7 najlepších lyžiarskych stredísk vo Švajčiarsku
20.02.2024

7 najlepších lyžiarskych stredísk vo Švajčiarsku

Švajčiarsko je synonymom pre dokonalý zážitok z lyžovania. Svojimi majestátnymi horami, perfektnými zjazdovkami, ktoré siahajú do výšky cez 3000 m a úžasnými výhľadmi láka lyžiarov z celého sveta. Ak túžite po nezabudnuteľnej lyžovačke vo Švajčiarsku, tu je zoznam sedem najlepších lyžiarskych stredísk, ktoré určite stoja za návštevu.

Pokiaľ hľadáte nové lyže, lyžiarky, palice, prilby alebo okuliare zastavte sa u nás v predajni Najšport a s výberom vám radi a ochotne poradia naši špecialisti. Vybrať si tiež môžete v novej požičovni lyží., ktorú nájdete v Bratislave, Trenčíne alebo na Kubínskej holi.

1. St. Moritz
2. Zermatt
3. Verbier
4. Laax
5. Davos-Klosters
6. Crans-Montana
7. Arosa-Lenzerheide

1. St. Moritz

St. Moritz je legendárne lyžiarske stredisko so svahmi o dĺžke až 163 km, ktorého história siaha do 19. storočia. Svojimi elegantnými hotelmi, kaviarňami a prestížnymi obchodmi ponúka lyžiarom nielen výborné zjazdovky, ale aj luxusnú atmosféru, eleganciu a prestíž. Nachádza sa v švajčiarskom kantóne Graubünden v nadmorskej výške okolo 1 800 m n.m., čo z neho robí ideálne miesto pre lyžovanie počas celej zimnej sezóny. St. Moritz je známy svojimi kvalitnými snehovými podmienkami a rozsiahlymi zjazdovkami, ktoré uspokoja každého lyžiara. Svojimi strmými svahmi a perfektne upravenými traťami ponúka nekonečné možnosti pre lyžovanie aj snowboarding. Celodenný skipas vás bude stáť asi 75 €. Nájdete tu 27 vlekov, 44 sedačkových, 11 kabínkových lanoviek a 5 lanových dráh. Stredisko je otvorené denne od 8:30 do 16:15 (sezóna: 1.12.2023 - 21.4.2024).

Sú tu skvelé hotely, kaviarne, reštaurácie, obchody a stretáva sa tu svetová smotánka. Okrem lyžovania je St. Moritz tiež bohatý na kultúru a tradície. Mesto hostí rôzne podujatia počas celej zimnej sezóny, vrátane medzinárodných lyžiarskych pretekov, polo-turnajov, autosalónov a mnoho ďalších.

Lyžiarske stredisko St. Moritz

2. Zermatt

Zermatt je ikonickým lyžiarskym strediskom, ktoré sa nachádza v tieni slávneho Matterhornu v švajčiarskom kantóne Valais. Svojou krásou a bohatou históriou pritiahne každého lyžiara, ktorý túži zažiť niečo jedinečné. Matterhorn dominuje nad Zermattom a celými Alpami. Nájdete tu majestátne výhľady a rozsiahlé zjazdovky s dĺžkou až 360 km vo výške až 4000 m n.m. Celodenný skipas vás bude stáť asi 89 €. Užiť si môžete 6 lanových výťahov, 10 vlekov, 21 sedačkových, 13 kabínkových lanoviek, 8 lanových dráh a 3 ozubnicové železnice, ktoré vás dostanú do výšok presahujúcich 3000 metrov. Stredisko je otvorené denne od 8:30 do 17:00 (sezóna: 1.11.2023 - 30.4.2024).

Zermatt nie je len o lyžovaní. Mesto samotné je malebné, s tradíciou a atmosférou horského života. Je obľúbeným miestom pre turistov, ktorí sa chcú priblížiť k vrcholu Matterhornu alebo len tak sa prechádzať po úzkych uličkách a obdivovať horské scenérie. Jedným z unikátnych prvkov Zermattu je jeho politika bez automobilov. Mesto je prístupné len pomocou vlaku alebo elektromobilov, čo z neho robí ideálne miesto pre tých, ktorí hľadajú pokojnú atmosféru a čistý horský vzduch.

