Vyberte si správnu obuv na beh a fitness
18.08.2022

Vyberte si správnu obuv na beh a fitness

Správna obuv je základom akejkoľvek športovej aktivity. Preto sme pripravili článok so všeobecnými postrehmi, tipmi a radami, ktorých by ste sa pri výbere športových topánok držať. Výber obuvi na beh, fitness či iný druh športu ovplyvňuje niekoľko základných faktorov. Okrem veľkosti a tvaru športovcovho chodidla je to predovšetkým samotná aktivita a prostredie alebo povrch, kde sa vykonáva. Iné zaťaženie musí znášať topánka pri cestnom vytrvalostnom behu a úplne iné pri dynamických halových športoch ako bedminton či floorball.

Výber topánok – faktor povrch
Analýza chôdze a behu
Ponožky a vložky do topánok
Výber športovej obuvi cez internet
Na záver

Výber topánok – faktor povrch

Výber športovej obuvi v súvislosti s povrchom riešia predovšetkým bežci. Tí, ktorí preferujú beh po betónových chodníkoch či asfaltových cestách, by mali siahnuť po adekvátnom type bežeckých topánok poskytujúcich dostatočné odpruženie kvôli minimalizovaniu rizika zranenia.

Beh po poľných a neraz i blatistých polňačkách si vyžaduje trailovú obuv s hlbším dezénom a lepšou oporou členku. Práve kvalitný dezén podrážky poskytne lepšiu priľnavosť, čo je pri behu v nerovnom teréne nevyhnutné. Na druhej strane, pri tréningu na betóne z takýchto topánok nedostanete ich maximum, akurát ich rýchlejšie opotrebujete.

Výber topánok - faktor povrchu

Analýza chôdze a behu

Viaceré športových obchodov ponúka možnosť analýzy zákazníkovej chôdze či behu. Pomocou videotechnológie sa dá veľmi rýchlo identifikovať spôsob dopadu chodidla na podložku a najviac namáhané miesta.

  • Pronácia: chodidlo sa pri dopade vychyľuje dovnútra (typické pre ľudí s plochými nohami alebo nohami do X); najviac namáhané sú vnútorné časti topánky.
  • Supinácia: chodidla sa pri dopade vychyľuje von (typické u ľudí s nohami do O); najviac namáhané sú vonkajšie časti obuvi.
  • Neutrál: v podstate ideálny došľap, pri ktorom sa chodidlo prevaľuje od päty ku špičke cez stred.

Na základe takýchto výsledkov by vám personál daného obchodu či e-shopu mal odporučiť ideálnu obuv vzhľadom k vašim danostiam, ktorá bude kompenzovať prípadné disbalancie.

Výber topánok

Ponožky a vložky do topánok

Ak si obuv kupujete v kamennom obchode alebo si ju skúšate, určite tak robte pri čo najvernejšom nasimulovaní reálnych podmienok. Čo to znamená? Topánky si skúšajte zásadne v ponožkách, ktoré nosíte pri danej športovej aktivite. V prípade, že používate vložky do topánok, určite si ich vezmite so sebou a obuv si skúšajte spolu s nimi.

Vo všeobecnosti sa odporúča testovať nové topánky skôr v poobedných či podvečerných hodinách. Noha má ku koncu dňa tendenciu opuchať, zväčšovať svoj objem, čo sa však môže diať aj pri vytrvalostnom tréningu či dlhších behoch. Pri topánkach na beh sa aj preto odporúča voliť o máličko väčšie modely.

Výber športovej obuvi cez internet

Kúpa obuvi bez odskúšania nesie so sebou jednoznačné riziko. Pri nákupe cez internet sa však dá do istej miery využiť stratégia, kedy siahnete po modeloch od vami overenej značky. Je to jednoduché – ak ste spokojní a sedia vám topánky od určitej značky, tak je veľký predpoklad, že vám rovnako dobre padnú aj úplne nové topánky od toho istého výrobcu. V každom prípade ale treba počítať s tým, že aj noha dospelého človeka sa môže meniť a vyvíjať a že veľkosť, ktorá vám vyhovovala pred rokom, dvoma či tromi, vám neskôr už pasovať nemusí.

Výber športovej obuvi cez internet

Na záver

Každá športová aktivita má svoje špecifiká, ktoré sa odrážajú vo vlastnostiach výbavy pre daný šport. Ak sa venujete behu, fitness, cyklistike, jednoducho viacerým športom súčasne, zaobstarajte si adekvátnu obuv pre každú zo svojich obľúbených aktivít. Odmenou vám bude väčšia istota a radosť z pohybu.

Ak sa vám článok o výbere ideálnej obuvi pre beh a fitness zapáčil, prečítajte si aj naše ďalšie blogy:

Tím Najšport