Ako najlepšie prepravovať bicykel autom?
27.07.2020

Ako najlepšie prepravovať bicykel autom?

Viacerí z nás radi zažívajú rôzne dobrodružstvá, ktoré absolvujeme nielen v čase dovoleniek. Určite ste už uvažovali nad tým, ako si so sebou pribaliť bicykel. Samozrejme, že môžeme  prepravovať bicykel aj v interiéri auta. Prvou nevýhodou tejto prepravy v aute je to, že bicykel je prepravovaný na ležato, na čo nie je vôbec stavaný. Počas cesty sa natriasa a pôsobia naň vibrácie, ktoré ho môžu poškodiť. Ďalším problémom je bezpečnosť. Bicykel, ktorý je voľne umiestnený v batožinovom priestore vozidla môže pri prudkom brzdení preletieť do prednej časti vozidla, čím zraní posádku. Z toho nám vyplýva, že takáto preprava je vhodná len na krátke vzdialenosti a to tiež iba v prípade, ak so sebou berieme len jeden bicykel

Strešné nosiče bicyklov
Nosiče bicyklov na ťažné zariadenia
Ako si vybrať nosič bicyklov?

Nosič na bicykle má veľké plus v tom, že odvezie viac bicyklov naraz a bez poškodenia. Existuje viacero možností, my si preberieme prepravu bicykla na strešnom nosiči a na nosiči na ťažné zariadenie. Väčšina nosičov sa dá nainštalovať bez akýchkoľvek pomôcok, maximálne je potrebný len skrutkovač. Majú tendenciu byť celkom jednoduché, pokiaľ ide o montáž a inštaláciu, aj keď medzi značkami a modelmi môže byť veľa rozdielov.

Strešné nosiče bicyklov

Najobľúbenejším spôsobom prepravy sú práve strešné nosiče na bicykle. Sú taktiež aj najlacnejšími nosičmi na trhu. Je tu však jedna závažná otázka. Je preprava týmto spôsobom naozaj výhodná? 

Tento typ nosiča sa montuje na štandardné strešné nosiče, ktoré už na aute musíte mať namontované. Podľa konkrétneho typu vieme na streche prepraviť dva až štyri bicykle. Pri výbere konkrétneho modelu by sme samozrejme mali dávať pozor na nosnosť strechy automobilu. Vo väčšine prípadov sa jedná o 75 kg, no podrobnejšie informácie nájdete v technickej dokumentácií k vozidlu. Pri sčítaní hmotnosti by sme nemali zabúdať na samostatnú hmotnosť priečneho nosiča, nosiča a predovšetkým aj samotných bicyklov. 

Pri tomto druhu prepravy bicyklov by ste určite mali rátať s vyššou spotrebou paliva. Napríklad pri 90 km/h je spotreba vyššia o tretinu a pri 130 km/h už o polovicu. Pri jazde s takýmto nákladom, je potrebné dávať si pozor na podjazdy a vstupy do podzemných garáží, nakoľko budete vyšší ako obvykle.

Strešný nosič bicyklov

Nosiče bicyklov na ťažné zariadenia

Tento spôsob je pre vyššie počiatočné náklady o niečo viac finančne náročnejší, no výsledný efekt je spojený s nízkou spotrebou paliva, výborným komfortom prepravy a praktickosť tohto riešenia sa dá veru len ťažko nahradiť. Tento spôsob prepravy je vhodný práve pre tých, ktorí bicykle prepravujú pravidelne. Podmienkou je mať ťažné zariadenie (guľu), čo bohužiaľ mnohých hneď odradí.

Ak sa však na to pozrieme z pohľadu najnižšieho nárastu paliva, tak sa investícia do ťažného zariadenia úprimne oplatí. Výhodou tohto systému je určite jednoduchá montáž samotného nosiča, ale aj bicyklov a manipulácia s nimi. Veríme, že to zvládne aj nežnejšie pohlavie. Drahšie modely umožňujú okrem jednoduchšej manipulácií aj odklopenie nákladu a tým máte jednoduchý prístup do kufra. Druhou výhodou je to, že ak niekam ďalej cestujete, strechu máte stále voľnú, takže na ňu môžete umiestniť ďalší náklad. Pri výbere nosiča na ťažné zariadenie si predovšetkým treba sledovať váhu, ktorú unesie ťažné zariadenie, vo väčšine prípadov je to 75 kg. Ideálnym nosičom na ťažné zariadenie je Yakima Just Click 3, ktoré si môžete u nás kúpiť alebo požičať.

Nosič bicyklov na ťažné zariadenie

Ako si vybrať nosič bicyklov?

Podaktorí z nás si nie sú istí, kde by mali začať pri výbere správneho nosiča na bicykle. Spolu sa pozrieme na niekoľko faktorov, ktoré váš výber ovplyvnia. Správny nosič bicyklov pre vás bude závisieť od:

  1. typu vozidla
  2. počtu a štýlu bicyklov 
  3. frekvencii používania 

Samostatný výber správneho nosiča na bicykle môže byť ťažší ako výber perfektného bicykla. A popravde, nebude to ani také vzrušujúce. :-)

V konečnom dôsledku každý jeden nosič na bicykle obsahuje ako ostatné produkty manuál, podľa ktorého treba postupovať.

Prečítajte si tiež podobné články o najkrajších cyklodovolenkách na Slovensku, ktoré vám poskytujú ideálne nápady kam vyraziť. Buďte pripravený na nástrahy počas cyklovýletov a zistite ako si opraviť defekt na vašom bicykli za každých okolnosti.

Tím Najšport.