Lyžiarske stredisko Zermatt

3. Verbier

Verbier je obľúbeným strediskom medzi lyžiarmi hľadajúcimi náročné zjazdovky a živú nočnú scénu. Nachádza sa v oblasti Four Valleys a ponúka viac ako 400 kilometrov zjazdoviek a množstvo príležitostí na skialpinizmus a je doslova rajom freeridingu. Je známy svojimi širokými a náročnými zjazdovkami, ktoré sú ideálne pre skúsených lyžiarov a milovníkov adrenalínu. Celodenný skipas vás bude stáť asi 85 €. Nájdete tu 10 lanových výťahov, 29 vlekov, 18 sedačkových, 15 kabínkových, 5 lanových dráh a 1 ozubnicovú železnicu. Stredisko je otvorené denne od 8:30 do 17:00 (sezóna: 1.11.2023 - 30.4.2024).

Po celodennom lyžovaní Verbier nezaspí. Mesto je známe svojou živou nočnou scénou, ktorá ponúka množstvo barov, reštaurácií a klubov, kde si môžete vychutnať vynikajúce jedlo, nápoje a zábavu. Stretávajú sa tu lyžiari z celého sveta, ktorí chcú zažiť skutočnú horskú atmosféru. Okrem lyžovania si môžete vychutnať horské túry, sánkovanie, korčuľovanie na ľade, jazdu na snežných skútroch a mnoho ďalších aktivít, ktoré vám pomôžu preskúmať krásy švajčiarskych Alp.

Lyžiarske stredisko Verbier

4. Laax

Laax je rajom pre milovníkov freestyle lyžovania a snowboardingu. Svojimi modernými snowboardovými parkami, vynikajúcimi možnosťami pre freeriding a mladou atmosférou priláka každý rok tisíce nadšencov z celého sveta. Snowpark Laax je známy svojou kreatívnou a inovatívnou architektúrou, ktorá ponúka rôzne prvky pre snowboardistov. Okrem freestyle parkov má Laax tiež rozsiahle zjazdovky o dĺžke až 214 km, ktoré sú ideálne pre všetky úrovne lyžiarov. Svojimi širokými svahmi a kvalitným snehom je Laax obľúbeným miestom aj pre rodiny s deťmi. Nájdete tu 8 vleky, 7 sedačkových, 10 kabínkových lanoviek a 5 lanových dráh. Stredisko je otvorené denne od 8:30 do 16:30 (sezóna: 1.12.2023 - 14.4.2024). Stredisko ma dynamický meniací sa systém celodenných skipasov v závislosti od zvoleného dňa. Priemerná cena je okolo 80 €.

Laax je známy svojou mladou a energickou atmosférou, ktorá láka mladých lyžiarov a snowboardistov z celého sveta. Mesto ponúka množstvo barov, reštaurácií a klubov, kde si môžete vychutnať večernú zábavu a stretnúť sa s rovesníkmi z celého sveta. Je domovom rôznych podujatí počas celej zimnej sezóny. Od súťaží a exhibícií freestyle lyžovania a snowboardingu po hudobné festivaly a kultúrne podujatia, v Laaxu sa vždy niečo deje.

Lyžiarske stredisko Laax

5. Davos-Klosters

Davos-Klosters je jedným z najväčších lyžiarskych stredísk vo Švajčiarsku a ponúka kombináciu nádherných zjazdoviek, malebného horského prostredia a kvalitných služieb. Nachádza sa v regióne Graubünden a je domovom viacerých svetoznámych zjazdoviek, ktoré lákajú lyžiarov z celého sveta. Ponúka viac ako 300 kilometrov zjazdoviek, ktoré sú vhodné pre lyžiarov všetkých úrovní. Nájdete tu 5 vlekov, 6 sedačkových, 2 kabínkové lanovky, 4 lanové dráhy a 2 ozubnicové železnice. Stredisko je otvorené denne od 8:15 do 17:00 (sezóna: 10.11.2023 - 14.4.2024). Stredisko a dynamický meniací sa systém celodenných skipasov v závislosti od zvoleného dňa. Priemerná cena je okolo 85 €.

