Ako si poskladať bicykel Capriolo
16.04.2021

Ako si poskladať bicykel Capriolo

V tomto krátkom článku vám poradíme, ako si jednoducho a pohodlne poskladáte doručený bicykel značky Capriolo. Podobným spôsobom si môžete vyskladať aj iné bicykle alebo elektrobicykle od nás napr. Trek, Ghost, Lapierre či Demu. O tom ako zložiť bicykel od nás sme sa podrobnejšie venovali v článku - ako zložiť poskladaný bicykel. Poďme si teda opísať základný postup, ako to zvládnuť v pohodlí domova. Navyše sme si pre vás pripravili krátky videonávod, podľa ktorého to hravo zvládnete.

Rozbalenie doručenej zásielky od kuriéra
Čo všetko budete potrebovať na poskladanie bicykla
Montáž riadidiel a nastavenie predstavca
Namontovanie kolesa
Uchytenie pedálov
Nahodenie sedla

Rozbalenie doručenej zásielky od kuriéra

Všetky bicykle štandardne doručujeme v kartónovej krabici, pričom sú zhodené pedále, riadidlá, predné koleso a sedadlo. Rozmery krabice sú rôzne a závisia od veľkosti bicykla, preto nevieme garantovať vždy rovnakú veľkosť krabice. Na rozbalenie bicykla budete potrebovať klasický plochý šroubovák alebo vlastnú silu. Ešte predtým kartónovú krabicu od bicykla skontrolujte, nesmie byť poškodená (ak je poškodená, zásadne ju od kuriéra nepreberte a vypíšte reklamačný formulár u prepravnej spoločnosti).

Ak je všetko v poriadku, bicykel jednoducho vyberte a odbaľte všetky ochranné časti nožnicami alebo kliešťami. Pokiaľ máte bicykel rozbalený nájdite od neho všetky doklady (faktúra a záručný list). Tie by sa mali nachádzať na vrchu krabice alebo vo vnútri. Prosím doplňte si výrobné číslo rámu bicykla do záručného listu. Výrobné číslo nájdete vyrazené v strede spodnej časti rámu, pri stredovom zložení. Toto číslo slúži na servisné úkony, pri kontrole či preukazovaní pôvodu bicykla alebo v prípade jeho krádeže.

Rozbalenie doručeného bicykla

Čo všetko budete potrebovať na poskladanie bicykla

Pre úspešne zloženie bicykla a uľahčenie práce budete potrebovať - nožnice alebo orezávač, plochý šroubovák, 5 mm imbusový kľúč, vazelínu (resp. olej) a 15 mm pedálový kónusový kľúč (resp. klasický 15 mm vidlicový kľúč).

Čo všetko budeme potrebovať na zloženie bicykla

Montáž riadidiel a nastavenie predstavca

Poskladať bicykel si môžete pomocou špeciálneho cyklostojana alebo jednoducho na zemi. Na montáž riadidiel použite 5 mm imbus. Následne riadidlá zmontujete, dáte dole časť predstavca a riadidlá pripevníte tak, aby ste mali správne umiestnené bowdeny. Výšku a sklon predstavca si upravíte až keď nasadíte predné koleso, nakoľko sa vám zmení geometria bicykla.

Namontovanie riadidiel na bicykel

Namontovanie predného kolesa

Prvým krokom je správne osadenie rýchloupínaku, ktorý slúži na rýchlu a pohotovú montáž alebo demontáž kolies napríklad pri preprave bicykla. Rýchloupínak si dotiahnite vždy zo strany brzdového kotúča, tak aby bolo celé koleso dotiahnuté kolmo. V tomto momente sa môžeme vrátiť späť k nastaveniu správnej pozície riadidiel. Brzdové páčky by mali smerovať priamo pod prsty pre vytváranie prirodzeného pohybu počas brzdenia. Riadidlá nastavíme podľa osí bicykla a predstavec dotiahneme čo najpevnejšie.

Montáž predného kolesa

Uchytenie pedálov

Pokiaľ máme riadidla namontované správne, ďalšia časť montáže je nasadenie pedálov. Treba si skontrolovať pravý a ľavý pedál. Sú rozdelené podľa pravej a ľavej kľuky. Ľavý pedál ide na ľavú stranu a pravý pedál na pravú kľuku. Je vhodné použiť vazelínu, aby ste pedál mohli v budúcnosti ľahšie demontovať. Na utiahnutie utiahnutie použijeme spomínaný 15 mm kónusový pedálový kľúč. Tu si dávajte pozor na uťahovanie. Vždy zaťahujete smerom k prednému kolesu - rovnako pravý ako aj ľavý pedál.

Montáž pedálov na bicykli

Nahodenie sedla

Posledná časť montáže je nahodenie sedla do sedlovej trubky. Je potrebné ju trochu namazať pre uľahčenie montáže, nastaviť do optimálnej výšky podľa potrieb jazdca a dôkladne zatiahnuť sedlovú objímku.

Namontovanie sedadla na bicykel

Čo sa týka bicykla a jeho základného nastavenia, tak pred samotnou jazdou ho ešte raz skontrolujte. Dotiahnite všetky vôle, skontrolujte radenie prehadzovačky a účinnosť bŕzd. Pokiaľ si na montáž netrúfate môžete sa obrátiť na náš autorizovaný servis bicyklov Najšport, pokiaľ ste zdatnejší viete to zvládnuť aj sám.

Ak vás tento článok zaujal, určite si prečítajte aj podobne servisné blogy:

Tím Najšport