7 dôvodov, prečo si zaobstarať elektrickú kolobežku
20.08.2021

7 dôvodov, prečo si zaobstarať elektrickú kolobežku

Obzeráte sa už nejakú dobu po dobrej elektrickej kolobežke? Stále váhate nad tým, aké parametre by mala spĺňať, aký model či farbu vybrať, aby ste boli maximálne spokojný? V tomto článku vám poradíme, ako vybrať ideálnu elektrokolobežku, ktorá splní všetky vaše očakávania. 

Elektrická kolobežka vám ponúka rýchlu, lacnú a pomerne bezpečnú mobilitu prevažne v mestskom prostredí. Umožňuje vám cestovať až päť krát rýchlejšie v porovnaní s bežnou chôdzou, čo v konečnom dôsledku šetrí váš čas, peniaze a koniec koncov aj životné prostredie.

1. Jednoduché ovládanie a skladnosť
2. Akcelerácia a brzdná účinnosť
3. Pohon elektromotora a batéria
4. Dojazd a praktické nabíjanie
5. Rýchli presun a univerzálne použitie
6. Kolesá, riadenie a hmotnostný limit
7. Starostlivosť a bezpečnosť na prvom mieste

1. Jednoduché ovládanie a skladnosť

Ovládanie elektrokolobežky je jednoduchá záležitosť, ktorú zvládne aj dieťa. Väčšina kolobežiek dokáže dosiahnuť rýchlosť až 25 km/hod., čo je už úctihodná rýchlosť v mestskom prostredí. Ovládanie je jednoduché, vždy sa treba odraziť prejsť niekoľko metrov a následne použiť ovládač rýchlosti v podobe jednoduchej páčky, ktorá sa často nachádza vedľa gripu. Páčka vám umožní regulovať rýchlosť elektromotora. 

Čo sa týka skladnosti, tieto kolobežky sú výborne skladné, dajú sa zložiť a opätovne rozložiť za niekoľko sekúnd. To vám umožní kolobežku bez problémov skladovať v byte, kancelárií alebo kdekoľvek vás napadne.

Elektrická kolobežka - jednoduché ovládanie a skladnosť

2. Akcelerácia a brzdná účinnosť

Elektrické kolobežky v závislosti od modelu poskytujú výborné akceleráčné vlastnosti. Tým máme na mysli vynikajúci rozbeh. Za niekoľko sekúnd sa viete dostať až na maximálnu rýchlosť 25 km/hod. Táto rýchlosť je limitovaná zákonom pre tento typ vozidla a nie je možné ju prekračovať, nakoľko podpora akcelerácie je iba do 25 km/hod. 

O dokonalú brzdnú účinnosť sa starajú vysokovýkonné kotúčové brzdy doplnené o rekuperačný systém elektromotora. S týmto premysleným systémom nebudete mať problém zabrzdiť ani v tom najprudšom kopci. Čerešničkou na torte sú aj najmodernejšie technológie prevzaté z aut v podobe E-ABS, pri ktorom dochádza k postupnému brzdeniu a zníženiu rizika pádu cez riadidlá kolobežky.

3. Pohon elektromotora a batéria

O pohon sa v tomto prípade postará výkonný elektromotor v rozsahu od 250W do 500W. Keďže hmotnosť takejto kolobežky je v priemere od 12 do 15 kg, tak batéria o výkone 250 - 320Wh je absolútne dostačujúca. Motory a batérie s vyšším výkonom sú vhodnejšie aj pre ťažších jazdcov alebo častejšiu jazdu do prudkého kopca, preto treba zvážiť všetky parametre a okolnosti, ešte pred kúpou elektrickej kolobežky.