Okrem kvalitných zjazdoviek je Davos-Klosters známy svojou prekrásnou prírodou - zasnežené lesy, vrcholky Álp a krištáľovo čisté jazerá. Disponuje širokou škálou kvalitných hotelov, apartmánov a penziónov, ktoré poskytujú pohodlné a luxusné ubytovanie pre návštevníkov. Ponúka aj množstvo reštaurácií, barov, obchodov a ďalších služieb. Medzi populárne aktivity patrí horské túry, korčuľovanie, bežecké lyžovanie a wellness, čo robí z tohto strediska ideálne miesto pre celú rodinu.

Lyžiarske stredisko Davos - Klosters

6. Crans-Montana

Crans-Montana je idylickým lyžiarskym strediskom situovaným v malebnom regióne Valais vo Švajčiarsku. Svojím nádherným horským prostredim, slnečnými svahmi a pohľadmi na ikonické vrcholy, ako Matterhorn a Mont Blanc láka návštevníkov z celého sveta. Ponúka viac než 140 kilometrov zjazdoviek, ktoré sú vhodné pre lyžiarov a snowboardistov všetkých úrovní. Je tu aj veľa zaujímavých skialpinistických a freeridových zjazdoviek. Nájdete tu 4 pásové dráhy, 8 vlekov, 6 sedačkových, 4 kabínkové lanovky a 1 ozubnicovú železnicu. Stredisko je otvorené denne od 8:45 do 16:15 (sezóna: 06.12.2023 - 14.4.2024). Stredisko a dynamický meniací sa systém celodenných skipasov v závislosti od zvoleného dňa. Priemerná cena je okolo 95 €.

V Crans-Montana si môžete vychutnať korčuľovanie na ľade, jazdu na saniach, bežecké lyžovanie, turistiku, golf, wellness a mnoho ďalších aktivít, čo robí z tohto strediska ideálne miesto pre celodennú zábavu a relaxáciu. Toto miesto je bohaté na kultúru a gastro. Navštívte miestne galérie, múzeá a historické pamiatky. Tradičná kuchyňa tohto regiónu ponúka široký výber miestnych špecialít.

Lyžiarske stredisko Crans - Montana

7. Arosa-Lenzerheide

Arosa-Lenzerheide je situovaný v regióne Graubünden vo Švajčiarsku. Je jedným z najkrajších lyžiarskych stredísk široko ďaleko. Svojimi veľkými zjazdovkami, nádhernými výhľadmi a bohatými aktivitami ponúka nezabudnuteľné zážitky pre každého lyžiara. Viac ako 225 km zjazdoviek, ktoré sa tiahnu cez malebný horský terén. Od širokých a pokojných svahov vhodných pre začiatočníkov po strmé a náročné trate pre skúsených lyžiarov. Nájdete tu 17 vlekov, 18 sedačkových, 4 kabínkové lanovky a 4 lanové dráhy. Stredisko je otvorené denne od 8:30 do 16:30 (sezóna: 28.10.2023 - 14.4.2024). Stredisko a dynamický meniací sa systém celodenných skipasov v závislosti od zvoleného dňa. Priemerná cena je okolo 95 €.

Arosa-Lenzerheide nie je len o lyžovaní. Ponúka aj množstvo zábavných aktivít pre celú rodinu. Medzi obľúbené patrí korčuľovanie, sánkovanie, jazda na snežných skútroch a bežkovanie. Nájdete tu kvalitné ubytovanie, útulné horské chaty alebo luxusné apartmány.

Lyžiarske stredisko Arosa - Lenzerheide

Švajčiarsko je rajom pre všetkých lyžiarov. Nezáleží na tom, či ste začiatočníci, experti alebo milovníci freestyle lyžovania. Svojimi majestátnymi horami, perfektnými snehovými podmienkami a úžasnou atmosférou ponúka nezabudnuteľné zážitky pre všetkých návštevníkov, ktorí sa rozhodnú spoznať týchto 7 najobľúbenejších lyžiarskych stredísk.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport