7 najlepších lyžiarskych stredísk v Taliansku
03.02.2022

7 najlepších lyžiarskych stredísk v Taliansku

A je to tu, zimná sezóna v plnom prúde! Využite ideálne podmienky pre zimné športy, ktoré si užijete v známych zimných strediskách Talianska. Zarezervujte si pobyt, vezmite si so sebou lyžiarsku, skialpinistickú, snowboardovú alebo bežkársku výbavu, a vyskúšajte snehové podmienky v jednom zo 7 najlepších lyžiarskych stredísk Talianska. O tom aké snehové podmienky môžete čakať, či aké služby vás pri návšteve talianskych destinácií stretnú sa vám pokúsime priblížiť v tomto blogu.

1. Val Gardena
2. Cortina d´Ampezzo
3. Alta Badia
4. Livigno
5. Monterosa
6. Via Lattea
7. Marmolada

1. Val Gardena

Je údolím provincie Bolzano a nachádza sa v Dolomitoch na severe Talianska. Val Gardena je najlepším lyžiarskym strediskom na svete ležiace v nadmorskej výške od 900 do 3270 metrov. Ponúka až 175 km zjazdoviek ozdobených 50 lanovkami a 28 vlekmi. V tejto krásnej lokalite Dolomitov si môžete vychutnať zimnú sezónu a mnoho tratí rôznej náročnosti od decembra do apríla. Pravidelne upravované trate sú až na 95 % zasnežované. Dolomity sú súčasťou svetového, kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Sú krásne nielen v zime, ale i v lete s množstvom príležitostí pre horolezectvo, turistických peších trás či cyklotrás.

Val Gardena tvorí jednu časť komplexu lyžiarskych stredísk Talianska - Dolomiti SuperSki. Vyskúšať môžete lyžiarsky okruh Sella Ronda, kde s kúpou lokálneho skipasu môžete zlyžovať strediská Alta Badia, Arabba - Marmolada, Val di Fassa. Pri zakúpení skipasu Dolomiti SuperSki získate možnosť okúsiť trate pre bežkárov (135 km), zjazdárov i snowboardistov (>1150 km). Val Gardena ponúka najlepšie služby i infraštruktúru pre rodiny s deťmi i pre jednotlivcov.

Zaujímavosťou je, že v najnáročnejšej trati zjazdovky Sasslong sa každý rok konajú preteky Svetového pohára v lyžovaní. K dispozícii vám nie je len táto známa udalosť, krásne scenérie, výborné snehové podmienky, ale i 52 km dlhé ľahké, 105 km dlhé stredne ťažké a 18 km dlhé ťažké trate. Val Gardena myslela aj na tých najmenších, pretože je tu k dispozícii sankárska dráha a detský park. Ubytovať sa môžete v jednoduchých apartmánoch či 5* hoteloch. Občerstvenie a populárne ochody sú k dispozícii na každom kroku.

Val Gardena

2. Cortina d´Ampezzo

Známe lyžiarske stredisko už z roku 1956, kedy sa v ňom konali zimné olympijské hry a majstrová sveta v lyžovaní v rokoch 1932 a 1941, je dodnes veľmi vyhľadávaným miestom. Cortina d´Ampezzo sa nachádza v nadmorskej výške od 1224 do 2742 metrov a v zimnej prevádzke je od decembra do apríla. Poskytuje 3 lyžiarske areály so 73 zjazdovkami modrej (najmenej náročné), červenej a čiernej (najviac náročné) farby, ktoré môžete navštíviť s jedným skipasom. Do týchto oblastí sa dostanete vlastnou dopravou, kabínovými lanovkami alebo skibusmi. Na jednotlivých tratiach sú k dispozícii lyžiarske vleky a 6-, 4-, 3-, 2- sedačkové lanovky.

Okrem upravených a zasnežovaných tratí si môžete užiť krásne scenérie, jazdu na olympijskej bobovej dráhe zvanej Taxibobe, snowrafting na nafukovacích raftoch, 75 km bežkárskych tratí, detský park Fun park v oblasti Faloria s množstvom U-rámp, railov, jumpov, či iných vymožeností pre snowboardistov. Nákupnej horúčke podľahnete na hlavnej ulici Corso Italia, kde okrem obchodov, nájdete aj reštaurácie, bary, pizzerie.

Cortina di Ampezzo

3. Alta Badia

Jedným z najkrajších lyžiarskych stredísk, ktoré sú súčasťou oblasti Dolomiti SuperSki je Alta Badia. Rezort Alta Badia leží v nadmorskej výške od 1324 do 2778 metrov. Ponúka až 130 km zjazdoviek označených podľa stupňa náročnosti (modré, červené, čierne). Snowboardisti, lyžiari vo voľnom štýle, ako i bežkári klasickým štýlom alebo korčuliaristi tu majú k dispozícii pripravené trate vybavené 10 kabínovými lanovkami, 12 lyžiarskymi vlekmi, 5x2-, 3x3-, 21x4-, 2x6- sedačkovými lanovkami.

Bežkárske trate nájdete: San Cassiano/Armentarola, Corvara-Colfosco. Zimnú sezónu si užijete od decembra do apríla. Lyžiarske stredisko Alta Badia je strediskom každoročného Svetového pohára, kam prichádza i množstvo fanúšikov z celého sveta. Perfektná vybavenosť, infraštruktúra, ubytovanie, zimné krásy prírody, ako i najznámejšie centrá, ako: Corvara, La Villa, San Cassiano alebo San Leonardo poskytujú všetko čo potrebujete. Užite si radosť zo zimnej dovolenky v Taliansku.

