7 najlepších bežkárskych tratí v Taliansku
24.02.2023

7 najlepších bežkárskych tratí v Taliansku

Spoznajte tie najkrajšie a najlepšie udržiavané bežkárske trate v Taliansku. Zažite konečne ideálnu zimnú pohodu na bežkách v talianskych alpách. V tomto článku sme pre vás pripravili 7 najzaujímavejších tratí a oblastí, ktoré sú vysnenou destináciou pre bežecké lyžovanie. Prírodné krásy Álp a predovšetkým talianskych dolomitov z neho robia jednu z najobľúbenejších lokalít bežkovania. Pokiaľ sa vyberiete do tejto rozprávkovej krajiny sa nezabudnite zastaviť v Najšporte, kde vám s výberom bežkárskej výstroje poradia tí najlepší špecialisti.

1. Baita Bai de Dones - Cinque Torri
2. Lago di Arpy - Lago di Pietra Rossa
3. Monte Spiace - Prato Piazza
4. Ortisei - Alpe di Siusi
5. Moos - Talschlusshutte
6. Alpi di Siusi - Rifugio Sanon
7. Vallunga La Ciajota - Plan dala Ciajeies

1. Baita Bai de Dones - Cinque Torri

Vyberte s na bežky a spoznajte tento 7,2 km dlhý bežkársky úsek, ktorý nájdete v blízkosti Cortiny di Ampezzo v okrese Veneto. Jedná sa o stredne náročnú bežkársku trasu s prevýšením 420 metrov, ktorá trvá približne 2 a pol až 3 hodiny. Jedná sa o dosť frekventovanú trasu, no v pokojnejších ranných časoch si viete užiť trochu samoty a krásne výhľady. Tento bežkársky chodník je otvorený po celý rok. Vedie popri Cinque Torri, čo v preklade znamená päť veží. Táto formácia piatich veží (Torre Grande, Torre Seconda, Terza Torre, Tore Latina a Quarta Torre )sa tiež skladá z niekoľkých vrcholov v časti pohoria Averau.

Baita Bai de Dones - Cinque Torri

2. Lago di Arpy - Lago di Pietra Rossa

Vyberte sa touto 12,1 km dlhou bežkárskou traskou v blízkosti jazera Arpy v udolí Aosta. Jedná sa o stredne náročnú až náročnú trasu s prevýšením okolo 750 m. Trasa vám zaberie približne 4 hodiny. Okrem bežkovania je táto trasa obľúbená aj pre turistiku. Stúpanie a prevýšenie je vhodné skôr pre zatnejších a skúsenejších bežkárov, ktorí chcú zažiť adrenalín a neboja sa v niektorých miestach vypnúť bežky a ísť pešo.

Lago di Arpy - Lago di Pietra Rossa

3. Monte Spiace - Prato Piazza

Spoznajte tento takmer 10 km okruh v blízkosti Villabassy v lokalite južného Tirolska. Táto trasa je považovaná za stredne náročnú s prevýšením do 400 metrov. Je vhodná ako na turistiku, tak i na bežkovanie. Jej výhodou je, že je celoročne otvorená a nachádza sa v jednom z najkrajších národných parkov Dolomitov a to Fances-Senes-Braies. Z parkoviska Prato Piazza vedie cesta popri chate Piazza Hut a Della di Monte SPiece az po Mt. Specie (2309 m n.m.), ktorá je najvyšším bodom bežkárskej trasy.

Monte Spiace - Prato Piazza

4. Ortisei - Alpe di Siusi

Vyrazte na bežky do lokality Ortisei, ktorá sa nachádza v južnom Tirolsku a zažite neopakovateľné výhľady na túto prekrásnu Alpskú krajinu. Trasa má celkovo 12,6 km a prevýšenie necelých 340 metrov. Jedná sa o obľúbenú a nenáročnú bežkársku trasu, ktorej výhodou je, že je otvorená celoročne a vhodná aj na prechádzky či ľahkú turistiku. Spoznajte fenomenálne výhľady na horské masívy Alpe di Siusi, ikonické Sasolungo a ďalšie celky v srdci talianskych dolomitov.

Ortisei - Alpe di Siusi

5.  Moos - Talschlusshutte

Vyrazte na bežky do lokality Sesto - Sexten, ktorá sa nachádza v južnom Tirolsku. Táto bežkárska a turistická trasa sa vo všeobecnosti považuje za veľmi jednoduchú a vhodnú teda aj pre rodiny s deťmi a pre starých bežkárov. Celková dĺžka trasy je takmer 8 km a prevýšenie iba 270 metrov. Ak zoberieme aj cestu späť tak sa dostaneme na maximálnu dĺžku 16 km. Okrem bežeckého lyžovania je táto trasa vhodná aj na prechádzky a ľahkú turistiku. Chodník je otvorený po celý rok, má krásne dychberúce výhľady. Trasa začína v Moos neďaleko lanovky Rotwand (v blízkosti rakúskych hraníc) a vedie krajinou prírodného parku Drei Zinnen až k Talschlusshutte (1548 m n.m.).

Moos - Talschlusshutte

6. Alpi di Siusi - Rifugio Sanon

Spoznajte tento 8,5 km dlhý okruh v lokalite Castelrotto v na juhu Tirolska. Jedná sa o stredne náročnú trasu s prevýšením iba 172 m. Bežkárska trasa je vhodná pre začiatočníkov a mierne pokročilých bežkárov. Je tiež vhodná pre rodiny z deťmi a starších bežkárov. Trasa začína v Ale di Suisi I Seiser Alm pokračuje smerom na Compasch a potom vedie k Sanon Refuge. Naspäť pokračujete do východiskového bodu. K začiatku trasy sa dostanete lanovkou (Seis-Siusi zo Seis am Schelrn - Sciliar) alebo autobusom. Parkovisko pre osobnú dopravu je platené.

Alpi di Siusi - Rifugio Sanon

7. Vallunga La Ciajota - Plan dala Ciajeies

Vyrazte na tento 9 km dlhý bežkárskych chodník v blízkosti Salva di Val Gardena v južnom Tirolsku. Jedná sa o stredne náročnú trasu s prevýšením 310 metrov. Vyhraďte si na túto trasu dostatok času a energie. Cesta začína v La Ciajota vo Vallunga v Selva di Val Gardena a pokračuje cez les a lúky pozdĺž vodného toku Rio di Vallunga až na Plan dala Ciajeies. Chodník vedie takmer celý po štrkovej ceste a pri dostatočnej snehovej pokrývke je to ideálne miesto na bežky. Pri východiskovom bode trasy sa nachádza platené parkovisko a malá chatka s občerstvením.

Vallunga La Ciajota - Plan dala Ciajeies

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport