Ako dochádzať do práce na bicykli
24.09.2021

Ako dochádzať do práce na bicykli

Do práce, zamestnania či školy sa mnohí z nás vedia dopraviť rôznymi prostriedkami. Niektorí zvolia auto, motorku alebo hromadnú dopravu, ako je vlak či autobus. Potom je tu skupina ľudí, ktorí si spájajú príjemné s užitočným a rozhodnú sa na cestovať do práce na bicykli.

U nás na Slovensku máme síce 4 ročné obdobia, no počas troch z nich sa dá využívať aj bicykel ako dopravný prostriedok. Vedeli ste o tom, že ak pôjdete do práce na bicykli, spálite o 350 kalórií viac, ako keby ste šli do práce na inom dopravnom prostriedku? Navyše cestou na bicykli šetríte životné prostredie, robíte niečo pre svoje zdravie a dokonca, nezaťažíte rodinný rozpočet. Pozrieme sa spolu prečo by sme mali občas zvoliť tento dopravný prostriedok a aké sú jeho výhody.

Dochádzanie do práce je ekologické
Prídete načas do práce
Spoznáte na bicykli mesto, ktoré je vašim domovom
Zlepšíte si techniku jazdy a trénujte na bicykli častejšie
Budete dýchať čerstvý vzduch
Ranné dochádzanie do práce na bicykli vás nabije endorfínmi

Dochádzanie do práce na bicykli je ekologické

Ak vám záleží na životnom prostredí a myslíte trošku ekologicky, tak bicykel je vážne skvelý spôsob, akým viete vyriešiť dochádzanie nielen do práce. Najlepšie na tom je, že nepotrebujete žiadne pohonné hmoty, iba svoje svaly a vytrvalosť. Nezabudnite si pribaliť k obedu aj kvalitné raňajky, veď treba si predsa dobyť energiu. Vyvarujete sa tomu, aby ste si hneď po príchode do práce zjedli všetko, čo ste si priniesli. Pobyt na čerstvom rannom vzduchu vie podporiť spaľovanie a  trávenie.

Ranná cesta do práce na bicykli

Prídete načas do práce 

Je to výhoda, ktorú si však potrebujete na začiatok overiť - zistíte, ako dlho vám cesta do práce trvá, samozrejme nezabudnite pridať malú rezervu pre neočakávané udalosti. Ak si trasu do práce prejdete dva-tri razy, zistíte, čo je naozaj reálne a čo nie. Aj vďaka tomuto zistíte, že cyklista má v dopravnej situácií výhodu pri kolónach. Ani jeden z nás si určite nepredstavuje pozitívny štart do pracovného dňa tak, že bude čakať na meškajúci vlak či autobus. A nezabúdajte, rannou cyklistikou do práce načerpáte potrebnú energiu na všetky pracovné povinnosti, ktoré vás čakajú. 

Spoznáte na bicykli mesto, ktoré je vašim domovom 

Ak sa cítite pri kráčaní ulicami ako cudzinec na inej planéte, prichádzate o veľa. Cesta vlakom, autobusom alebo autom nám častokrát nedovolia spozorovať malé detaily na rohoch ulíc alebo na námestiach, ktoré celému mestu dodávajú určitú atmosféru. Pri pohybe na dvoch kolesách je veľkým bonusom to, že môžete trasu meniť podľa nálady. Najlepšie na tom je, že môžete objavovať stále nové časti a zákutia, o ktorých ste doteraz možno ani nevedeli. Môže to znamenať odhaliť malú kaviareň s príjemnou atmosférou alebo potulky mestským parkom, na ktorý ste do nedávna ani nepomysleli. 

Vyrazte do práce na bicykli

Zlepšíte si techniku jazdy a trénujte na bicykli častejšie

Dochádzanie do práce na bicykli môže byť veľkou zmenou pre tých, ktorým sa nedarí zaradiť cvičenie do normálneho denného režimu. Namiesto čakania na autobus, alebo strávenia dlhých chvíľ v zápchach stresovaním sa a hromžením, spojíte prepravu na bicykli s prácou na vlastnej fyzičke. Potešte aj svoju peňaženku, pretože nebudete potrebovať navštevovať niekoľkokrát do týždňa predražené telocvične a báť sa, že nebudete mať dostatok času na iné voľnočasové aktivity. 

Keďže počas dochádzania do práce budete sedieť na bicykli pomerne často, skúste si zlepšovať zručnosti a svoju techniku. Nemusíte sa učiť nič zložité, ale čo tak napríklad počas čakania na červenej trénovať track sand. Neviete čo to je? Je to trik, že stojíte na mieste, ale nedáte dole nohy z pedálov. Nebojte sa, aj niektorí z nás si doteraz mysleli, že to je nemožné. Chce to predsa len trochu praxe. Len to prosím neskúšajte na začiatok v rušnej premávke alebo v blízkosti chodcov. 

Budete dýchať čerstvý vzduch 

Jazda na bicykli je vždy výhodnejšia ako sedenie v aute. Štúdie nepretržite dokazujú, že pozitíva cyklistiky pre vaše srdce a pľúca (dokonca aj v preplnenej premávke), niekoľkonásobne prevyšujú negatíva spojené s poškodzovaním vášho zdravia. Faktom je, že využívanie bicykla je cestou k zníženiu celkových emisií v ovzduší a zlepšeniu situácie.

 Jazdite do práce na bicykli a znižujte emisie

Ranné dochádzanie do práce na bicykli vás nabije endorfínmi

Všetci predsa vieme, že každý z nás sa teší hlavne na cestu z práce. V tomto prípade ide však o to, aby ste sa tešili aj na cestu do práce. Vedeli ste, že počas zvýšenej telesnej aktivity sa v tele uvoľňujú endorfíny, čiže hormóny šťastia? Takže čo viac si môžeme priať?

A nezúfajte, ak ešte nedochádzate do práce na dvoch kolesách, začínajte určite pomaly. Dokonca aj jedna jazda za týždeň je istou cestou k vylepšeniu vašej nálady, zdravia a znižovaniu znečistenia ovzdušia. Ak máte obavy a chýba vám motivácia, presvedčte kolegov, aby ste sa spolu raz ročne zapojili do výzvy - Do práce na bicykli. Zapojíte sa ako tím a vzájomná podpora určite nebude chýbať. 

Ak sa teda pridáte k nám, cestujúcim do práce na bicykli, rozhodne si prečítajte aj náš článok o: 

Tím Najšport