Alta Badia

4. Livigno

Rezort, ktorý zahŕňa svahy rôznych úrovní, ako i svah na strane Mottolino alebo Fun Mountain so snežným parkom pre jazdu vo voľnom štýle, na U-rampe. Strana Carosello 3000 je priestorom pre tých najmenších, kde sa vybláznia na tratiach s nafukovacími klzákmi alebo na prekážkových dráhach. Stredisko Livigno leží v nadmorskej výške od 1816 do 2798 metrov, kde spoznáte obtiažnosť až 115 km dlhých zjazdoviek. Ľahké sú dlhé 30 km, stredne ťažké 65 km a ťažké dosahujú 20 km dĺžku.

14 sedačkových a 6 kabínkových lanoviek, 1 lanový vlek a 11 lyžiarskych vlekov zaručujú komfort a bezpečnosť počas jazdy na určené miesto. Livigno je známe množstvom horských chát, reštaurácií s miestnou kuchyňou, ako i après-ski- barov a zábavných podnikov na hlavnej ulici, kde nočným i denným životom to prekvitá. Zažite ako na dlani talianske Alpy a nadýchnite sa čistého horského vzduchu.

Livigno

5. Monterosa

V Monterose si užijete zimné športy naozaj veľkolepo, a to vďaka skvele vybudovaným a upraveným zjazdovkám. Jazda vo voľno teréne, heli-skiing, bežkovanie, snowboarding, skialpinizmus, či detské hry na svahu je minimum toho, čo vám Monterosa dokáže ponúknuť. 132 km zjazdoviek ponúka ľahké (29 km), stredne ťažké (89 km) a ťažké (14 km) svahy, kde si preveríte vaše dovtedajšie skúsenosti a kondíciu. Monterosa leží v nadmorskej výške od 1212 do 3275 metrov.

K dispozícii okrem spomínaných tratí sú aj 3 visuté lanovky, 10 sedačkových lanoviek, 1 pozemná lanovka, 5 kabínkových lanoviek a 1 lyžiarsky/tanierový/kotvový vlek. Pre najmenších tu máte detské areály, terén so zvlneným svahom, na ktorom sa môžu kĺzať na nafukovacom klzáku. Ak vaše lyžiarske skúsenosti hodnotíte na strednú úroveň, potom v pokoji môžete navštíviť a zlyžovať vrchol Cimalegna (Alagna) alebo Mont Ros. Po náročnom dni sa môžete ísť vyventilovať do miestneho baru Bruno‘s Ski Bar v obci Champoluc, kde si vypočujete živú hudbu.

Monterosa

6. Via Lattea

Via Lattea v preklade znamená mliečna dráha. Taký poetický názov sa nezrodil pre nič za nič. Vďaka prepojenej, ale pritom dosť zložitej siete lyžiarskych tratí sa podarilo vybudovať lyžiarske stredisko Via Lattea. 400 km zjazdoviek ponúka 96 km ľahkých, 220 km stredne náročných, ako i 84 km ťažkých trás pre zimné športy. Otvorený priestor tratí, ako i tie lemované stromami ležia v nadmorskej výške od 1372 do 2789 metrov. V ponuke sú aj tréningové svahy a dopravné pásy pre začiatočníkov.

Vďaka 1 visutej lanovke, 36 sedačkovým a 2 kabínovým a 2 kombinovaným lanovkám sa v pohodlí dostanete na vaše vysnívané miesto. Samozrejmosťou je aj prevádzka 8 lanových a 18 lyžiarskych vlekov. Via Lattea ako i jej okolie, napr. Sauza je obohatená skvelými službami, kvalitným jedlom, ako i pohraničným vplyvom francúzsko-talianskej kultúry, čo sa prejavuje vo veľmi čulej après-ski atmosfére.

Via Lattea

7. Marmolada

Ľadovec Marmolada je najvyšším vrcholom Dolomitov, pretože siaha do nadmorskej výšky až 3342 metrov. Zima je pre ľadovec ako stvorená, pretože sa stáva centrom zimnej turistiky a zimných športov v hlbokom snehu a vo voľnom štýle. V dedinke Malga Ciapela by ste mali vyskúšať kabínkovú lanovku, ktorá vás vyvezie až pod vrchol Marmolady. Keď vystúpite v stanici Punta Roca pokojne môžete zlyžovať po upravenej 12 km zjadzovke až do údolia. Zimnú sezónu v Marmolade môžete zažiť od decembra do apríla.

20 km lyžiarskych tratí je rozdelených podľa stupňa náročnosti na ľahké (4 km), stredne ťažké (14 km) a ťažké (2 km). V sektore Passo Padon je Marmolada prepojená lanovkami a zjazdovkami mieriacimi do lyžiarskeho strediska Arabba. Celé zoskupenie tvorí až 63 km zjazdoviek, 27 lanoviek a vlekov, ako i napojenie na okruh Sella Ronda. Ak sa vám podarí absolvovať okruh Sella Ronda z vrcholu Marmolady, môžete si gratulovať. Nie nadarmo sa Marmolada nazýva aj ako Kráľovná Dolomitov. Jej neochvejnú krásu a neoblomnú silu treba zažiť.

Marmolada

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport