7 výhod prečo jazdiť na lyžiarskom trenažéri
26.11.2020

7 výhod prečo jazdiť na lyžiarskom trenažéri

Počuli ste už o lyžiarskom trenažéri? Lyžiarsky trenažér simuluje jazdu na zjazdových lyžiach. Disponuje množstvu senzorov, ktoré sledujú každý váš pohyb v danom momente. Môžete si vyskúšať rôzne podmienky na svahu, napríklad ťažký sneh, zľadovatená zjazdovka alebo prašan. Skúsite si slalom, grant slalom, či prípadne si môžete zvoliť aj reálne trate svetového pohára.
V našom článku sa dočítate, aké sú výhody jazdy na lyžiarskom simulátore a prečo ho rozhodne odporúčame vyskúšať :-)

Výhody lyžiarskeho trenažéra:

1) Sledovanie pohybu

Lyžiarsky trenažér sa snaží, aby sa každý jazdec cítil ako na svahu. Práve preto, aby bol pocit z jazdy čo najbližší zjazdovým lyžiam, sleduje množstvo senzorov každý jeden váš pohyb a to naozaj v každej sekunde. Trenažér presne vie, ako rýchlo robíte oblúk, či ako veľmi tlačíte na hrany. Dokáže zaznamenať každú zmenu alebo odchylku.

2) Simulácia preťaženia

Pár silných elektromotorov ukrytých vo vnútri trenažéra na základe výsledkov zo senzorov vytvára rovnaké sily, ako tie, ktoré cítite pri jazde na lyžiach.

3) Možnosť merania

Na základe množstva senzorov dokáže trenažér pri nácviku náklonu a zahranenia merať jeho rozsah. Taktiež počíta aj počet spálených kalórií počas celého tréningu.

trenazer

4) Vizuálny zážitok

Jednou z najlepších výhod je možnosť vizuálneho tréningu kĺzavých disciplín. Verte nám, je skvelé keď trénujete na lyžiarskom trenažéri a máte pocit, že skutočne režete zákruty a ste na svahu. Už len ozajstný sneh chýba, no nie? :)

5) Zdokonaľovanie sa

Zlepšíte si kondíciu a techniku lyžovania. Lyžiarsky simulátor je vhodný aj pre úplných začiatočníkov, dokonca aj pre tých, ktorí na lyžiach ešte nestáli. Trenažér je predovšetkým určený pre náuku jazdy po hranách, carvingu. Naučíte sa na ňom správny základný postoj na lyžiach, polohu ťažiska tela v oblúku, uvoľnené držanie hornej časti tela a predovšetkým veľmi dôležitý pohyb z oblasti bedier.

6) Rôzne svahové podmienky

Vďaka možnostiam trenažéra si viete okamžite zmeniť podmienky, pri ktorých práve lyžujete. Na výber máte ľadovú zjazdovku, mäkký alebo ťažký sneh. Rovnako dokáže nasimulovať, či lyžujete po menčestri, malých či veľkých bubnoch.

7) Sebavedomie

To najlepšie, ako sa vraví, na záver. Vďaka lyžiarskemu trenažéru získate viac zdravého sebavedomia. Ak sa po tréningu na trenažéri postavíte na svah, budete pociťovať rozhodne menej stresu :-)

Tréning - skupina alebo jednotlivec?

U nás, v Najšporte, máme na výber z dvoch rozličných tréningov so skúsenými inštruktormi. Tréning pre jednotlivca trvá 25 minút. Skupinový tréning je pre maximálne 4 osoby a trvá 55 minút. Ponúkame možnosť tréningov lyžiarskym klubom s vlastným trénerom.
Na tréning však odporúčame priniesť si vlastné lyžiarky, nakoľko vo vlastných lyžiarkach sa vám bude rozhodne lepšie lyžovať ako v požičaných. V prípade, ak vlastné lyžiarky nemáme Vám ich vieme požičať. V rámci bezpečnosti doporučujeme priniesť si aj vlastnú prilbu. Pre deti a juniorov do 18 rokov je aj na trenažéri prilba povinná. Nezabúdajte si priniesť samozrejme aj pitný režim a pohodlné športové oblečenie.

Pár slov na záver:

Viete čo sme zabudli spomenúť? Samozrejme, že tú najlepšiu výhodu. Na lyžiarskom trenažéri môžete trénovať v letnom aj zimnom období. Počasie vás tu neobmedzí. Je jedno či je vonku 30 °C alebo 0 °C. Trénovať na trenažéri sa dá 365 dní v roku :-)

Ak vás téma zaujala, odporúčame prečítať si aj o tom, ako sa naučiť lyžovať (samozrejme na svahu) alebo o 10 najlepších lyžiarskych strediskách na Slovensku.

Tím Najšport