Ako vybrať ideálny gravelový bicykel
21.05.2021

Ako vybrať ideálny gravelový bicykel

Výber vhodného gravelového bicykla môže byť dosť tŕnistý. Spektrum ponúkaných modelov je naozaj široké a neustále rastie – dostanete takmer horské i cestné gravely a množstvo rôznych bicyklov medzi tým. Ak uvažujete nad gravelom a neviete odkiaľ začať, prečítajte si náš článok!

Cesta alebo hora?
Geometria bicykla – trail, uhol hlavovej trubky
Jednoprevodník alebo dvojprevodník?
Gravel obutie

Cesta alebo hora?

Nie je gravel ako gravel. Nájdu sa modely od takmer cestných po takmer horské; záleží na tom, aký typ terénu chcete jazdiť. Ak to vidíte na kombináciu cesta/polňačka, pravdepodobne bude pre vás najvhodnejší gravelový bicykel blížiaci sa cestnému typu. Chystáte sa jazdiť v drsnejších podmienkach, možno aj na nejakom singletracku? Potom sa zamerajte na gravel, ktorý sa geometriou približuje horským bicyklom.

Cesta alebo hora

Geometria bicykla – trail, uhol hlavovej trubky

Keď budete riešiť geometriu bicykla, vyhľadajte si v parametroch tzv. trail. Hodnotu trailu vytvára kombinácia odsadenia korunky vidlice a uhla hlavovej trubky (čím ostrejší uhol vidlice, tým menší trail). Zjednodušene povedané, čím väčšia hodnota trailu, tým viac sa bike ponáša na horský bicykel (stabilnejší v zjazdoch, no s horším ovládaním pri pomalšej rýchlosti). Moderné horské bajky sa pri tomto ukazovateli pohybujú v rozmedzí 80 – 100 mm, cesťáky zasa od 55 – 61 mm. Ak v údajoch nenájdete trail, pomôže vám uhol hlavovej trubky. Hodnoty pod 71 stupňov smerujú k horskejším bikom, vyššie čísla k cestným.

Geometria gravelového bicykla

Jednoprevodník alebo dvojprevodník?

Budete tráviť viac času na cestách alebo relatívne rovných lesných chodníkoch? Budete potrebovať rýchlo „vybehnúť“ hore alebo „zbehnúť“ dole? Potom nie je dôvod, aby ste sa pripravili o rozsah prevodov. V takomto prípade siahnite po dvojprevodníku. Ak ale plánujete jazdiť traily a „4x4“ terén, pouvažujte nad jednou pílou vpredu. Jej výhodou je celková jednoduchosť, vďaka ktorej odpadnú potenciálne komplikácie v teréne (napr. zhodená reťaz, zanesenie stredu blatom, problémy s radením). Vo všeobecnosti tiež platí, že v zjazdoch v teréne nie je potreba riešiť zvlášť jemné rozdiely medzi prevodmi a už vôbec nie prehadzovanie vpredu i vzadu.

Jednoprevodník alebo dvojprevodník na gravel

Gravel obutie

Pri výbere plášťa opäť zohľadnite váš preferovaný povrch. Ak to má byť cesta a ľahký terén, potom by vám mala bohato stačiť pneumatika s rozmermi 700 x 40 mm, respektíve v rozmedzí 32 – 40 mm. Postupom času vás to ale môže ťahať za väčším dobrodružstvom, kedy oceníte viac gumy na kolesách. Väčšina moderných gravel bikov je prispôsobená na takéto prezúvanie a zmenu pneumatík; sú kompatibilné ako s rozmerom 700, tak i s kolesami o rozmere 650b. V každom prípade sa však nedá 100% spoliehať len na čísla. Ideálne je, ak si bike pred kúpou aj vyskúšate.

Ako vybrať plášte na gravel

Ak sa vám článok o tom, ako vybrať gravelový bicykle páčil, prečítajte si aj ďalšie:

Tím Najšport