Pohon a batéria elektrickej kolobežky

4. Dojazd a praktické nabíjanie

Kapacita a výkon batérie je dôležitým aspektom, ktorý vplýva na maximálny dojazd elektrickej kolobežky. Dojazd závisí od stúpania, prevýšenia, terénu, štýlu jazdy a hmotnosti samotného jazdca. Dojazd môže byť 45 minút, ale aj niekoľko hodín, od 25 do 45 km v závislosti od kapacity batérie a výkonu elektromotora. Úroveň nabitia môžete sledovať na displeji elektrokolobežky. Väčšina kolobežiek disponuje praktickou mobilnou aplikáciou v ktorej môžete sledovať všetky hodnoty, napriklad aj stav batérie. 

Nabíjanie kolobežky prebieha prostredníctvom jednoduchého adaptéra na pripojenie do štandardnej 230V elektrickej siete. Doba nabíjania sa pohybuje od 4 do 6 hodín v závislosti od kapacity batérie a miery jej opotrebenia.

5. Rýchli presun a univerzálne použitie

Mestská mobilita je pri elektrickej kolobežke na prvom mieste. Len tak sa dokážete presunúť s bodu A do bodu B rýchlo, pohodlne, lacno a navyše ekologicky. Dostanete sa všade tam kam potrebujete - do školy, na nákup, do kaviarne, na biznis stretnutie a všade tam, kam potrebujete rýchlo prekonať krátku vzdialenosť. Okrem toho poskytuje zábavu na dvoch kolesách a skvelý spôsob, ako môžete tráviť svoj voľný čas.

Elektrická kolobežka - Rýchli presun a univerzálne použitie

6. Kolesá, riadenie a hmotnostný limit

Ovládanie elektrickej kolobežky je jednoduché, stačí vám k tomu jedna ruka na “plyn” a druhá na brzdenie. Všetky kolobežky majú odolné plášte a kolesa o rozmeroch od 7,5” do 9”, v priemere však okolo 8,5”. Plášte sú odolné a priľnavé k asfaltovému povrchu aj za mokra. Samozrejme sú konštruované na dodatočne tlmenie nárazov a minimalizáciu energetických strát pri rozbehu kolobežky. Väčšina z nich je vybavená aj tlmiacimi prvkami, ktoré vám umožnia jazdu aj na nerovnom teréne.

Hmotnostný limit elektrických kolobežiek je od 100 do 120kg - v závislosti od značky a modelu. Túto maximálnu konštrukčnú hmotnosť by ste nemali presiahnuť, nakoľko môže dôjsť k zníženiu výkonu a rýchlejšiemu opotrebeniu elektromotora. V najhorších možných scenároch ja poškodeniu koliesok, ložísk či celého elektro-pohonu, čo vás môže vyjsť veľmi draho. Tak isto neignorujte rozmer kolobežky - šírku, dĺžku, výšku vzhľadom na vašu výšku postavy.

Elektrická kolobežka - parametre

7. Starostlivosť a bezpečnosť na prvom mieste

Starostlivosť a funkčnosť kolobežky je vždy na prvom mieste. V prvom rade dbajte na správnu starostlivosť o batériu. Správnym nabíjaním a skladovaním dokážete oddialiť zníženie kapacity batérie a tým predĺžiť celkový dojazd. Nabíjate batériu pravidelne a neskladujte kolobežku pri vysokých alebo veľmi nízkych teplotách (napr. vonku na balkóne). Cez zimu, kedy nebudete jazdiť a nabíjať sa môže v prípade zlého skladovania znížiť kapacita batérie až o 15 %

Rovnako sa starajte aj o čistotu kolies, rámu kolobežky, bŕzd a podobne. Viete tak predísť celkovému opotrebeniu kolobežky a to aj po vizuálnej stránke. Nezabúdajte na bezpečnostné prvky, ako je prilba a uvedomte si že nosenie je nevyhnutnosťou. Môžete používať aj prenosný zámok na zaistenie ochrany proti krádeži. Kolobežku si tiež môžete osadiť držiakom mobilného telefónu, prípadne osadiť odrazky, reflexné prvky a svetlá, ktoré sú počas nočnej jazdy veľmi dôležité. Väčšina modelov ich má svetla osadené priamo od výroby - sú súčasťou kolobežky.

Ak sa vám článok o tom, ako vybrať elektrickú kolobežku páčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport