistou a dobre vyzerajúcou obuvou je suché čistenie. V prvom rade si vyberte vložky a rozšnúrujte topánky. Jazyk presuňte dopredu. Potom odrstráňte povrchové nečistoty mäkkou a suchou kefou. Pri čistení nezabudnite na hranu, ktorá oddeľuje podrážku a zvršok. Samotnú podrážku už môžete vyčistiť suchou a tvrdou kefou.

suche-cistenie-povrchu-obuvi

Čistenie vodou

Po suchom čistení nasleduje mokré. Pripravte si vlažnú vodu a mydlo. Týmto spôsobom dosiahnete to, že z topánky sa odstránia aj hlbšie nečistoty. Ak tento krok preskočíte a začnete obuv hneď impregnovať, urobíte tak aj so špinou a celkový výsledok zlý. Nečistoty impregnácia uzavrie a vaša turistická topánka časom prestane dýchať. Podrážku môžete vyčistiť tiež tvrdou kefou. Na vytiahnutie zaschnutej hliny alebo kamienkou použite tvrdú paličku vybrať zaschnutý hlinu a kamienky. Určite používajte vlažnú vodu, ktorá vám pomôže rozpustiť prebytočnú špinu rýchlejšie, ako studená voda.

cistenie-turistickych-topanok-vodou

Dôsledná impregnácia

Dôležitým krokom v procese údržby je aj impregnácia obuvi. Použiť môžete špeciálny impregnačný sprej, ktorý rovnomerne nanesiete na celý povrch topánky. Nezabudnite impregnovať ohybové časti a jazyk. Tým obnovíte vodeodolné a priedušné vlastnosti vašich turistických topánok. Po impregnácií nechajte ju nechajte voľne a úplne vysušiť, ideálne mimo sálavého zdroja tepla.

Semišové topánky je potrebné impregnovať častejšie, ako iné kožené materiály. Semiš zadržiava viac nečistôt. Napríklad syntetické topánky nie je potrebné impregnovať alebo len príležitostne.

cistenie-turistickych-topanok-vodou

Čo je lepšie vosk alebo krém na turistickú obuv

Na obuv používajte vosk alebo krém určený na kožu, ktorý použijete po impregnácií. Niektoré značky používajú špeciálny krém, kondicionér alebo vosk s obsahom impregnácie, takže predchádzajúci krok už nemusíte robiť. Naneste tenkú vrstvy vosku alebo krému a pomaly ho vtierajte do kože mäkkou handričkou alebo jemnou kefou, prípadne postupujte podľa pokynov výrobcu. Nubukovú kožu sa neodporúča voskovať, skôr sa používajú špeciálne spreje a kondicionéry. Taktiež sa neoplatí voskovať semišovú kožu. Pri tomto type materiálu je vhodné časté čistenie vodou a impregnácia. Majte na pamäti, že hrubšia koža rýchlejšie vysychá, preto ju treba pravidelnejšie krémovať.

kremovanie-a-voskovanie-turistickej-obuvi

Ako vyčistiť vnútornú časť obuvi

Mnoho ľudí a turistov zabúda na čistenie vnútornej časti topánky, kde sa hromadia baktérie, plesne a napadaná špina. Musíme tiež rozlišovať, aký typ vnútornej stielky má vaša topánka, podľa toho ju čistíme:

  • Koža - Vytiahnite stielku a rozšnúrujte obuv. Dôkladne navlhčite handričku vlažnou vodou a vnútoro topánky namočte. Potom nechajte vlhkosť vyschnúť a opláchnite handričkou. Potom postup zopakujte podľa potreby 1 až 2 krát za sebou. Na záver použite antibakteriálny sprej do topánok a nechajte voľne vyschnúť.
  • Gore-Tex - Ak chcete vyčistiť vnútornú vrstvu Gore-Tex membrány, tak napuste do topánky vrstvu vlažne vody. Pre nízku turistickú obuv postačí 2 cm vody. Pre vysokú turistickú obuv až 6 cm vody. Voda takto odstráni z membrány zvyšky vášho potu. Stačí ju len pretrepat a postup zopakovať ešte jeden krát. Nakoniec topánku nechajte voľne vyschnúť. Určite nepoužívajte sušiče ktoré môžu zničiť membránu a narušiť prirodzenú priedušnosť turistickej topánky.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport